Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
29.02.2020. u 16:30

Veličanstveni producent je seksualni manijak, hrabri tenor jezivi ljigavac, a svetac je čuvao u duši kutak za vraga. Naslijeđe Weinsteina, Dominga i Vaniera davi se u krvi i suzama silovanih žena, i otrovu licemjera

Hollywoodski producent Harvey Weinstein, španjolska operna zvijezda Plácido Domingo, švicarski katolički dobrotvor Jean Vanier – tri velika i uspješna muškarca čije je djelo pomračeno zlostavljanjem žena, prošli su tjedan zaokupili svjetske medije. Weinstein je osuđen u New Yorku zbog napastovanja glumica i suradnica, a brojni ga još procesi očekuju; svjetska unija opernih djelatnika izdala je priopćenje u kojem Dominga proziva zbog “neprikladnog ponašanja, od flertovanja do seksualnih prijedloga na radnom mjestu i izvan njega”; udruga Arka, koju je Vanier utemeljio, i koja širom svijeta skrbi o mentalno hendikepiranima, objavila je da je njezin nedavno preminuli osnivač barem šest žena navodio na spolne odnose, koristeći svoj položaj duhovnog autoriteta.

Sva su trojica bili superzvijezde. Weinstein je osvojio samo jednog Oskara, za “Zaljubljenog Shakespearea”. Domingo je desetljećima bio najomiljeniji tenor na svijetu, nastupivši u 151 različitoj ulozi, kao nitko dosad, a osim toga bio je intendant opera u Washingtonu i Los Angelesu. Vanier, koji je umro prošle godine u dobi od 89 godina, osim Arke, što ima 147 zajednica u 35 zemalja, utemeljio je i zajednicu “Vjera i svjetlo” s 1800 filijala u 80 zemalja; za života bio je ozbiljan kandidat za Nobelovu nagradu, a nakon smrti za blaženika Katoličke crkve.

Sva su trojica zlostavljali žene. Weinsteina tuži nekoliko desetaka žena za najodvratnije moguće napade, ustrajne i repetitivne, nasilne i ponižavajuće, iznijete u medijima i na sudu u najsitnijim nastranim detaljima. Dominga optužuje 20-ak žena za nepristojno i neprikladno ponašanje. Protiv Vaniera dosad je optužbe iznijelo šest žena, neovisno jedna o drugoj, da je koristio svoj utjecaj nad njima kako bi ih naveo na seks.

Sva su trojica imala moć i koristila je. Weinstein je napastovao žene koje su o njemu ovisile, koje su ga trebale kako bi napredovale kao scenaristice ili glumice. Mogao je nečiju karijeru potaknuti ili uništiti, baš kao i Domingo, koji je također osumnjičen da je utjecaj rabio kako bi se osvetio onima koje su ga odbile. Vanieru su dolazile na savjetovanje djevojke i žene s raznim životnim poteškoćama, duševnim i duhovnim, da bi od njega dobile svjetlo i nadahnuće, a zauzvrat bi bile obaviještene da Bog od njih očekuje da mu se podaju.

Svu trojicu svijet je slavio. Weinstein je lansirao Quentina Tarantina, tko mu se ne bi divio. Šarmantni Domingo bio je srce planetarno popularnih Tri tenora, s Lucianom Pavarottijem i Joséom Carrerasom. Vanier je bio – svjedoče svi koji su s njim razgovarali – izvor najdublje pobožnosti i živi svetac.

Svu se trojicu moglo i prije uloviti na djelu. Weinsteina je pratio glas iritantnog i arogantnog tipa; Matt Damon ga je nazvao škorpionom, a Meryl Streep, kad je primala Oskara, usporedila ga je s Bogom Starog zavjeta koji okrutno kažnjava. Suradnici su pred Domingom sklanjali mlade pjevačice i pazili da im ne upada u garderobe. Duhovni otac Jeana Vaniera, svećenik Thomas Philippe, također je bio raskrinkan kao zlostavljač žena; bogohulno im je tumačio da su njegovi nasrtaji Božja volja; kada su Vaniera pitali je li znao za to, zanijekao je.

Svoj trojici pokajanje je strana stvar. Weinstein je na sudu tvrdio da je nevin, ali u prošlosti je plaćao izvansudske nagodbe i ušutkivao medije. I Domingo je do producentove osude govorio da su odnosi bili sporazumni, ali neki se dan ipak ispričao. Istraga Arke je pokazala da je Vanier ipak znao za Philippeove eskapade, ali je to prikrivao – i činio navlas isto.

Nisu, međutim svi jednako zloglasni. Weinstein je pao zauvijek. Čak i da ne završi u doživotnom zatvoru, nitko u Hollywoodu neće više nikad glumiti u nekom njegovom filmu niti bi mu ga ijedan studio više povjerio. Vanierova Arka pozvala je neovisne istraživače i sve će iznijeti na vidjelo, a Sveučilište Notre Dame posmrtno mu je oduzelo dva priznanja koja mu je bilo uručilo. Međutim, Kraljevska opera u Londonu objavila je da će 79-godišnji Domingo ovoga ljeta ondje nastupiti kao Don Carlos, prema najavljenom rasporedu.

Društvo koje idolatrizira uspjeh utrlo je put zlostavljanju i prijekorno bi pogledalo ženu koja bi svjedočila o zlostavljanju. Vanierove su institucije plemenite i korisne, Domingova je umjetnost profinjena, Weinsteinovi filmovi fascinantni. Ali veličanstveni producent je seksualni manijak, hrabri tenor jezivi ljigavac, a svetac je čuvao u duši kutak za vraga. Njihovo se naslijeđe davi u krvi i suzama silovanih žena, i otrovu licemjera. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije