Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Iz vreća vadili novac i zajedno brojili. To su uvijek bili milijuni

Barišićeva suradnica Sanja Crnković potvrđuje iskaz računovotkinje HDZ-a.
14. rujna 2011. u 09:15 244 komentara 20 prikaza
'22.11.2010., Remetinec, Zagreb - Mladen Barisic, bivsi sef Carinske uprave i bivsi riznicar HDZ-a koji je pod istragom zbog afere Fimi-Media izlazi iz pritvora zatvora u Remetincu.  Photo: Goran Stan
Foto: 'Goran Stanzl/PIXSELL'
Pogledajte galeriju 1/6

Sanja Crnković, bliska suradnica Mladena Barišića u Carinskoj upravi, potvrdila je istražiteljima dio iskaza bivše šefice računovodstva HDZ-a Branke Pavošević da su u Barišićevu uredu njih troje zajedno brojili novac iz HDZ-ova crnog fonda.

Sanja Crnković je, kako doznajemo iz pouzdanih izvora, kazala da je osobno prisustvovala brojenju novca s Mladenom Barišićem i Brankom Pavošević dva do tri puta godišnje.

Nisu zapisivali iznose

Ona je u Carinskoj upravi bila pomoćnica ravnatelja za protokol i odnose s javnošću te je svojim iskazom dala vjerodostojnost tvrdnjama B. Pavošević koja je otkrila i druge detalje o crnom fondu HDZ-a.

Ono što su istražiteljima ispričale B. Pavošević i S. Crnković, kažu nam izvori, poklapa se i s iskazom Mladena Barišića.

Bivša Barišićeva pomoćnica kazala je tako da je B. Pavošević prvi put u ured ravnatelja Carine stigla polovicom njegova prvog mandata.

Pritom ju je, po naputku svog šefa, doznajemo od dobro upućenog izvora, Sanja Crnković kroz garažu uvodila u Barišićev ured, zbog čega ti dolasci nisu bili evidentirani na službenom ulazu.

S. Crnković izjavila je i da je B. Pavošević nekad bila nasamo kod Barišića, ali da je bilo i situacija kad bi Barišić najavio da će doći te da treba hitno napraviti obračun.

Tada bi Branka Pavošević došla u njegov ured iz garaže, a Barišić bi iz sefa izvadio novac koji je nakon vađenja iz plavih vrećica Carinske uprave stavljao na svoj stol, prenose nam izvori što je izjavila Sanja Crnković.

Barišić bi im tada rekao da svi zajedno na brzinu izbroje novac, navela je S. Crnković. Novčanice su bile u kunama i eurima, a bilo je i manjih iznosa u dolarima. Uvijek se radilo o milijunskim iznosima, a u jednom navratu samo u eurima bilo je oko milijun eura, ispričala je S. Crnković. Barišić je često tražio da se novac brzo izbroji, ali ništa se nije zapisivalo, nego samo utvrđivalo koliko novca ima.

S. Crnković, doznajemo, kazala je i da je Barišić, čim je došao na mjesto ravnatelja Carine u siječnju 2004., dao do znanja da uz poslove ravnatelja mora obavljati i poslove rizničara HDZ-a te da će se za tu svrhu koristiti i uredom ravnatelja.

Barišić je u tom uredu imao sef, a na dvije police držao je novac. Šifru sefa imali su samo S. Crnković i Barišić.

Novac je, kazala je ona, bio vidljiv, nije bio pakiran te su police katkad bile pune novca, a katkad i prazne. Kazala je, doznajemo, i da su Barišiću u to vrijeme dolazile osobe iz javnog, političkog i društvenog života, a na sastancima s njima nisu bili službenici Carinske uprave, pa je ona zaključila da su ti sastanci vezani uz politički angažman ravnatelja Carine.

Sanader ga zove

Sanja Crnković otkrila je i da su Barišiću znali dolaziti ministri Božidar Kalmeta i Ivica Kirin te da na tim sastancima također nije bilo nikoga iz Carinske uprave.

Negdje poslije parlamentarnih izbora 2007. godine, navodi Barišićeva suradnica, došao je i Ratko Maček, tadašnji glasnogovornik Vlade. Na sastanku su, dodala je, bili samo njih dvojica, a kad je izlazio iz ureda, Maček je, prenose nam naši izvori riječi Sanje Crnković, nosio jednu od tamnoplavih vrećica u kojima su inače držali novac u sefu. Kad je ona ušla u Barišićev ured nakon Mačekova odlaska, ravnatelj joj je, doznajemo, rekao kako se izbori plaćaju i puno kasnije nakon što su dobiveni!

A koliko se Mladen Barišić bavio samo poslovima rizničara HDZ-a, i to tijekom radnog vremena ravnatelja, svjedoče riječi S. Crnković istražiteljima kako je on u uredu ravnatelja boravio do ručka, tj. do 12-13 sati. Barišiću je, izjavila je, stalno zvonio mobitel, a on bi joj, kako doznajemo, priznao da ga zove Sanader. No, nakon odlasku Sanaderu i mobitel se prestao oglašavati, što je i Barišić jednom pred suradnicom naglas primijetio.

Potrebe za luksuzom namirene iz crnog fo

Potrebe za luksuzom namirene iz crnog fonda

Mladen Barišić prije nego što je postao rizničar HDZ-a i ravnatelj Carinske uprave bio je skromnog ekonomskog podrijetla. No, preko Fimi medije, tvrtke svoje partnerice Nevenke Jurak, iz državnih tvrtki i ministarstava izvukao je milijune kuna, a taj je novac držao u sefu u uredu, pa čak i u svom domu. Zato si je mogao priuštiti luksuzan život, dizajnersku odjeću, satove, tehniku... Kupio je, među ostalim, i veliki penthouse u Bužanovoj ulici u Zagrebu, svakodnevno jeo u poznatom zagrebačkom restoranu Baltazaru, pio skupocjena vina...

Zagreb: U KB Dubrava svečano predana donacija višeslojnog CT uređjaja
Dragan Primorac
Svi pozitivni nisu i infektivni, golema je razlika među pozitivnim nalazima
r
OHR SAVJETNIK
Rozaceja: Crvenilo lica – možemo li ga sakriti?
  • -obrisani-:

    Krajnje je vrijeme vlast dati u ruke onima koji će nas sve pošteNO i praveDNO.....

  • psihonaut:

    5533 Odličan komentar! Samo bih još dodao da može na sebi imati milijune ali čoban uvijek ostaje čoban ( bez ikakve namjere da vrijeđam čobane, ovo je više kao karakterna osobina )

  • Toni50:

    Šta je sa bijelim fondom ?