Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

INA brine o zdravstvenim ustanovama, institucijama i udrugama

INA je donirala 1,5 milijuna kuna za prevenciju i borbu protiv koronavirusa i sanaciju šteta nastalih nakon potresa u Zagrebu
03. travnja 2020. u 10:00 10611 prikaza
INA

Svjesna teških okolnosti u kojima zdravstveni sustav, institucije, ali i civilno društvo ulažu napore u suzbijanje širenja koronavirusa, a što je u Zagrebu dodatno otežao i snažan potres, INA je poželjela olakšati nabavu materijala i opreme te pomoći u sanaciji štete.

INA već godinama ulaže u unapređenje zdravstvenog sustava u Hrvatskoj, a nakon situacije bez presedana u kojem se društvo ovih dana istovremeno suočava s dvije izvanredne okolnosti - pandemijom koronavirusa i posljedicama snažnog potresa u Zagrebu, kompanija osjeća još veću potrebu i odgovornost pružiti pomoć. 

Kako bi pomogla iznimne napore zdravstvenih djelatnika INA je donirala po 250.000 kn Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević i Domu zdravlja Primorsko-goranske županije.

Zahvalni smo Ini što nam je kao društveno odgovorna tvrtka donirala sredstva koja ćemo uložiti u nabavku zaštitne opreme za naše djelatnike koji brinu o stanovnicima Primorsko-goranske županije. U ovim zahtjevnim vremenima epidemije COVID-19 svi djelatnici u zdravstvu ulažu iznimne napore kako bismo na razini Županije imali što veće standarde zdravstvene skrbi“, rekao je ravnatelj Doma zdravlja Primorsko-goranske županije, doc.dr. sc. Vladimir Mozetič.

Općoj bolnici dr. Ivo Pedišić Sisak i Crvenom križu donirano je po 100.000 kuna. Ravnatelj Opće bolnice iz Siska mr. sc. Tomislav Dujmenović, dr. med.  zahvalio je na donaciji rekavši kako bolnica u ovo vrijeme zahtjeva drugačije funkcioniranje radi prevencije, dijagnosticiranja i liječenja bolesnika sa COVID-19, u čemu će im donacija značajno pomoći.

  • Donacijom Ine obuhvaćene su zdravstvene ustanove u Zagrebu, Sisku, Rijeci i Puli
  • Financijska sredstva dobivaju i Crveni križ, udruga Kamensko i Tehnička škola R. Boškovića koji su se istaknuli nesebičnim pomaganjem potrebitima
  • INA se odazvala i pozivu Vlade RH te podržala akciju „Zajedno za Zagreb“ kojom se prikupljaju sredstva za sanaciju oštećenja nastalih nakon potresa

Zahvaljujući Ini, Specijalnoj bolnici za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra te Hrvatskom zavodu za hitnu medicinu donirano je po 50.000 kuna. Sve donacije će biti iskorištene za nabavu zaštitne zdravstvene opreme, medicinskog materijala, uređaja i sredstava za dezinfekciju te medicinsku opremu i uređaja potrebnih za skrb o bolesnicima te za lakšu organizaciju rada hitnih službi. Zakladi dječje onkologije Rebro donirano je 200.000 kn za izgradnju i opremanje dječje hematologije i onkologije, a Općoj bolnici Pula 100.000 kn za Odjel pedijatrije.

Od srca zahvaljujemo Ini na velikodušnoj donaciji i nastojanjima što, i u ovim teškim vremenima, omogućujete da projekt izgradnje i opremanja novog Odjela ide dalje. Radi se o nacionalnom projektu izgradnje i opremanja Zavoda za dječju hematologiju i onkologiju KBC-a Zagreb koji je namijenjen cijeloj Hrvatskoj i koji će omogućiti roditeljima da cijelo vrijeme liječenja borave uz svoje dijete. Izgradnja novog odjela poboljšat će standarde i uvjete liječenja te samim time i stopu izlječenja maligno oboljele djece“, rekla je Anamarija Zorović, upraviteljica Zaklade.

Također, INA je donirala i 50.000 kuna udruzi Kamensko koja šiva pamučne maske za Udrugu slijepih osoba, DVD Selce, domove za beskućnike, korisnike pučkih kuhinja i domove za starije i nemoćne, dok je Tehničkoj školi Ruđera Boškovića iz Vinkovaca donirano  10.000 kn za izradu vizira na 3D printerima koje će ta škola donirati hrvatskim bolnicama.

„Od  srca  hvala Ini. Pomogli  ste  na  više  načina... napaćenim  ženama dali  ste  nadu, primijetili  ste  nas male, dali  nam šansu  da pokušamo  sačuvati  njihova  radna  mjesta, uložili  ste  u  hrvatsko  gospodarstvo i, ono  najvažnije,  pomogli  ste  onima  najpotrebnijima  koje  je  društvo  zaboravilo“, istaknula je predsjednika udruge Kamensko Đurđa Grozaj u čijoj radionici, koja se prilagodila trenutnoj situaciji, radi pet zaposlenih radnica i tri volontera.

Kako bi pomogla u sanaciji štete nastale u potresu koji je pogodio Zagreb INA je donirala i 250.000 kn akciji „Zajedno za Zagreb“ te još 100.000 kn Klinici za dječje bolesti Zagreb.

 „Okolnosti s kojima se susrećemo zaista su bez presedana. Ovo je trenutak kada trebamo biti svi zajedno jer samo zajedničkim snagama možemo nadvladati izazove s kojima se nosimo ovih dana. INA već godinama kontinuirano pruža potporu hrvatskom zdravstvenom sustavu kroz brojne donacije bolnicama. Sada smo opet uz naš zdravstveni sustav i sve one koji mogu pomoći u sprečavanju širenja pandemije koronavirusa te sanaciji posljedica potresa u Zagrebu. Kao i uvijek do sada, želimo pomoći onima kojima je to najpotrebnije, pridružiti im se, dati im podršku i zahvaliti na svemu što čine“, rekao je predsjednik Uprave Ine Sándor Fasimon.

INA je pomogla i u opskrbi Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske deficitarnim dezinficijensom za površine donirajući mu 720 litara INA Denizola, novog proizvoda koji su prošloga tjedna počela proizvoditi INA MAZIVA. Na iznimnoj predanosti u radu INA zahvaljuje zdravstvenim djelatnicima i besplatnom kavom na odabranim maloprodajnim mjestima u okviru akcije „Kava za heroje“.

INA društvu u ovoj teškoj situaciji pomaže i kroz osiguravanje neometane opskrbe tržišta gorivima. Pridržavajući se svih uputa i mjera za suzbijanje širenja koronavirusa kontinuitet poslovanja je osiguran na čemu posebna zahvala ide svim radnicima Ine u proizvodnji, preradi, opskrbi, maloprodaji te drugim lokacijama, kao i onima koji rade od kuće.  

Renault Clio LPG
NEOČEKIVANA AVANTURA
Kako je jedan običan Clio završio na neobičnom mjestu