Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obilježen Dan Europe

Josipović: Treba zaštititi europske vrijednost od fašizma i nacizma

Dan Europe (1)
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/8
09.05.2012.
u 23:00

Jedan od glavnih zadataka, posebno u vrijeme krize, jest osigurati da duhovi nacizma i fašizma ne zaprijete europskim vrijednostima - istaknuo je predsjednik Ivo Josipović na svečanom obilježavanju Dana Europe u Zagrebu.

- Nije slučajno što je Europa svoj dan vezala uz pobjedu nad fašizmom i nacizmom, ideologijama koje su najviše negirale načela koja se trudi najviše izgraditi: demokraciju, ljudska prava i napredak. Jedan od glavnih zadataka, posebno u vrijeme krize, jest osigurati da duhovi nacizma i fašizma ne zaprijete tim vrijednostima - istaknuo je predsjednik Ivo Josipović na svečanom obilježavanju Dana Europe u Zagrebu.

Državni vrh, ministri u Vladi, saborski zastupnici i strani diplomati u Nacionalnoj su i sveučilišnoj knjižnici prvi puta obilježili dan kad je, prije 62 godine, Robert Schumann pročitao deklaraciju s pozivom europskim zemljama da pod zajednički nadzor stave proizvodnju ugljena i čelika, u Hrvatskoj koja je zaista nadomak EU, u trenu kad hrvatski predstavnici sudjeluju u njezinom funkcioniranju, zasad kao promatrači te u Hrvatskoj, koja je – kako je istaknuo šef delegacije EU, organizatora svečanosti, Paul Vandoren 'uspješna priča i primjer susjedima, s provedenim reformama koje će koristiti građanima'.

Tako će i sutra i preksutra potpredsjednica vlade Milanka Opačić, ministrica kulture Andrea Zlatar-Violić i zamjenica ministra za obrazovanje Marija Lugarić sudjelovati na sastanku Vijeća za obrazovanje, mlade, kulturu i sport u Bruxellesu.

Nešto manje od godinu i tri mjeseca od punopravnog članstva, premijer Zoran Milanović sažeo je važnost ulaska u dva razloga: sigurniji i bogatiji život, istovremeno upozoravajući kako se Europu doživljavalo kao homogenu tvorevinu, što se – posebice u vrijeme krize – pokazalo – a na neki način je i dobro, dodao je, da nije tako.

- Pravila su ista za sve, ali ne primjenjuju ih svi na jednak način. Naš su cilj otvorene političke i gospodarske institucije, zemlju u kojoj nitko nema apsolutnu vlast i ekonomski sustav u kojem će se voditi računa o onima koji se nisu najbolje snašli - istaknuo je predsjednik vlade.

Komentara 96

OB
-obrisani-
12:31 10.05.2012.

Vođa koji i sam mora napustiti platformu svog svjetonazora po sebi, jer je spoznao da je pogrešna, djeluje časno samo onda, ako je zbog spoznaje svojih dosadašnjih pogrešnih shvaćanja spreman povući krajnje posljedice. U tom slućaju on se mora odreći, bar javnog obnašanja svoje političke djelatnosti. Jer kako je u temeljnim spoznajama već jednom podlegao zabludi, postoji mogućnost da se to dogodi i drugi puta. On ni u kom slućaju nema pravo još i nadalje uživati povjerenje sugrađana ili čak tako nešto i zahtjevati. Koliko ih se dans mlo pridržava tog časnog djelovanja svjedoći i opća pokvarenost tih prtuha koje se u ovo naše vrijeme osjećaju prozvanim voditi politiku. Jedva da je i jedan od njih izabran za to.

Avatar dsonjic
dsonjic
08:16 10.05.2012.

Veseli se kao da je dobio kinder jaje.

OB
-obrisani-
09:54 10.05.2012.

odstupi josipovicu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije