Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
presuda bankama

Josipović: 'Presuda za Franak bit će neovisna i nepristrana'

Bačve na Žitnjaku
Luka Klun
17.07.2013.
u 17:19

Osvrnuo se i na jučerašnju izjavu šefice MMF-a Christine Lagarde da su od osam zemlja istočne Europe još samo Slovenija i Hrvatska u recesiji. – To nam nije trebala reći šefica, to znamo i sami – kazao je Josipović.

Predsjednik Ivo Josipović komentirao je optužbe udruga da je vlast podlegla pritisku bankara i pokušava utjecati na sudsku vlast u slučaju presude u korist potrošača koji su digli kredite u švicarskim francima.

Josipović smatra kako banke ne vrše pritisak na vlast i pravosuđe. – U Hrvatskoj danas nema i ne bi smio biti nitko, bila to vlada, predsjednik, udruge ili banke, tko smije i može utjecati na neovisnost pravosuđa. Svatko govori o nekim svojim interesima, pa evo i udruge, ali pravosuđe mora biti potpuno neovisno i ne osvrtati se na ono što bilo tko govori – rekao je Josipović i zaključio da je siguran da će u drugom stupnju biti donesena neovisna i nepristrana odluka.

– Ja ne znam kakva će biti ta odluka, ali ono što podržavam jest neovisnost pravosuđa – zaključio je tu temu Josipović.

"Ne mora nam šefica reći da smo u recesiji"

Osvrnuo se i na jučerašnju izjavu šefice MMF-a Christine Lagarde da su od osam zemlja istočne Europe još samo Slovenija i Hrvatska u recesiji. – To nam nije trebala reći šefica, to znamo i sami. I samo vidimo da su neki pokazatelji prilično zabrinjavajući. Vlada i gospodarstvenici, kao i svi drugi, rade da druge godine ne bude takva ocjena – rekao je Josipović i dodao da u ovakvoj situaciji "svatko mora dati najbolje od sebe".

Komentirao je i da nije razgovarao s francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom da Hrvatska pošalje vojnike u Mali. – Priznajem da postoji ponuda da Hrvatska vojska na jedan skroman način sudjeluje, no o tome se još nije odlučilo – rekao je Josipović i dodao kako postoji zakonska i ustavna procedura te da će ona s time u vezi biti obavljena "kako to treba".

>>Udruga Franak: Bankarski lobi vrši pritisak na izvršnu vlast

>>HUB: Nije bilo nikakvih pritisaka ni pokušaja lobiranja banaka

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije