Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MAKSIMALNA KAZNA Austrijski sud dočekao presudu u 'suđenju stoljeća'

Josef Fritzl osuđen na doživotnu kaznu u zatvoru za poremećene osobe (video)

19.03.2009.
u 11:13

Prihvaćam, odgovorio je kratko Josef Fritzl sutkinji Andrei Humer kad ga je danas, nakon što ga je osudila na doživotnu robiju, upitala prihvaća li izrečenu presudu Sudskog vijeća Zemaljskog suda u St. Pöltenu. Sutkinja je bila rekla da će Fritzl kaznu odslužiti u zatvoru za psihičke bolesnike.

Fritzl: Kriv sam za sve, i za smrt svoga sina!


Novinari ipak mogli nazočiti suđenju

Galerija: Suđenje Josefu Fritzlu

Kriv po svim točkama
– Psihijatrica je predložila da se liječite u psihijatrijskoj ustanovi. No, bit ćete u zatvoru. I bez mogućnosti da budete pušteni na slobodu – kazala je sutkinja.

Fritzl je proglašen krivim po svim točkama optužnice. Optužen je za ubojstvo vlastitog sina iz nehaja, ropstvo, lišavanje slobode, silovanje, incest i tešku prisilu. Fritzlu je Vijeće izreklo i sigurnosnu mjeru obveznog liječenja u odgovarajućoj ustanovi za psihički poremećene zločince. S obzirom na to da je Josef Fritzl prihvatio presudu, a državna tužiteljica i obrana odustali od daljnjih pravnih sredstava, presuda koja je danas donesena odmah je postala pravomoćna.


Foto: AFP

Sutkinja Humer u obrazloženju je kazala da je Fritzl za ubojstvo proglašen krivim ne samo na osnovi svog današnjeg potpunog priznanja krivnje po svim točkama optužnice nego i svjedočenja žrtava, stručnih ekspertiza i dokaza koji su prikupljeni tijekom sudskog postupka. Zaključila je i da je samo sretan splet okolnosti doveo do toga da ovaj najteži slučaj obiteljskog zlostavljanja, incesta i zatočeništva u povijesti Austrije bude otkriven.

Fritzl se nakon presude odrekao posjeta. Rekao je da želi biti sam. Zauvijek. Gledao je u pod, nervozno lupkao prstom po koljenu i želio što prije izaći van. I pobjeći sa svjetla pozornice na kojima je proteklih dana bio zvijezda najtamnijeg sjaja. Odlazak iz sudnice bio je kratak. Baš kao i njegovo posljednje obraćanje danas ujutro. Bilo je to obraćanje poroti, sutkinji, ali i žrtvama.

– Žao mi je. Ne mogu promijeniti ono što sam učinio, ali mi je zbog toga žao. Žalim iz dubine svog srca zbog svega onoga što sam napravio svojoj obitelji – rekao je.
Prekasno i premalo.

Završen mandat
U izjavi nakon presude Fritzlov odvjetnik Rudolf Mayer rekao je da je presuda posljedica priznanja krivnje njegova klijenta da je počinio šest vrlo teških djela.

– Prihvatio je presudu i kaznu, ne konzultiravši se sa mnom. Vjerojatno je smatrao da ju je zaslužio – rekao je odvjetnik, ustvrdivši da je njegov mandat, što se Fritzla tiče, završen.

Fritzl za 15 godina može tražiti pomilovanje
Pred više od 300 novinara i TV ekipa iz cijelog svijeta glasnogovornik Zemaljskog suda Franz Cutka kazao je da postoji teoretska mogućnost da Fritzl bude pušten na slobodu za 15 godina.

– To je najranije što bi bilo moguće – istaknuo je Cutka i dodao da se takvo što može dogoditi ako stručnjaci vještačenjem utvrde da je Fritzl izliječen te neopasan za okolinu. Josefu Fritzlu, koji će idući mjesec navršiti 74 godine, bilo bi 89 godina. Fritzlov odvjetnik Rudolf Mayer kazao je pak da je takva presuda donesena jer je optuženi naposljetku ipak priznao krivnju po svim točkama optužnice.

Kazao je ipak da je presuda bila poznata od početka jer je kod ovako teških kaznenih djela moguća samo ovakva kazna. Fritzla sada očekuje utvrđivanje je li sposoban za psihoterapiju, je li uopće zainteresiran za nju te je li sposoban i voljan raditi na promjeni svoje teško poremećene osobnosti.
Pogled monstruma

Nakon što je prva dva dana skrivao lice iza plave mape, Josef Fritzl dans nije pokušavao skriti lice dok je dolazio u sudnicu. U jednom je trenutku čak pogledao izravno prema novinarima, a oni koji su se našli u blizini tvrde da taj pogled nije bio nimalo ugodan.


Porotnici moraju čuvati tajnu

Porotnici, koji će se napokon moći vratiti svojemu svakodnevnom životu nakon tjedna pod policijskom prismotrom, ne smiju do kraja života otkriti ništa što su čuli tijekom svjedočenja Elisabeth Frtizl. U protivnom im prijeti zatvorska kazna.


Može li se istraga proširiti na suprugu?

Na pitanje novinara može li se nakon Josefa, pokrenuti istraga protiv Rosemarie Fritzl, njegove supruge, odgovoreno je da je ovo bila istraga isključivo protiv Josefa Fritzla, te da zasad druga istraga nije u planu. Ipak nisu niti potvrdili, niti negirali mogućnost istrage protiv supruge.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije