Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predrag Matić:

'Ispričavam se Šerbedžiji što se opet mora braniti od prijetnji iz Stožera'

rade šerbedžija
Foto: Anto Magzan/Pixsell
1/2
07.04.2014.
u 16:48

Osim što je zastrašujuća, ta lakoća linčovanja pokazuje i da je jedan manji dio hrvatskih medija, novinara i građana ostao zaglavljen u ratnohuškačkom diskursu iz ranih 90-ih godina, upozorava u otvorenom pismu ministar hrvatskih branitelja

Ministar hrvatskih branitelja Predrag Matić poslao je otvoreno pismo javnosti u kojem se oglasio o prošlotjednoj reakciji Stožera za obranu hrvatskog Vukovara na mogući dolazak poznatog glumca Rade Šerbedžije u Vukovar.

Nakon što je Matić prošlog četvrtka izjavio da bi volio da jedna od najpoznatijih svjetskih glumica Angelina Jolie posjeti Vukovar u društvu Šerbedžije, na internetskoj adresi Stožera objavljen je tekst "Rade imaj na umu – Stožer je spreman". Ubrzo se oglasio i Šerbedžija koji je najavio tužbu protiv Stožera jer mu je ''mučno više baviti se svim tim''.

Komentirajući cijeli slučaj, Matić se u pismu koje prenosimo u cijelosti javno ispričao prijatelju Šerbedžiji. Evo što je napisao:

– Zaista je nevjerojatna, pa čak i zastrašujuća, lakoća s kojom se ljude u Republici Hrvatskoj, pritom bez ikakve provjere, istraživanja i argumentacije, optužuje i linčuje. Osim što je zastrašujuća, ta lakoća linčovanja pokazuje i da je jedan manji dio hrvatskih medija, novinara i građana ostao zaglavljen u ratnohuškačkom diskursu iz ranih 90-ih godina. Međutim, od straha koji ta lakoća optuživanja proizvodi još je veća žalost koja nastaje kada čovjek vidi s koliko se spremnosti ta minorna skupina odriče pozitivnih, plemenitih i konstruktivnih namjera i projekata ukoliko se na bilo koji način ne uklapaju u njezinu usku i ksenofobnu viziju ''pravovjernog hrvatstva i ljubljenja Hrvatske“.

Ova a priori antagonistička spremnost, pak, pokazuje ne samo to da je ova skupina zaglavljena u prošlosti, nego i to da je sadašnjost i budućnost zapravo i ne zanimaju. A upravo se sve ovo dogodilo velikom hrvatskom (da, gospodo, hrvatskom) glumcu Radi Šerbedžiji i mojoj namjeri da gospodin Šerbedžija bude posrednik u uspostavljanju komunikacije s Angelinom Jolie i organizaciji njezinog eventualnog dolaska u Vukovar.

Ovim se pismom, stoga, prije svega želim ispričati Radi Šerbedžiji što sam ga doveo u situaciju da se, ni kriv ni dužan, brani od difamacija nekog trećerazrednog novinara minornih novina i portala te tobože publicista, koji, k tomu, s Vukovarom ima veze koliko i ja s, recimo, Ludbregom. Ispričavam se svom prijatelju Radi i što se, opet ni kriv ni dužan, našao u situaciji da se mora braniti od prijetnji koje mu upućuje nepotpisani autor iz Stožera za obranu hrvatskog Vukovara. Naime, prilikom nedavnog sudjelovanja na međunarodnoj konferenciji posvećenoj prevenciji seksualnog nasilja koja se održala u Sarajevu imao sam priliku vrlo kratko i neformalno razgovarati s gospođom Angelinom Jolie, što sam iskoristio da je pozovem u Vukovar, a zbog kratkoće susreta, kao posrednika u nekim budućim dogovorima sam predložio zajedničkog prijatelja Radu Šerbedžiju. Dakle, niti se gospodin Šerbedžija nudio, niti se nametao, niti je išta – nadam se ne još zadugo – dogovoreno.

Međutim, niti taj takozvani novinar, a nažalost niti ta vukovarska grupa čuvara stalne ratne opasnosti nisu se udostojili ni provjeriti o čemu se točno radi, nego su odmah, ne gubeći ni trenutka, zauzeli borbeni stav i otkopali zasad samo verbalne sjekire. I to je ono što zastrašuje i žalosti. Da se u Republici Hrvatskoj 21. stoljeća, 18 godina od prestanka ratnih sukoba, nekoga može napasti samo zato što je druge nacionalnosti, ma koliko on mogao doprinijeti i ma koliko doprinosio svjetskoj promociji Republike Hrvatske. Budimo iskreni, gospodo, spremni ste se odreći i Vukovara i mogućnosti da se pažnja svjetske javnosti usmjeri na vukovarsku ratnu priču i probleme s kojima Vukovar živi danas samo kako bi vaša uskogrudna i retrogradna slika „prave Hrvatske“ ostala neukaljana, a vi u njoj kao jedini „autentični hrvatski građani“, odnosno kao pripadnici prije par dana promovirane nove nacionalne skupine ''Hrvatina“.

Ostaje se na kraju upitati što da činimo svi mi koji se ne uklapamo u tu sliku ''istinskog hrvatskog građanina“, dakle svi oni koji nemaju čisti hrvatski gen od stoljeća sedmog, svi koji nisu katolici, svi koji nisu branitelji, molitelji, svi oni koji ne misle da je homoseksualnost bolest i svi oni koji žele imati prijatelje i među Srbima, Romima, Bošnjacima ili Židovima? Što da činimo svi mi koji ne mislimo da je Hrvatska bolja i više hrvatska ako iz nje isključimo sve koji ne zadovoljavaju te ''kanonske vrijednosti hrvatstva“? Tri su mogućnosti. Odustati od svake vjere i optimizma i kao neželjeni gost se iseliti.

Pristati na uvjete koja postavlja ta manja, ali zato vrlo militantna skupina i u svom osobnom krugu prijatelja i poznanika pokušati graditi drugačiji svijet. Ili, možemo ostati i javnom i kritičkom riječju uvijek i beziznimno reagirati na takav govor mržnje, nuditi pozitivne projekte, otvarati Hrvatsku svijetu i na taj način širiti prostor tolerancije i slobode. Jer, povijest ipak na kraju treba pamtiti Vukovar, vukovarsku priču, pa ako hoćete i Angelinu Jolie i Radu Šerbedžiju, a ne nekakve grupe i grupice ili skribomana koji svoju nerealiziranu ambiciju velikog novinara i pisca ostvaruju obmanama i huškanjima.

Komentara 154

KR
kresimirn
19:25 07.04.2014.

...Zaista je nevjerojatna, pa čak i zastrašujuća, lakoća s kojom se ljude u Republici Hrvatskoj, pritom bez ikakve provjere, istraživanja i argumentacije, manipulira od strane vladajuce garniture

ZD
Zdeslav
17:57 07.04.2014.

A isti taj Šerbedžija je nedavno imao koncert u Dubrovniku, a za vrijeme rata šetao se po okupiranom Cavtatu i tako davao moralnu podršku četnicima.Vjero jatno je za njih i navijo. Nije tada stao u obranu Dubrovnika, mislim riječima, jer su njegove riječi tada više značile od milijun pušaka.Neeee, a sad mu se Hrvatska mora klanjat. Zašto??????Zašt o se uopće vraćao?Njegovi nisu pobjedili, a možda i jesu kada dobiva milijune od države za svoje glumatanje na Brijunima....

Avatar mileudarcina 1
mileudarcina 1
18:11 07.04.2014.

Predraže, a neš ni ti još dugo laprdat.....rade je javno izjavio da je lagao kad je pričao o prijetnjama u zagrebu 90-tih, niko mu nije prijetio, pobjegao je zbog jugoslavenskog hira i mržnje prema samostalnoj hrvatskoj, kako on tako iako i njegove kolege, svi su lagali, to je njegova izjava nisam je ja izmislio....a ti još par mjeseci i ode u zaborav, nit si ministar bio nit si postojao.....jadino šta si ostavio iza sebe je jad i bjeda......doduše na to smo i navikli...nulo....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije