Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Most:

'Situacija u državi je katastrofalna, dvije trećine Hrvatske je prazno'

Miro Bulj
Tomislav Miletic/PIXSELL
09.06.2018.
u 14:42

Miro Bulj osvrnuo se na problem iseljavanja iz Dalmatinske zagore odakle je, kako je rekao, od 2011. godine iselilo 26 tisuća ljudi

Programska konvencija Mosta pod nazivom 'Pokret ostanka' održana je danas u Šibeniku, a Nikola Grmoja i Miro Bulj ocijenili su kako je situacija u državi 'katastrofalna' i da nema političke snage i hrabrosti da se nešto promjeni, a Most je rekao dosta takvoj politici. Ustvrdili su i da je 'dvije trećine Hrvatske prazno', te su pozivali i stručnjake i obične ljude, da im se priključe i, kazali su, daju malo zamaha jer oni sami neće moći ostvariti sve što su zacrtali.

"Pokret ostanka je šira platforma koja obuhvaća sve zakonske inicijative kojima je cilj zadržati ljude u Hrvatskoj jer, kao što smo već govorili, demografske mjere to ne mogu napraviti. Najbolja demografska mjera je dobro plaćen posao i u tom smjeru mi nudimo 28 mjera za rasterećenje poduzetnika“, rekao je tajnik Mosta Nikola Grmoja.

Istaknuo je kako Pokret ostanka nudi i reformu javne uprave s ciljem da državni aparat učine manjim i efikasnijim i na usluzi građanima i poduzetnicima. Ocijenio je i da je "pravosuđe rak rana hrvatskog društva" i u tom smjeru, kazao je, nude kompletnu reformu pravosuđa. "To je skup svih mjera kojima nastojimo zadržati ljude u Hrvatskoj i želimo pokazati da Hrvatska može bolje i da Hrvatska može drugačije“ rekao je Grmoja.

Miro Bulj osvrnuo se na problem iseljavanja iz Dalmatinske zagore odakle je, kako je rekao, od 2011. godine iselilo 26 tisuća ljudi.

"Kolega Ante Pranić i ja ponudili smo jedno rješenje gdje smo pozvali sve gradonačelnike i načelnike, međutim, većina ih se čak nije niti odazvala jer su pod stranačkom stegom. Država je centralizirana, Dalmatinska zagora je zaboravljena, kao i zaleđe i otoci. Ne koristimo naše potencijale i resurse", rekao je. 

Prema Buljevim riječima, "naši briselski činovnici nemaju snage da proglase isključivi gospodarski pojas. Dok stranci love našu ribu i prodaju je nama, našim ribarima se mjeri okno mreža". Ustvrdio je i da je 'situacija  katastrofalna i nema političke snage i hrabrosti da se nešto promjeni.

"Most već više od godinu i pol dana inzistira na proglašavanju isključivo gospodarskog pojasa kao jednog od ključnih nacionalnih i internacionalnih resursa, a to čak i od nas traži i Europska komisija“ rekao je Mostov saborski zastupnik Bulj.

Osvrnuo se i na nedavno objavljene podatke Državnog zavoda za statistiku koji, rekao je, pokazuju da je u siječnju ove godine uvezeno 2597 tona konzumnog mlijeka, što je u odnosu na isti mjesec 2017. godine rast od čak 81 posto.

"Dogodine čak više nećemo imati proizvodnju mlijeka. Pad stoke, naročito krava muzara je enorman. Nama treba spoj Dalmatinske zagore, otoka i priobalja i tek tada će se nama isplatiti turizam", dodao je.

"Mi imamo mjere i rješenja koje spominju čak i visoki političari koji priznaju da Most jedini ima program i nadamo se da će ih prihvatiti da što prije zajedno krenemo u spas ovoga što je ostalo", ustvrdio je Bulj, napomenuvši da je Dalmatinska zagora prazna.

Rekao je i da su 'dvije trećine Hrvatske prazne'  i Most je rekao da je dosta takvoj politici.  "Nama ne treba pljesak, treba nam da u svakom selu i mjestu znaju da postoji opcija koja ima najbolji program“, zaključio je Bulj.

Miro Bulj
1/9

Komentara 52

ST
stefj
15:52 09.06.2018.

A jeste našli Bulja da predstavlja mjere, to je isto kao što se Kuščević bori za demokraciju unutar HDZ-a. A i dajte da vidimo te prijedloge, gospodarski pojas sam po sebi neće napraviti ništa, osim nas zakačiti s Italijom. Ako je u tim mjerama demagogija poput one da je energija sunca i vjetra jeftina, kao što je neki dan tvrdio Petrov, onda bolje da se mjere niti ne predstavljaju... Potrebne mjere su jako jednostavne i već viđene u svijetu. Imamo pozitivne primjere Irske i npr. Novog Zelanda, zemalja koje su bile u velikoj banani i izvukle se protržišnim reformama... Te mjere zahtijevaju drastično smanjenje državne i javne službe, usko povezivanje s dijasporom, ukidanje financiranja interesnih grupa i udruga, smanjenje poreza (ukidanje ovog poreznog terora koji sada imamo), te naročito ukidanje dogovorne ekonomije (parafisklani nameti, državna poduzeća i sl.)... Mladi nisu baš toliko glupi da misle da bi ijedan političar napravio te potrebne poteze (uključujući i političare Mosta), pa radije odlaze jer im je to jedini pametan potez. Nema tu puno izbora, ili postati uhljeb, ili otići, treći izbor je potrošiti jedini život koji imaju na borbu protiv vjetrenjača...

Avatar uz_kavicu
uz_kavicu
14:44 09.06.2018.

Opet mediji napuhavaju priču, ne?

Avatar ovdje Maks
ovdje Maks
16:30 09.06.2018.

Mostovci su bili u dvije vlade, imali gomilu ministarstava, sve obstruirali i nisu dozvoljavali promjene, jedino zastitili i obranili Bajica, Cvitana, Ranka Ostojica i njihov aparat. Ministar Dobrovic u dvije godine jedino dao farbati fasadu suda u Sisku, Vlah Orepicic nije napravio nista, Panenic Nista, Davor Romić cijepio goveda protiv kvrgave kože cjepivom kupljenim preko veze i bez natjecaja, same stetocinje a najvise galame!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije