Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mihajlo Veršinjin

Jedan od istaknutih boraca koji su branili čeličanu Azovstal pušten iz zarobljeništva

Foto: Privatni album
1/7
Autori: Vecernji.hr, Hina
21.09.2022.
u 22:26

Prema zasad nepotvrđenim infromacijama oslobođeno je oko 200 ukrajinskih branitelja

Mihajlo Veršinjin, šef patrolne policije Mariupolja, pušten je iz zarobljeništva. Informacija o tome proširila se društvenim mrežama. Veršinjin je u zarobljeništvu bio od svibnja ove godine. Zarobljen je zajedno s braniteljima Mariupolja, koji su bili blokirani na teritoriju čeličane Azovstal. Još se ne zna točno koliko je točno Ukrajinaca spašeno iz zarobljeništva, piše 0629.com.ua.

Prema zasad nepotvrđenim informacijama oslobođeno je oko 200 ukrajinskih branitelja, od toga njih stotinjak iz Azova. 

Mihajlo Veršinjin, jedan je od ukrajinskih boraca koji su branili čeličanu u Mariupolju u svibnju je za BBC govorio kakva je situacija u tome gradu ističući da je vrlo teško te da nisu uspjeli spasiti sve ranjenike. Nakon toga je bio u zarobljeništvu. 

Foto: Twitter

Podsjetimo, desetorica stranih ratnih zarobljenika, među kojima je i Vjekoslav Prebeg, oslobođena su u sklopu razmjene zatvorenika između Rusije i Ukrajine saudijskim posredništvom, objavila je saudijska novinska agencija SPA.

Radilo se o osobnom posredništvu, tvrdi agencija, saudijskog prestolonasljednika Muhameda bin Salmana. 

Saudijske vlasti već su preuzele desetoricu stranih zarobljenika, koji su se borili na ukrajinskoj strani, i prevezle ih u Saudijsku Arabiju. 

Sada se radi na tome da ih se sigurno preveze u njihove zemlje, dodaje saudijska agencija. Radi se o petorici Britanaca, dvojici Amerikanaca, Marokancu, Šveđaninu i Hrvatu

MVEP je potvrdio da je Prebeg oslobođen, a isto su za svoje državljane učinile američke vlasti, britanska premijerka Liz Truss i švedska ministrica Ann Linde. 

Foto: Twitter/SPA

Prebeg je uhićen u svibnju kod Mariupolja i optužen da je kao ukrajinski plaćenik sudjelovao u rušenju vlasti te mu je  prijetila smrtna kazna. U kolovozu se izjasnio da nije kriv pred sudom u Doneckoj Narodnoj Republici gdje mu se sudilo zajedno s jednim Šveđaninom i trojicom Britanaca.

Sudijski princ Muhamed bin Salman održava bliske odnose s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, uključujući u sklopu OPEC-a, unatoč žestokom pritisku Washingtona, tradicionalnog saudijskog saveznika, da izolira Rusiju. 

Foto: Privatni album

I ruske i ukrajinske snage su tijekom rata u Ukrajini zarobile na stotine stranih boraca, ali dosad je bilo tek nekoliko razmjena zatvorenika, piše Reuters. 

Komentara 1

PR
prahrvat
23:12 21.09.2022.

Dobro došao🇺🇦🇭🇷

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije