Naslovnica Vijesti Hrvatska

Htjeli testirati kandidate i izabrati najboljega, ali inspekcija im brani

Postupak izbora mora se ponoviti, a to znači da slijedi novi natječaj. Dotad školu će voditi v.d. ravnatelja
03. kolovoza 2012. u 14:24 1 komentara 374 prikaza
'01.08.2012., Bjelovar, Gimnazija, na fotki zgrada bjelovarske Gimnazije'
Foto: ''

Premda ju je Školski odbor birajući među troje kandidata većinom glasova izabrao za novu ravnateljicu bjelovarske Gimnazije, Tanja Mamić ipak nije dobila priliku sjesti u ravnateljsku fotelju. Uskrata njezina imenovanja iz resornog ministarstva stigla je samo dan prije sjednice Školskog odbora na kojoj je to trebalo biti potvrđeno.

Žalio se bivši

Razlog zbog kojeg je ministar Jovanović uskratio suglasnost na imenovanje je rješenje prosvjetne inspektorice koja je pak temeljem žalbe sad već bivšeg ravnatelja Želimira Vujića obavila inspekcijski nadzor. U spomenutom rješenju se navodi da je testiranjem kandidata koje je proveo Školski odbor zapravo povrijeđen zakon i statut škole te se stoga zabranjuje imenovanje izabrane kandidatkinje. Cijeli postupak izbora stoga će se morati ponoviti uz raspisivanje novog natječaja.

Kako drugačije?

Komentirajući novonastalu situaciju predsjednik Školskog odbora Dubravko Adamović istakao je da je ovakva odluka zapravo posve apsurdna jer je Školski odbor pri izboru najboljeg kandidata čak i zanemario rezultate testiranja.

– Mi ćemo poštivati ovu odluku, no doista je apsurdno da se testiranje proglašava nezakonitim, jer temeljem čega ćemo mi između više kandidata koji ispunjavaju tražene opće uvjete izabrati najboljeg koji će školu voditi prema izvrsnosti a ne prema prosječnosti - pita se Adamović. Dodaje da Pravilnik o radu bjelovarske Gimnazije jasno predviđa provjeru radne i druge sposobnosti prijavljenih kandidata, no problem je to što to izgleda ne vrijedi i za izbor ravnatelja, što je totalni apsurd. Da stvar bude gora Pravilnik je usklađen i sa kolektivnim ugovorom, no ni to nije dovoljno. Do novog izbora školu će prema odluci ŠO voditi v.d. ravnatelja Miroslav Brletić, profesor likovne kulture i dugogodišnji zaposlenik škole.

 

Županija kao osnivač ipak se ništ

Županija kao osnivač ipak se ništa ne pita 

Nezadovoljstvo zbog novonastale situacije nije krila ni županijska pročelnica Andrea Prugovečki Klepac. – Ovo što se sada dogodilo u Gimnaziji samo potvrđuje ono što već duže ponavljamo a to je da aktualni zakon nije iznjedrio pravilnike kojima bi se detaljnije definirao način postupanja u određenim situacijama pa i u ovim pri izboru ravnatelja - ističe pročelnica dodajući da je jednak problem i pitanje ovlasti osnivača. Naime, Županija kao osnivač prema sadašnjam zakonu ima brojne obveze ali ne i ovlasti, zbog čega se vrlo često nalaze u ulozi samo njemih promatrača koji na kraju plaćaju ceh tuđih pogrešaka što nikako nije dobro.

Gorenje WaveActive
ONI RADE DOK SE VI ODMARATE
Kako život učiniti jednostavnijim?

A1 izdvaja za Vas

  • Avatar tkozna
    tkozna:

    Provjera znanja i sposobnosti testovima, koja je to lakrdija! Provjere znanja su samo instrumenti legalne prevare kompetentnih ljudi. Tako je u Koprivničko Križevačkoj županiji izabran HSS-ov kadar Denis Maksić i to samo 10-tak dana nakon što ga je sud Rješenjem ... prikaži još! otjerao sa radnog mjesta u Županiji! Kakve veze sada ima provjera znanja? Za neupućene nema,ali ima! Kako bi bilo da župan Koren isto HSS-ovac svoje kumće koje je nezakonito primio i nakon sudskog spora od 2 godine mora otpustiti ponovo primi na isto radno mjesto bez provjere znanja što mu farizejskom taktikom pranja ruku omogućuje da prijašnji grijeh pravomoćnom sudskom odlukom dokazan jednostavno pomokri i ponovo postavi svog kumića! I eto vama provjere znanja! A čujte taj isti Koren traži da se baš njemu vrati jedini HSS mandat u Sabor samo da mi je znati kakav bi doprinos on mogao dati u Hrvatskomsaboru!?