Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'UVIJEK JE NEŠTO FALILO'

Medicinska sestra: 'U Irskoj zarađujem nekoliko puta više, povratak mi nije u planu'

Medicinska sestra
Sanjin Strukic/Pixsell
12.06.2018.
u 09:38

Davorkin suprug radi isti posao koji je radio i u Hrvatskoj, ali za osjetno veću plaću, dok ona kao medicinska sestra sa srednjom školom i 24 godine radnog staža zarađuje nekoliko puta više nego što je zarađivala u Hrvatskoj.

Sve veći broj mladih, obrazovanih i sposobnih ljudi u potrazi za boljim životom odlazi u inozemstvo, a nemali broj njih isključivo u "obećanu zemlju" – Irsku. Jedna od njih je i 43-godišnja medicinska sestra Davorka iz okolice Zagreba koja je u Irsku otišla sa suprugom i kćeri iako je u Hrvatskoj imala stalo radno mjesto u  Domu zdravlja, prenosi Novi list

– Razlog našeg odlaska je jednostavna činjenica da s relativno prosječnom plaćom, što znači da smo oboje primali po 4500 kuna mjesečno, osim ako se nismo ubijali s prekovremenima, s jednim djetetom, u podstanarstvu, s nešto kredita jer, nažalost, rijetki su oni koji ih nemaju u Hrvatskoj, na kraju mjeseca nismo nikad bili u plusu, uvijek je nešto nedostajalo. Voziš 15 godina star automobil, nemaš za more... Ukratko, svima poznata hrvatska priča – priča Davorka.

Davorkin suprug radi isti posao koji je radio i u Hrvatskoj, ali za osjetno višu plaću, dok ona kao medicinska sestra sa srednjom školom i 24 godine radnog staža zarađuje nekoliko puta više nego što je zarađivala u Hrvatskoj.

– Sestre su ovdje svih razina obrazovanja. Posao je mnogo lakši nego u Hrvatskoj jer tu imamo njegovatelje koji rade njegu: kupanje i pranje bolesnika, hranjenje, oblačenje i transfer. Kod nas sve to rade medicinske sestre jer je to jednostavno – jeftinije. Ovdje medicinska sestra radi onaj stručan dio terapije: od lijekova, njege rana, planiranja njege, pretraga i sličnog – objašnjava Davorka.

No, iako zarađuju mnogo više nego u Hrvatskoj, troškovi života u Irskoj su veći. To se isključivo odnosi na stambeno pitanje koje je, kao i mnogima koji se odluče na selidbu, najveći problem.

– Što si bliže Dublinu, to je skuplje. Trenutačno plaćamo 1500 eura za dvoetažni dvosobni stan s dvije kupaonice, dvorištem i terasom. Međutim, ostali troškovi manji su nego u Hrvatskoj, počevši od hrane koja je jeftinija, a kvalitetnija, režija koje su manje, pa se plaća samo struja i plin pa sve do odjeće i goriva. Živimo daleko kvalitetnije nego u Hrvatskoj, s manje briga i zasad nismo nimalo požalili.

Ipak, iako joj nedostaju prijatelji i obitelj, o povratku u Hrvatsku i ne razmišlja.

– Kada me pitaju hoćemo li se ikad vratiti, teško mi je dati definitivan odgovor. Trenutačno povratak nije u planu. Vjerojatno nećemo, ali nikad ne smiješ reci nikad – zaključuje Davorka.

Medicinska sestra
1/10

 

Ključne riječi

Komentara 86

Avatar smile
smile
10:17 12.06.2018.

Drago mi je da je u Irskoj ok, ali Hrvatska je moja domovina i ostat ću tu. Pozdrav naručitelju članka, ma gdje bio.

BL
Blathnat
09:59 12.06.2018.

Davorka sigurno ne radi posao koji je radila u Hrvatskoj. Medicnske sestre u Irskoj MORAJU biti fakultetski obrazovane. Sedam semestara(4 god) do univerzitetske diplome. Ne priznaju hrvatske kvalifikacije za tu struku. Mozda uz polaganje razlike(koja taodjer pootraje godinu dana) Davorka je mogla raditi u Irskoj kao njegovateljica.

SA
sasavt
09:57 12.06.2018.

jbt sad vidum isti članak u jutarnjem. jel to prepisujete jedni od drugih ili vam netko plaća da objavljujete i sirite propagandu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije