Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odustao od radnog mjesta

Akademska zajednica zgrožena: 'A baš se Jovanović borio protiv korupcije'

Željko Jovanović
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
02.05.2014.
u 22:22

Povjerenstvo za sukob interesa: Dužnosnici se smiju javiti na natječaj, ali im javni interes mora biti ispred privatnog

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović odustao je od radnog mjesta na Medicinskom fakultetu u Osijeku nakon što je Večernji list jučer otkrio kako je dobio stalno radno mjesto u nastavnoj bazi Thalassotherapia u Opatiji.

Ministrovo pismo

– Nakon izbora nisam potpisao ugovor o radu, što znači da izbor nisam ni aktivirao pa ga nisam mogao ni zamrznuti, a u želji da spriječim bilo kakve neutemeljene insinuacije vezane uz MZOS, Vladu RH, Medicinski fakultet u Osijeku i sebe osobno dekanu Medicinskog fakulteta u Osijeku poslao sam pismo u kojem ga izvješćujem da odustajem od mogućnosti aktiviranja svog izbora – naveo je u priopćenju medijima Jovanović.

No on je bio u debelom sukobu interesa jer je, primjerice, samo mjesec dana nakon što je dobio stalni posao, dakle 26. veljače prošle godine, uručio Thalassotherapiji dopusnicu Ministarstva znanosti za znanstveno-istraživačku djelatnost. U toj je ustanovi u siječnju ove godine završena i ministarska konferencija „Razvoj akademskog sporta u regiji” na kojoj je održana prezentacija Nacionalnog centra za sport i sportsku medicinu koji bi svoje sjedište trebao imati upravo u opatijskoj bolnici.

– Imamo dobre preduvjete da uz pomoć Europske unije razvijemo u Opatiji centar za sport i sportsku medicinu jer ova regija mora biti središte zdravstvenog turizma Hrvatske – poručio je tada ministar Jovanović.

Iako je ministar na kraju odustao od radnog mjesta, može se očekivati da će se u cijelu priču uključiti i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa.

Dužni o tome izvijestiti

U svom odgovoru Povjerenstvo je naglasilo da dužnosnicima nije zabranjeno da se kao i svaki drugi građanin jave na raspisan javni natječaj, ali i da u obnašanju javne dužnosti ne smiju svoj privatni interes staviti iznad javnog.

Isto tako dužnosnicima je, piše u odgovoru, izričito dopušteno da uz plaću koju primaju za profesionalno obnašanje javne dužnosti stječu i prihode za obavljanje edukativne ili znanstveno-istraživačke djelatnosti, no to su dužni navesti u izvješću o imovinskom stanju. S druge pak strane dužnosnici ne smiju ni u razdoblju od 12 mjeseci nakon prestanka obnašanja javne dužnosti stupiti u radni odnos kod one pravne osobe s kojom je tijelo u kojem su obnašali javnu dužnost bilo u poslovnom odnosu. Poslovnim odnosom smatra se bilo koji oblik stjecanja sredstava od tijela javne vlasti.

– Tu je riječ o povredi etičkog kodeksa akademske zajednice, ali i o sukobu interesa ako je ministar počeo kanalizirati novac u Opatiju – smatra politički analitičar Žarko Puhovski.

Premijer Zoran Milanović s druge strane u cijeloj priči, doznajemo, ne vidi ništa sporno, a navodno nije “kumovao” ni Jovanovićevoj odluci da odustane od posla. 

>> Jovanović: Odustajem od mogućnosti aktiviranja posla na Medicini u Osijeku

Komentara 60

DU
Deleted user
22:35 02.05.2014.

Što reći, osim citirati njegove riječi: "Pogledaj se u ogledalo i pljuni u ono što vidiš !"

MO
mojazemlja
22:32 02.05.2014.

Eto ga ! U pekmezu do lakata. Dobro reče Milanović:mi smo drukčiji od ostalih.Dodao bih gori od najgorih.

DR
draxy
22:37 02.05.2014.

Ajde Zoki sada "muž uvijek zadnji sazna"...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije