Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Je li Zekanović u pravu: treba li reći dan nezavisnosti, a ne neovisnosti?

Ne ulazeći u motive njegove jezične intervencije, zamolili smo Lanu Hudeček i Kristiana Lewisa, znanstvenike Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, da nam objasne status imenica „ovisnost“ i „neovisnost“
09. listopada 2019. u 17:41 50 komentara 6331 prikaza
Hrvoje Zekanović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Saborski zastupnik Hrasta Hrvoje Zekanović upitao je jučer u Saboru zašto se u Hrvatskoj nije slavio dan „nezavisnosti“ umjesto dana „neovisnosti“.

Peđa Grbin Peđa Grbin: 'Normalno je da HDZ želi 30. svibnja, tad su stavili ruke na vrat Hrvatske'

„Sve države slave nezavisnost, jedino u Hrvatskoj nije dobro reći da si nezavisan, nego da si neovisan. Hrvatska je država danas nezavisna i ‘ajmo slaviti dan nezavisnosti“, poučio je zastupnike profesor geografije Zekanović.

Ne ulazeći u motive njegove jezične intervencije, koju bi netko zločest mogao povezati s davno propalom državom, zamolili smo Lanu Hudeček i Kristiana Lewisa, znanstvenike Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, da nam objasne status imenica „ovisnost“ i „neovisnost“. Evo što su nam odgovorili:

Kolinda Grabar-Kitarović Grabar Kitarović: 'Dan neovisnosti trebao bi biti spomendan'

Pridjevi ovisan i neovisan, zavisan i nezavisan te imenice ovisnost i neovisnost, zavisnost i nezavisnost pripadaju hrvatskomu standardnom jeziku. Pridjevi ovisan i zavisan (pa onda i od njih izvedene imenice ovisnost i zavisnost) nisu potpuni sinonimi. Pridjev ovisan ima značenja 'koji ovisi o drugome, koji nije slobodan', npr. ovisan o roditeljima, i 'koji ne može živjeti ili opstati bez čega', npr. ovisan o lijekovima, ovisan o drogi. Pridjev zavisan istoznačan je pridjevu ovisan samo u prvome značenju, odnosno taj pridjev ima samo značenje 'koji zavisi od drugoga, koji nije slobodan', npr. zavisan od roditelja. Sukladno tomu, i imenica ovisnost (izvedena od pridjeva ovisan) ima dva značenja: 'osobina onoga koji ovisi o drugome, koji nije slobodan' i 'osobina onoga koji ne može živjeti ili opstati bez čega', a imenica zavisnost (izvedena od pridjeva zavisan) samo jedno – 'osobina onoga koji zavisi od drugoga, koji nije slobodan'.

Iako potencijalno pridjevi i imenice tvoreni od pridjeva ovisan i zavisan i imenica ovisnost i zavisnost dodavanjem prefiksa ne- (neovisan, nezavisan, neovisnost, nezavisnost) imaju zanijekano značenje (značenja) sukladna nezanijekanim oblicima, u potvrdama se u pravilu pojavljuju samo u značenju 'onaj koji ne ovisi o drugome / onaj koji ne zavisi od drugoga, koji nije slobodan' (pridjevi neovisan i nezavisan) te 'osobina onoga koji ne ovisi o drugome / onaj koji ne zavisi od drugoga, koji nije slobodan' (imenice neovisnost i nezavisnost). 

Dan otvorenih vrata u Saboru Dan otvorenih vrata Građani u Saboru 'rešetali' Plenkovića i ministre: 'Ljuti nas prazna sabornica...'

Ukratko: pridjevi ovisan i zavisan te imenice ovisnost i zavisnost djelomični su sinonimi u hrvatskome jeziku, pri čemu pridjev ovisan i imenica ovisnost imaju i dodatno značenje 'koji ne može živjeti ili opstati bez čega', odnosno 'osobina onoga koji ne može živjeti ili opstati bez čega', koje pridjev zavisan i imenica zavisnost nemaju. Pridjev zavisan i imenica zavisnost ne upotrebljavaju se stoga u kontekstima poput *zavisan od lijekova/droga, *zavisnost od lijekova/droga. U značenju koje je zajedničko dvama pridjevima te dvjema imenicama oni se upotrebljavaju ravnopravno, pa je dobro i ovisan o roditeljima, zavisan od roditelja, ovisnost o roditeljima, zavisnost od roditelja. Stoga su dobro uspostavljena imena i Dan neovisnosti (hrvatski praznik) i Dan nezavisnosti (prijevod naslova filma Independence Day). Pridjevi ovisan i zavisan nisu zamjenjivi u nekim stručnim nazivima, npr. zavisna varijabla, zavisna rečenica, ovisno društvo.

VIDEO Dan otvorenih vrata u Saboru

ZŠEM
ZŠEM
Zbog ovih profesora gotovo svi studenti pronađu posao u prvoj godini dana nakon završetka studija
 • Avatar rubinet
  rubinet:

  Naši političari ne znaju finese hrvatskog jezika. Uvjeren sam kako su odabrali inačicu neovisan,a ne nezavisan, isključivo iz političkih razloga.

 • XAbba:

  Trenutno smo ovisna država i tako do nove oluje ili Tornada.

 • Avatar dr._Vrapčello
  dr._Vrapčello:

  Zekanović je u tom govoru rekao daleko bitnije stvari od toga, ali vi opet o trivijalnom... Bitnije je svakao pitanje: Zašto šuica ne govori hrvatskim jezikom iako je hrvatski jezik jedan od službenih u EU, nego se i jezično i ... prikaži još! sadržajno kastorski dodvorava euronima?