Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zločin koji je 2012. zgranuo svijet

Indija će 20. ožujka objesiti četvoricu silovatelja studentice

Foto: ANUSHREE FADNAVIS/REUTERS/PIXSELL
1/2
06.03.2020.
u 07:00

Izvršenje smrtne kazne nad zločincima više je puta odgađano

Pogubljenje četvorice indijskih osuđenika za grupno silovanje studentice u autobusu u Delhiju 2012. zakazano je za 20. ožujka, i to nakon tri odgode.

Četvorica muškaraca osuđena su na smrt još u rujnu 2013., a odluka je potvrđena četiri godine kasnije, nakon dugotrajne administrativne procedure. Peti optuženi muškarac počinio je samoubojstvo u zatvoru 2013. godine, a maloljetnik koji je također sudjelovao u silovanju osuđen je na tri godine zatvora i sada je na slobodi. Policija je rekla da su muškarci naizmjence silovali djevojku gotovo sat vremena dok je autobus vozio gradom. Kad su završili, nju i njezina prijatelja izbacili su pokraj puta. Umrla je dva tjedna kasnije od posljedica ozljeda.

Sud u indijskoj prijestolnici zakazao je za petak, 20. ožujka, u 5.30 po mjesnom vremenu (subota u 1 sat po srednjoeuropskom vremenu) vješanje Mukesha Singha, Vinaya Sharme, Pawana Gupte i Akshaya Thakura u zatvoru u Tiharu. Pogubljenje je bilo zakazano za 22. siječnja i triput je odgađano, često u zadnji trenutak jer su osuđenici imali pravo na žalbu. Četvorica osuđenika koje će zajedno pogubiti, ovih tjedana ulažu žalbe s krajnjim rokom ne bi li dobili na vremenu. Predsjednik ih je odbio pomilovati.

– Sve dok ih ne objese, bitka se nastavlja – rekla je majka žrtve.

Grupno silovanje 23-godišnje djevojke koja je podlegla ozljedama u Delhiju 16. prosinca 2012. zgranulo je svijet i pokazalo da u Indiji vlada zavjet šutnje kada je riječ o spolnom nasilju, uz propuste pravosudnog sustava u suzbijanju silovanja i općenito u odnosu prema ženama u indijskom društvu.

Slučaj je potresao javnost i potaknuo velike prosvjede u toj zemlji. Vlasti su poslije pooštrile kazne za spolno nasilje i uvele ubrzane sudske postupke.

Indija rijetko primjenjuje smrtnu kaznu te je većinom pretvara u kaznu doživotnog zatvora, a zadnje pogubljenje vješanjem dogodilo se 2015. godine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije