Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U teškim uvijetima

Izabrani najbolji orači Požeško-slavonske županije

natjecanje u oranju (1)
Foto: Ljiljana Marić
1/4
03.08.2013.
u 21:42

Natjecanje se odvijalo u vrlo teškim uvjetima, s jedne strane zemlja je bila vrlo suha i tvrda, a s druge strane sunce je nemilosrdno pržilo na 37 stupnjeva celzijevih

Na području Grada Pleternice uz rijeku Londžu danas je održano 10. natjecanja orača Požeško-slavonske županije. Natjecalo se ukupno 13 orača iz Alilovaca, Jakšića, Požege, Pleternice, Bjeliševaca, Viškovaca, Gradca, Alaginaca, Gornjih Emovaca i Biškupaca.

Na početku sve je u ime organizatora, Poljoprivredno savjetodavne službe, pozdravio Ivica Prpić. Dobro oranje i uspjeh u natjecanju poželjela je u ime domaćina gradonačelnica Antonija Jozić. Nazočnima se obratio i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

-Volio bih da svaka stopa slavonske zemlje bude preorana i da si seljaci preko te preorane zemlje mogu osigurati budućnost. Zalagat ću se da u našoj županiji nema ne obrađenog poljoprivrednog zemljišta - istakao je župan Tomašević otvarajući natjecanje.

Natjecanje se odvijalo u vrlo teškim uvjetima, s jedne strane zemlja je bila vrlo suha i tvrda, a s druge strane sunce je nemilosrdno pržilo na 37 stupnjeva celzijevih. U kategoriji pluga ravnjaka najbolji je Miroslav Bartolović iz Alilovaca, drugi je Pero Pilaš iz Viškovaca, a treći Nenad Gaić iz Požege. Mijo Samaržija iz Biškupaca najbolji je u kategoriji pluga premetnjaka. Drugo mjesto pripalo je Nikici Mariću iz Alaginaca, a treće Luki Japarić iz Požege.

Publika i natjecatelji mogli su uživati i u posebnoj atrakciji – oranje njive s konjima zahvaljujući članovima konjogojstvene udruge “Valis aurea”. Njima se organizator posebno zahvalio jer su unatoč paklenoj vrućini došli sa svojim konjima i u teškim uvjetima prikazali ono što nastoje sačuvati od zaborava. –Sve pohvale i gradonačelnici Antoniji Jozić, svim natjecateljima te članu udruge Branku Pilašu koji je predstavljao Hrvatsku na svjetskom natjecanju u Irskoj i pomagao nam svojim iskustvom – kazao je Prpić.

Požeško-slavonsku županiju na državnom natjecanju koje će se održati zadnjeg kolovoškog dana Sredancima kod Slavonskog Broda predstavljat će Miroslav Bartolović i Mijo Samaržija. Svjetsko natjecanje održat će se iduće godine u Francuskoj.

 >> Hrvatska reprezentacija na 60. Svjetskom natjecanju u oranju

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije