Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ima Azil u Hrvatskoj

Iračaninu slomili čeljust: Istukli smo ga bez razloga

08.02.2017., Karlovac - Ravnateljica Doma za odgoj djece i mladezi Natasa Vuckovic Ivosevic s korisnicima imigrantima  iz Afganistana.  Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/3
08.02.2017.
u 23:00

Policija je u srijedu privela trojicu osumnjičenih za napad. Riječ je o muškarcima od 21 i 26 godina te jednom maloljetniku

Karlovački Dom za odgoj djece i mladeži tek je jedna od adresa u Hrvatskoj u koju država smješta strane državljane, djecu koja su zatečena na granici. U ovom je trenutku u karlovačkom Domu sedmero maloljetnika koji su nedavno stigli, a zatečeni su na granici bez pratnje i zatražili su međunarodnu zaštitu. No, zbog napada na još jednog korisnika Doma, 18-godišnjeg mladića iz Iraka koji u Hrvatskoj ima azil, Dom je u fokusu javnosti.

Tri mjeseca u domu

Karlovačkoj policiji, zapravo, nije trebalo ni 24 sata da nađe napadače koji su u utorak iza 20 sati na ulici u karlovačkoj četvrti Banija, u istom dijelu grada u kojem se nalazi i Dom, istukli mladog Iračanina do te mjere da je u srijedu završio na operaciji čeljusti u KB-u Dubrava u Zagrebu.

Policija je već u srijedu prijepodne privela osumnjičeni trojac od 21 i 36 godine te jednog maloljetnika i od njih čula najgoru mogu rečenicu koju napadači mogu izreći: “Istukli smo ga bez osobitog povoda i razloga”. Dakle, iz čiste obijesti, zbog viška vremena, gluposti. No, oni će s povodom sjesti na optuženičku klupu zbog kaznenog djela nanošenja teških tjelesnih ozljeda. Svi su otprije poznati policiji po tučnjavama.

Ostali korisnici Doma i odgojitelji u šoku su zbog napada na, kako su nam rekli, “našeg dječaka”.

– On je jako drag, miran, povučen, tih, ali veseo i bistar mladić. Kod nas je već tri mjeseca i odlično se uklopio u domsku sredinu, druži se s ostalim korisnicima, a to su djeca iz Afganistana, te s ostalim korisnicima Doma iz Hrvatske, odnosno Karlovca. On je jedini azilant kod nas, odlično govori engleski, čak pomalo uči i hrvatski jezik.

Odlično napreduje i želi tu ostati jer je oduševljen Hrvatskom. Iznimno nam je teško zbog toga što mu se dogodilo i u šoku smo svi. Tijekom svog boravka kod nas nikad nije imao problema, ni on ni bilo koje drugo dijete, a naravno da je izlazio po gradu jer ima ista prava kao i ostali korisnici Doma – rekla nam je Nataša Vučković Ivošević, ravnateljica karlovačkog Doma.

Iako na bolovanju zbog gripe, obišla je dječaka i razgovarala s policijom kako bi se uvjerila da je dječak dobro.

“Karlovac nije takav grad”

– I on i drugih sedmero korisnika koji su zatražili međunarodnu zaštitu odlično su se uklopili u sredinu. Uključeni su u sve radionice, sadržaje i dnevnu rutinu koju imamo u Domu, druže se s ostalim korisnicima, žive domski život kao i svi ostali, nema nikakvih barijera ili predrasuda, oni se zajedno šeću gradom, druže se. Djeca su bila i na karlovačkom klizalištu i oduševljena su njime, jer neki od njih nikada nisu ni stali na klizaljke.

Doista smo im pružili toplinu koja je omogućila da se opuste, da uživaju koliko mogu u mirnom životu dok su kod nas. Zato mi je posebno žao što se dogodio incident jer on doista ne odražava ničiji stav. Karlovac doista nije takav grad, nego je mjesto otvorenih i srdačnih ljudi, tu nema diskriminacije – dodala je ravnateljica Doma.

Komentara 86

DU
Deleted user
23:55 08.02.2017.

Jadan decko, treba biti protiv nekontroliranog ulaska migranata, ali jos vise treba biti protiv mlacenja djeteta. Prema problemu se treba postaviti generalno, ali prema pojedincu se treba ponasati kao prema pojedincu bez ikakve predrasude. Stvarno ste gadljivi vi tu s foruma.

RO
robertek
23:28 08.02.2017.

Želite opet od nekog sporadičnog događaja stvarati afere na naslovnicama? Kada azilanti u Dugavama nekog malteretiraju hoće li to biti na naslovnicama? Kad u Srbiji pretuku katoličkog svećenika kao u Baču to nije za naslovnice?

DU
Deleted user
00:36 09.02.2017.

pa nekoga prebit tako scista mira nije normalno ,ne da branim izbeglice ali ovo je pokusaj ubojstva .njih trojica se izivljavat ovo je slucaj za psihijatra a i resetke nadam se da ce primjerno odgovarat jer sutra ce biti netko drugi na redu za izivljavanje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije