Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UTJEČU NA ZDRAVLJE

HZJZ upozorava na štetnost novog trenda među mladima: 'Posebno su opasni za maloljetnike'

nikotinske vrećice
Pixabay/Ilustracija
14.11.2023.
u 16:56

Nema dostupnih znanstvenih dokaza koji podupiru nikotinske vrećice ili druge bezdimne duhanske proizvode kao pomagala za prestanak pušenja, istaknuo je Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ)

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je upozorenje o štetnosti nikotinskih vrećica. Kako uvodno napominje, nikotinske vrećice služe kao zamjena za konvencionalne proizvode na bazi duhana i mogu uzrokovati slične zdravstvene rizike pa čak i veće s obzirom na možebitnu visoku količinu nikotina. Sadrže dehidrirani nikotin u obliku bijelog praha (s dodanim aromama), napravljene su za postavljanje između usna i desni te ne zahtijevaju pljuvanje. Također, ne sadrže list duhana. Nikotin se apsorbira u krvotok preko sluznice u ustima. Vrećice sadrže i biljna vlakna, arome i zaslađivače.

Brojne štetnosti za zdravlje

Ovisno o primijenjenoj dozi, kako ističe HZJZ, izloženost nikotinu može izazvati brojne različite nepovoljne reakcije u organizmu. Nikotinske vrećice mogu uzrokovati povećanje krvnog tlaka i otkucaja srca, blagi simptomi intoksikacije uključuju mučninu i povraćanje, uz povećanu izloženost simptomima kao što je proljev, slinjenje i usporavanje otkucaja srca. Teška trovanja mogu biti karakterizirana napadajima i respiratornom depresijom. Navedene fiziološke reakcije mogu predstavljati zdravstveni rizik koji vjerojatno može utjecati – zbog svog potencijala ovisnosti – na ranjive podskupine, kao što su djeca, adolescenti i nepušači.

Ti proizvodi predstavljaju posebnu opasnost za maloljetnike zbog činjenice da je njihovu konzumaciju teško uočiti. Zbog toga postoji nedostatak društvene kontrole roditelja ili drugih odraslih osoba, što može omogućiti ovisnost.

VEZANI ČLANCI:

Ovisnost o nikotinu javlja se kada osoba ne može bez nikotina. Naime, na početku uzimanja nikotina, nikotin može dovesti do kratkotrajnog osjećaja ugode koji potiče neodgodivu želju za ponovnim uzimanjem. Što više osoba uzima nikotina, to je veća količina potreba za postizanje i najmanjeg osjećaja ugode. Kada se razvije ovisnost, uzimanjem nikotina ne postiže se više toliko osjećaj ugode koliko osjećaj osposobljenosti za uobičajeno dnevno funkcioniranje. Kada osoba pokuša prestati, doživljava neugodne psihičke i fizičke promjene, odnosno simptome ustezanja od nikotina, pojašnjava Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Kutija od 20 cigareta odgovara 20 mg nikotina. Ako nikotinska vrećica ima deklarirano 20 mg nikotina po vrećici, a jedno pakiranje ima primjerice 18 vrećica, to iznosi 360 mg nikotina, što je znatno više od jedne kutije cigareta s maksimalno 20 mg nikotina. HZJZ navodi kako se radi i o različitim vrstama nikotina jer je u cigaretama biljni, a u vrećicama sintetski nikotin, čija je apsorpcija i vezanje na receptore drugačija jer ovisi i o farmaceutskoj čistoći uporabljene sirovine, kao i tome da li je čisti sintetski nikotin ili R/S smjesa.

Iako nikotinske vrećice sadrže manje štetnih kemikalija od duhana koji se može pušiti, one i dalje mogu sadržavati nitrozamine povezane s rakom i nose rizike od nuspojava, uključujući mučninu, štucanje i iritaciju usta.

VEZANI ČLANCI:

HZJZ je istaknuo i podatke niza provedenih istraživanja

 

  • Istraživači iz Norveške navode: “Granice između raznih duhanskih i nikotinskih proizvoda postaju sve manje jasne, što duhanskoj i nikotinskoj industriji omogućuje da iskoriste nedosljednosti u propisima”.
  • Istraživači u SAD-u identificirali su rizik od nikotinskih vrećica privlačnih nepušačima, a posebno mladima jer neki proizvodi dolaze u nizu voćnih okusa i diskretniji su od e-cigareta.
  • Bundesinstitut für Risikobewertung (Njemački institut za procjenu rizika) zabrinut je zbog zdravstvenih rizika koji vjerojatno može utjecati – zbog svog potencijala ovisnosti – na ranjive podskupine ljudi populaciji, kao što su djeca, adolescenti i nepušači.
  • Daljnja zabrinutost odnosi se na trudnice i dojilje (embriotoksičnost, razvojna toksičnost, prijenos nikotina u majčino mlijeko) te osobe koje boluju od kardiovaskularnih bolesti.
  • Primijećeno je nekoliko slučajeva trovanja nikotinskim vrećicama. Međutim, ništa se ne može kategorizirati kao teški slučajevi.
  • Ovisno o primijenjenoj dozi, izloženost nikotinu može izazvati broj različitih reakcija u organizmu.
  • Među ostalim fiziološkim reakcijama, također može uzrokovati: povećanje krvnog tlaka i otkucaja srca, blagi simptomi intoksikacije uključuju mučnina i povraćanje, uz povećanu izloženost simptomima kao što je proljev, slinjenje i usporavanje otkucaja srca, teška trovanja mogu biti karakterizirana napadajima i respiratorna depresija.

Nema dostupnih znanstvenih dokaza koji podupiru nikotinske vrećice ili druge bezdimne duhanske proizvode kao pomagala za prestanak pušenja, istaknuo je HZJZ. 

Djeca i mladi koji su izloženi nikotinu, navodi se u nastavku, mogu postati ovisni pri nižim ili povremenim razinama konzumiranja u usporedbi s odraslima. Djeca su zbog svoje niske tjelesne težine sklonija nuspojavama. Danski autori opisali su slučaj dječaka u dobi od devet godina koji je obrađen na Odjelu hitne pomoći sa simptomima mučnine, vrtoglavice i drhtavice nakon oralne upotrebe samo jedne nikotinske vrećice. Dječaku je dijagnosticirana akutna nikotinska intoksikacija te je hospitaliziran na Odjelu pedijatrije. Znanstveni dokazi također pokazuju da izloženost nikotinu tijekom adolescencije može rezultirati štetnim i dugotrajnim učincima na razvoj mozga.

Što se tiče preporuka, HZJZ piše kako su nikotinske vrećice posebno opasne za djecu i mlade zbog gore navedenih štetnih učinaka nikotina te zbog nekontrolirane upotrebe. Nužni su napori i aktivnosti cijelog društva u razvoju svijesti o opasnosti ovih proizvoda, i to počevši od obiteljskog doma, kako se ovi proizvodi ne bi koristili niti u najmanjim količinama prije 18. godine života. Za odrasle osobe nužno je podizanje saznanja o štetnosti ovih proizvoda te izraziti oprez kod upotrebe.

VIDEO Veliki uspjeh zagrebačkih liječnika: "Obavili smo četiri transplantacije srca u tjedan dana, nema mnogo institucija koje se mogu time pohvaliti"

Komentara 1

Avatar Tombstone
Tombstone
19:14 14.11.2023.

Nije bilo dostupnih znanstvenih dokaza koji podupiru tvrdnju o covidu 19, sam virus nikad nije bio izoliran, pa ste ipak po zapovijedi zatvorili drzavu I tjerali ljude da se cijepe neprovjerenim cjepivom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije