Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hipotetičan odgovor

Grčić: Nisam komentirao presudu u slučaju Franak

Branko Grčić
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/4
Autori: mšu/VLM, d.iv/VLM
17.07.2013.
u 12:13

Udruge pozivaju Vladu da se suzdrže od davanja paušalnih ocjena o potencijalnim ekonomskim učincima presude

Udruge Franak, GONG, Kuća ljudskih prava i Centar za mirovne studije predstavile su danas Otvoreno pismo upućeno institucijama RH i EU u kojem se snažno protive pokušaju ugrožavanja temeljnih načela trodiobe vlasti.

- Nakon nepravomoćne presude Trgovačkog suda, protiv osam poslovnih banka u „slučaju Franak“ kojom je presuđeno u korist građana/ki, u Hrvatskoj svjedočimo otvorenim pritiscima bankarskog lobija prema izvršnoj vlasti i javnosti, poručili su u pismu.

 

Reakcija je to na nedavni sastanak izvršne vlasti sa predstavnicima banaka na temu nepravomoćne presude, te na izjavu potpredsjednika Vlade Branka Grčića koji je govoreći o implikacijama presude ustvrdio da presuda ne može ići u prilog naporima vlade za oporavak gospodarstva te da je Vladi stalo da se destabilizacija ne dogodi na bilo koji način. Grčić je danas demantirao da je komentirao presudu.

"Nisam komentirao presudu suda"

–  Nažalost, moja izjava nije prenesena potpuno i očigledno je došlo do nesporazuma – tvrdi potpredsjednik Vlade Branko Grčić. Uoči sjednice Glavnog odbora SDP-a, na pitanje novinara potkopava li presuda u slučaju Franak financijsku stabilnost, rekao je da ne može komentirati presude suda. – Ta izjava nije prenesena, ali postoji njezin zapis. Dakle, ponavljam, nisam komentirao presudu suda – poručuje Grčić. Podsjetimo, Grčić je na hipotetično pitanje odgovorio da presuda opterećuje bankarski sektor tako da prijeti destabilizacijom.

Udruge pozivaju Vladu Republike Hrvatske, njezine članove i sve druge državne službenike i dužnosnike da se suzdrže od davanja paušalnih ocjena o potencijalnim ekonomskim učincima na hrvatsko gospodarstvo nakon pravomoćnosti prvostupanjske presude u „slučaju Franak“.

- Komentiranje nepravomoćne presude s pozicije izvršne vlasti smatramo neodgovornim i nedopustivim. Pritisak na sudsku vlast i na javnost Republike Hrvatske u trenutku kad se očekuje nastavak sudskog proces na višoj sudskoj instanci, nedopustiv je oblik ponašanja u zemljama razvijene demokracije, poručile su udruge u pismo

 - Ne želimo vjerovati da će Vlada ugroziti temelje ustavno pravnog poretka Republike Hrvatske. Vlada mora učiniti sve kako bi otklonila percepciju utjecaja na sudbenu vlast. Potrebo je ohrabriti sudstvo da sudi nevisno i da odoli svim pritiscima. Poručujemo sudbenoj vlasti da se ničeg ne boji i da sudi prema zakonima i Ustavu Republike Hrvatske“, poručio je Dragan Zelić iz GONG-a.

>> Otkrivamo: Na što se žale banke u slučaju Franak

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije