Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pirotehničar

Kad god idem na posao, ne znam hoću li više vidjeti ženu, djecu...

pirotehničar
Foto: Branimir Bradarić
1/2
13.03.2015.
u 08:00

Onaj tko kaže da se ne boji, laže. Od 1998. na tom ih je području stradalo 56, među kojima 23 smrtno

Posao pirotehničara jedan je od najopasnijih, a svakoga se radnoga dana suočavaju sa smrti i opasnostima od teških tjelesnih ozljeda. Potvrđuju to i brojke prema kojima je od 1998. do danas samo na području Vukovarsko-srijemske županije stradalo 56 pirotehničara, među kojima 23 smrtno.

Smrtna tišina na terenu

– Onaj tko kaže da se ne boji, laže. Nije nimalo jednostavno ući u minsko polje kakvu god imali opremu i zaštitna sredstva. Možda ružno zvuči, ali pirotehničari svakoga radnog dana ustaju a da ne znaju hoće li vratiti kući živi i neozlijeđeni ili ne – kaže Demir Žulj, koji već 14 godina radi kao pirotehničar.

On je jedan od pirotehničara iz cijele Hrvatske koji su angažirani na projektu razminiranja Vukovarsko-srijemske županije, koja bi konačno, nakon 24 godine, trebala biti u cijelosti očišćena od mina. Koliko je posao opasan, govori i to da su u manje od tjedan dana pronašli više od 50 zaostalih mina na radilištu Vrapčana kod Vinkovaca.

– U vojsci sam bio izvidnik pa mi je posao pirotehničara bio logičan slijed. Iskreno, međutim, nikome ne bih preporučio da se bavi s ovim poslom. Svaki put kad odlaziš na teren ne znaš hoćeš li ikada više vidjeti djecu, ženu, roditelje... Kada smo na terenu, svaki ih telefonski poziv uznemiri – ističe Žulj. U nekoliko je navrata bio i očevidac nesreća u kojima su stradali njegovi prijatelji.

– To je strašno. Poslije toga danima je na radilištu muk i smrtna tišina. Znamo da nam je prijatelj nastradao, a i svi smo svjesni da se to i nama može dogoditi – priznaje Žulj.

Nema garancije

Njegov kolega Oliver Bogatić, koji je pirotehničar 16 godina, ističe kako u radu mora postojati disciplina i odgovornost kako bi se mogućnost nesreća svela na najmanju mjeru.

– Pirotehničar mora biti odgovoran prema sebi i svojim kolegama. Usto, mora ima zaštitnu opremu. Ako je moguće, strojeve treba koristiti u što većoj mjeri. Tu su i detektori metala, pipalice, nož... No, sve to opet nije jamstvo da se nesreća neće dogoditi – zaključuje Bogatić.

>>Pirotehničar stao na minu i ostao bez noge

>>Mine smo morali tražiti ručno zbog lošeg terena

Komentara 4

Avatar bosanac1951
bosanac1951
08:16 13.03.2015.

Svaka čast tim dečkima. Kad god odu na posao nisu sigurni hoće li se vratiti živi doma......I to za malu plaću.

Avatar Domaće je bolje
Domaće je bolje
08:29 13.03.2015.

Pa jesu li živi oni koji su to minsko polje postavljali,njih "upregniti"i njihova država da to plati.

DO
domicus2204
10:56 13.03.2015.

strasno....za sto ljudi rade,sitnicu a stavljaju zivot na kocku....a krmci u saboru se bore samo za svoju prevlast kako bi im bilo jos bolje podmazani debelim placama i danas sutra mirovinama...protiv naroda...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije