Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Loše iskustvo Riječanke

Htjela se vratiti u Hrvatsku, no zbog ovoga ju je ipak odlučila napustiti

iseljavanje
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
13.06.2018.
u 13:08

Kći Alfreda Frankovića iz Rijeke studirala je u Danskoj, a nakon završetka studija htjela se vratiti u Hrvatsku na stručno osposobljavanje

Sve više mladih odlazi iz Hrvatske, a oni koji se i žele vratiti zbog naše birokracije to često niti ne mogu učiniti.

Primjer toga je kći Alfreda Frankovića iz Rijeke koja se vraća u Dansku iako se prije šest mjeseci vratila u Hrvatsku ne bi li ovdje ostala.

– Prije četiri godine kći mi je otišla u Dansku na studij grafičkog dizajna koji je i završila. Nakon godinu dana studija dobila je i stipendiju, a nakon završetka studija ostvarila je pravo na naknadu za nezaposlene. Riječ je o lijepom iznosu, ne o iznosu za preživljavanje. Međutim, u Hrvatskoj joj se otvorila mogućnost stručnog osposobljavanja u jednoj renomiranoj dizajnerskoj kući i odlučila se vratiti iako je riječ o naknadi koja je daleko manja od one u Danskoj. No željela se vratiti, a željeli smo to i mi kao roditelji – ispričao je za Novi list Alfred Franković.

Dodaje kako mu se 23-godišnja kći nakon povratka iz Danske prijavila na Zavod za zapošljavanje kako bi ostvarila pravo na stručno osposobljavanje. U trenutku kad je potpisala potrebnu dokumentaciju s tvrtkom koju je sama pronašla, otišla je ponovo u Dansku kako bi riješila dokumentaciju na fakultetu te se preselila u Hrvatsku, no onda je uslijedio šok.

– Zavod za zapošljavanje skinuo ju je s liste nezaposlenih, jer se nije javila unutar osam tjedana što joj je bila dužnost. Tim činom mogućnost za realizaciju stručnog osposobljavanja je propala. Moja kćer se ne vodi kao nezaposlena iako to zapravo jest a pravno gledano Zavod za zapošljavanje nije učinio nikakav propust. Službenica se drži onoga što je propisano, no pitam se je li bitnije javljanje ili to što je pronađen posao koji mladoj osobi znači start u život, koji je smisao Zavoda za zapošljavanje ako onemogućuje zapošljavanje – kaže otac mlade Hrvatice.

Nakon što su je skinuli s liste nezaposlenih, obitelj je uložila žalbu, no odgovor su dobili ovaj tjedan i on je negativan.

– Žalbu smo uputili 26. ožujka, a rješenje smo dobili tek 4. lipnja. Međutim, iako nam je rješenje uručeno tek ovog tjedna, vidljivo je da je doneseno 11. svibnja. U rješenju piše da žalba nije osnovana jer nije poštovan profesionalni plan zapošljavanja, a na tom istom planu traženja posla stoji da djelatnik Zavoda s nezaposlenom osobom komunicira elektroničkim putem ili telefonom, a to kod nas nije bio slučaj. Nitko je nije nazvao otkako je u sustavu nezaposlenih, nitko joj nije ništa ponudio i jedino što je važno jest datum. Dakle, imate osobu koja se školovala u inozemstvu, stekla diplomu i odlučila vratiti te si sama našla posao, a sve što je bitno jest jedan datum i zbog njega sve propada. Ništa ne nude nego samo traže da vas vide. I onda se žalimo da ljudi napuštaju Hrvatsku. Cijeli sustav je totalno krivo postavljen. Kako ćemo zadržati mlade u Hrvatskoj? Tako da ih prijavljujemo na neku listu ili da im omogućimo da nađu posao? – ogorčen je otac.

Zbog takve odluke Zavoda za zapošljavanje mlada Riječanka vraća se u Dansku gdje sličnih problema sigurno neće imati.

Pogledajte i galeriju: Kamo je autobus pun duhova otišao sa zagrebačkog kolodvora?

iseljavanje
1/17

Komentara 63

DU
Deleted user
13:53 13.06.2018.

Ne baljezgajte svugdje bi joj se dogodilo slicno kod nepostivanja rokova. Pa i u Danskoj.

SO
Somelier
13:35 13.06.2018.

Tko normalan ne bi od Frljića i Obersnela pobjegao.

Avatar TheJack
TheJack
13:55 13.06.2018.

Sto ce joj zavod, ako je pronasla posao? Sto ce joj osam tjedana, kada u Danskoj papirologiju zavrsis za dan? Hrvatska birokracija je grozna, ali i prica ima rupa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije