Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Izraelski prosvjedi se nastavljaju, dogovora nema već pet mjeseci

Demonstration against Israeli PM Netanyahu and judicial overhaul in Tel Aviv
Foto: ILAN ROSENBERG/REUTERS
1/5
28.05.2023.
u 01:34

Mira Marcus-Kalish, sveučilišna istraživačica, rekla je da više ne prati na koliko je prosvjeda bila. “Više ni ne brojim”, rekla je. "Netko mora shvatiti da imamo djecu i da im moramo ostaviti pouzdanu zemlju za budućnost. Nemamo drugu opciju", dodala je.

Prosvjednici u Izraelu izašli su na ulice u Tel Avivu ponovno u subotu, pet mjeseci prosvjedujući svaki tjedan protiv reforme pravosuđa koju je predložio premijer Benjamin Netanyahu. Najavljena reforma bi političarima dala veći utjecaj na odabir sudaca te ograničila ovlasti Vrhovnog suda da poništava zakone.

Prosvjedi su bili djelomično uspješni jer plan nije odobren tako brzo kako se Netanyahu nadao. No, njegova vlada ostaje predana uvođenju reforme. Pod pritiskom u zemlji i inozemstvu, Netanyahu je pristao na odgodu kako bi s oporbom postigao kompromis.

VEZANI ČLANCI

Prošlog tjedna se fokus prebacio na donošenje državnog proračuna, ali je vrlo osporavana reforma ponovno stupila u prvi plan.

Netanyahu i njegovi ekstremno desničarski i vjerski saveznici kažu da reforme imaju za cilj ispraviti desetljeća pretjeranog utjecaja pravosuđa i uravnotežiti grane vlasti. Vrhunski ekonomisti i veterani nacionalne sigurnosti upozorili su na moguće negativne posljedice, rekavši da je neovisno sudstvo sustav ključan za ekonomsku snagu Izraela i obranu od međunarodne izolacije.

Demonstracije su dosegle vrhunac krajem ožujka kada je Netanyahu smijenio ministra obrane jer je pozvao na obustavu reforme. Izraelci su izašli na ulice u spontanom nacionalnom prosvjedu, a Netanyahu je kasnije poništio svoju odluku.

Mira Marcus-Kalish, sveučilišna istraživačica, rekla je da više ne prati na koliko je prosvjeda bila. “Više ni ne brojim”, rekla je. "Netko mora shvatiti da imamo djecu i da im moramo ostaviti pouzdanu zemlju za budućnost. Nemamo drugu opciju", dodala je.

VIDEO Bosanskohercegovački i mađarski čelnici pridružili se skupu potpore predsjedniku Srbije

Ključne riječi

Komentara 1

HO
homofobic
15:53 28.05.2023.

"Sveucilisna istrazivacica" je osoba bez pozicije ili kredibiliteta pa si izabere na "sajmu u Banja Luci" diplomu ili titulu koja joj se cini dovoljno impresivnom a da se bas ne mora lazno predstavljati!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije