Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novska

Izložba udruge uzgajivača konja 'Hrvatski posavac'

konji (1)
Foto: Željko Gašparović/Pixsell
1/5
19.05.2013.
u 18:33

Vlasnici koji imaju zaprežna kola i kočije pred sucima i publikom morali su pokazati radnu sposobnost upregnutog konja, vještinu upravljanja i poslušnost grla.

NOVSKA - Članovi udruge uzgajivača konja „Hrvatski posavac“ Novska, po osmi su put priredili izložbu konja pasmine Hrvatski posavac. Na izložbi su pokazali oko 70 grla i do sada od kako prikazuju svoje konje, bilo je i najviše ždrebadi. Izložba je bila ocijenjena, a glavni sudac, Ivan Šubek, predstavnik Središnjeg saveza uzgajivača konja Hrvatski posavac, pohvalio je vlasnike naglasivši da su grla dobro pripremljena i da su svi konji u dobroj formi.

Predsjednik novljanske udruge, Damir Iličić, rekao nam je da se u udrugu učlanjuje sve više konjogojaca, sada ih je 36 s nešto više od 300 konja.

- S bratom sada uzgajam 58 grla, a kada sam počeo prije sedam godina imao sam samo 4 kobile. Osim ljubavi prema očuvanju Hrvatskog posavca, ove autohtone pasmine, većina vlasnika sada svoju egzistenciju vidi u uzgoju i prodaji konja. Većina nas uzgajivača konje drži veći dio godine na slobodnoj ispaši u Mokrom polju jer nam se to pokazalo boljim i isplativijim, kazao je Iličić. Osim toga država svima daje poticaj, kažu uzgajivači i dodaju da bi bilo još bolje kada bi poticaj bio redovit i isplaćivao se u cijelosti.

Vlasnici koji imaju zaprežna kola i kočije pred sucima i publikom morali su pokazati radnu sposobnost upregnutog konja, vještinu upravljanja i poslušnost grla. Publika, posebno djeca mogli su jahati, a organizatori su priredili i zanimljiv revijalni program, vožnju zaprežnim kolima i povlačenje klada. Pale su i oklade pa je tako kladu tešku osamsto kilograma, s konjem Cvjetkom, vlasnika Ive Grgića, njegov sin Vlado, povukao pedesetak metara u najkraćem vremenu i odnio pobjedu.

Na svakoj izložbi je i Luka Krunić, dvanaestogodišnjak i najmlađi vlasnik konja. Odličan je i jahač pa publici priredi predstavu sa svojim konjem kojeg jaše bez sedla, a o tome da i sama jednog dana bude vlasnica konja sanjari Kristina , osmašica, posebno vezana za Taru, mladu kobilu, koju joj je vlasnik Đuro zbog njene ljubavi prema konjima, povjerio na čuvanje. Iako je bio izborni dan mnogi Novljani su došli na ovu smotru koju su organizatori završili mimohodom kočija i zaprega kroz grad.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije