Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 65
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LIJEČNICI SE BORE ZA ŽIVOT 57-GODIŠNJAKA

Iz vrećice izvadio dvije boce, polio se benzinom i zapalio na Trgu svetog Marka

UZNEMIRUJUĆI SADRŽAJ Muškarac se zapalio na Markovom trgu ispred zgrade Vlade
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
11.06.2024.
u 15:12

Tragični događaj vjerojatno nema politički pozadinu, no to je u tri godine drugi incident koji se zbio na Trgu svetog Marka u koji su bile uključene psihički labilne osobe

– Stajao sam na ulazu u Sabor i vidio muškarca, starog oko  60 godina kako stoji ispred ograde na južnom ulazu. Izvadio je dvije plastične boce od litre i pol i počeo se polijevati tekućinom. Nisam osjetio miris benzina, ali postalo mi je jasno o čemu se radi u trenutku kada se počeo polijevati po odjeći – kaže jedan od očevidaca tragedije koja se jučer nešto malo prije 10 sati dogodila na Trgu svetog Marka, pred zgradom Vlade i Sabora, gdje se 57-godišnji muškarac polio benzinom i zapalio. Stravična je to tragedija, čiji motiv još nije poznat, a čovjeku koji se zapalio u pomoć su priskočili policajci iz osiguranja premijera Andreja Plenkovića, djelatnici obližnje poliklinike, Hitna pomoć, vatrogasci... No usprkos svim njihovim naporima ozlijeđen je opasno po život, ima opekline četvrtog stupnja po gotovo cijelom tijelu i prognoze za preživljavanje, kažu liječnici, male. I dok se oni bore za njegov život, policija pokušava sklopiti kockice tragičnog i stravičnog mozaika koji je počeo malo poslije 9.30. Zagrebačka policija je dojavu o samozapaljenju dobila u 9.37., a što se događalo na Trgu svetog Marka, ispričao je očevidac s početka teksta. 

- Meni je to njegovo ponašanje ipak bilo malo čudno, pa sam prišao jednom policajcu iz premijerova osiguranja te ga upozorio na čovjeka, koji se po meni ponašao sumnjivo. Policajac je odmah krenuo prema njemu, a  taj je muškarac u tome trenutku izvukao upaljač iz džepa i zapalio se. Djelatnik osiguranja je otrčao do kućice u kojoj dežuraju policajci. Tamo je uzeo vatrogasni aparat i pokušao je ugasiti vatru na tom čovjeku - priča šokirani očevidac.

U to vrijeme u zgradi Vlade bio je i premijer Andrej Plenković, koji je malo kasnije izašao na Trg svetog Marka. Bio je šokiran, kao i svi drugi, a kada je saznao što se dogodilo nazvao je Vilija Beroša, ministra zdravstva kako bi se koordiniralo sve oko pružanja pomoći 57-godišnjaku. Vlada se tijekom dana oglasila i priopćenjem u kojem su zahvalili svim službama na promptnoj reakciji. Jedna od tih koja je promptno reagirala je i dr. Gordana Štajminger, koju su nazvali iz Ureda premijera. 

– Kada su mu moje kolege prišle, govorio je: "Vrećica, vrećica". Imao je naočale i masku koji su se u potpunosti rastopili. Dali smo mu  muskular kako bi mu ublažili jake bolove, te 25 litara kisika. Cijelo tijelo mu je bilo u opeklinama. Mogli smo s njim kontaktirati. Pozvana je Hitna pomoć koja je došla za 10 do 15 minuta te je prevezen u Draškovićevu. Cijela ekipa koja mu je pružala pomoć je u šoku, a pomoć smo kasnije pružali i nekim novinarima kojima je pozlilo od onog što su vidjeli, a ta scena podsjećala je na ono što se dogodilo na Kornatima  - kazala je dr. Štajminger.

Unesrećeni 57-godišnjak je zbrinut u Klinici za traumatologiju jer oni imaju odjel koji je specijaliziran za opekline. - Unatoč promptnoj reakciji Hitne pomoći i unatoč maksimalno poduzetim mjerama medicinskog tima, pacijent je zbog opsega i težine ozljeda trenutačno u životnoj opasnosti. Smješten je u jedinici intenzivnog liječenja Opeklinskog odjela, a opekline koje je zadobio su četvrtog stupnja, zahvaćena mu je gotovo cijela površina tijela. Ima čak i endo opekline. prognoze su loše, ali mi ćemo učiniti sve što možemo. O njemu se brinu tri liječnika, a moram reći i da dugo nismo imali ovako težak slučaj -  kazao je Dinko Vidović, predstojnik Klinike. 

VEZANI ČLANCI:

Nakon tragedije, policija je ogradila sve prilazne ulice Trgu svetog Marka u radijusu 200 metra od Sabora. Pregledali su i vrećice koji je 57-godišnjak imao. Svi kafići i trgovine u blizinu su bili zatvoreni, a većina onih koji su se bilo zbog posla ili zato što tamo žive zatekli na Trgu svetog Marka, kazali su da nisu ništa vidjeli te da su shvatili da se nešto dogodio tek kada su  čuli sirene Hitne pomoći, policije i vatrogasaca. Tijekom kriminalističkog istraživanja policija će ipak vjerojatno razgovarati  i s njima te će izuzeti snimke videonadzora. Pokušat će utvrditi kuda se 57-godišnjak kretao prije no što je došao na Trg svetog Marka. U razgovoru s njegovom rodbinom i prijateljima policija će pokušati dokučiti motiv koji ga je naveo da se samozapali. Slučaj će vjerojatno biti okarakteriziran kao pokušaj samoubojstva, a jučer tijekom cijelog dana  razne institucije su apelirale na sve koji se osjećaju potišteno ili depresivno da se obrate stručnjacima i potraže pomoć.

Tragični događaj vjerojatno nema politički pozadinu, no to je u tri godine drugi incident koji se zbio na Trgu svetog Marka u koji su bile uključene psihički labilne osobe. U studenom 2021. Danijel Bezuk (22) je zapucao po zgradi Vlade, pri čemu je ranio policajca. Mladić se nakon toga ubio, a policija je mjesecima je istraživala je li taj napad čin pojedinca ili skupine. Utvrđeno je da je Bezuk bio vuk samotnjak, događaj je okarakteriziran kao teroristički čin. Prije toga, u prosincu 2008. Robert K. se  automobilom zabio u vrata Sabora no tada srećom nitko nije bio ozlijeđen. Trg svetog Marka je od slučaj Bezuk ograđen metalnim ogradama, no metalne ograde ne garantiraju sigurnost, a nisu ni rješenje za psihičku stabilnost. Jer godišnja izvješća MUP-a upozoravaju da je broj samoubojstva i pokušaja samoubojstva iz godine u godinu sve viši, dok razni stručnjaci sve češće ističu na potrebu da se vodi više računa u mentalnom zdravlju građana, pogotovo mladih. Događaj iz minute u minutu pratite OVDJE.

Možete potražiti pomoć za sebe ili za blisku osobu na više mjesta u Hrvatskoj: U sklopu KBC Zagreb djeluje CENTAR ZA KRIZNA STANJA I PREVENCIJU SUICIDA gdje se može doći bez najave i uputnice između 8 i 20 sati ili nazvati telefonom 01 2376 470 od 0 do 24 sata

Ključne riječi

Komentara 1

JA
JapaRuda
15:16 11.06.2024.

Zapalil se iz protesta protiv crvene bande

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije