Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pronađen papirus

Isus bio oženjen? Novo otkriće sugerira da je imao suprugu

walkman9
19.09.2012.
u 08:44

Fragment iz 4. stoljeća napisan na koptskom jeziku sadržava riječi ''Isus im je rekao, moja supruga''. Znanstvenici smatraju kako je to prvi dokaz da su rani kršćani vjerovali da je Isus bio oženjen

Pronađen je fragment papirusa napisan na drevnoegipatskom koptskom jeziku koji sadržava riječi '' Isus im je rekao, moja supruga'', javlja Reuters. Ovo otkriće vjerojatno će ponovno potaknuti žustre rasprave u kršćanskom svijetu o tome je li Isus bio oženjen ili ne.

Fragment iz četvrtog stoljeća predstavila je na konferenciji u Rimu Karen King, profesorica teologije na Harvard Divinity School. – Kršćanska tradicija dugo je smatrala da Isus nije bio oženjen iako ne postoje povijesni dokazi koji bi potkrijepili tu tvrdnju – rekla je King u priopćenju koje je objavio Harvard. Rekla je da otkriće fragmenta ne dokazuje da je Isus bio oženjen,  ali otkriva nam da je to pitanje pokrenuto kao dio žustrih rasprava o seksualnosti i braku.

Unatoč inzistiranju Katoličke crkve da Isus nije bio oženjen, ta se ideja redovito ponovno pojavljuje. Bestseller Dana Browna "Da Vincijev kod" razljutio je mnoge kršćane jer se temeljio na ideji da je Isus bio oženjen Marijom Magdalenom te imao djecu.

King je kazala da je fragment koji je predstavljen na desetoj Međunarodnoj konferenciji za koptske studije prvi dokaz da su neki rani kršćani vjerovali da je Isus bio oženjen. Stručnjaci vjeruju da je fragment autentičan, no moraju provesti još ispitivanja uključujući i kemijsku analizu tinte.

>> Baka "restauratorica" upropastila fresku s likom Isusa Krista

Komentara 92

KU
kudcesname
09:03 19.09.2012.

Nope. Preferiram tjelesnost kod klera ali Isus je, složit ćeš se, ipak bio "odabrani". Ova konstatacija se kosi sa logikom i dogmama svim savremenih monoteističkih religija. Kosi se i sa Zoroastrizmom, ali to je ipak druga tema.

MP
mpfederer
09:05 19.09.2012.

kudcesname- nitko te ne tjera da ideš na misu i vjeruješ u boga, shoping centri rade po cijele dane i tamo možeš vjerovati u velika sniženja od 50%. a jesu li sigurni da su dobro preveli, možda piše da je bio u izvanbračnoj zajednici s potpisanim predbračnim ugovorom kojim iphone pripada njegovoj SUPRUZI

AZ
Azazelus
18:54 19.09.2012.

@Charles Pa gledaj jako je bitno. Prvo pogledao sam tvoj profil(da znam glupost) ali ti ne možeš profulati a da ne komentiraš bilo koju temu u vezi sa crkvom. No nebitno, ali daj mi reci po kojoj teoriji ili znanstvenom radu ti onda zasnivaš svoju teoriju da Isus nije postojao...ako kažemo da 99% povijesničara da je Isus bio povijesna ličnost, ako se zna da tadašnje institucije nikada nisu negirale njegovo postojanje no ne ti i dalje tvrdiš da Biblija se nemože uzimati zdravo za gotovo(i to je ok) no daj mi samo reci koji je to znanstveni rad ili argument na kojem ti zasnivaš svoju teoriju(da teoriju) pogotovo ukoliko izuzmemo da je tvoj jedini odgovor negiranje i pisanj:"...i točka." Mislim to tvoje i točka nekako me ne uvijeri.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije