Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRED SKORO PREUZIMANJE PREDSJEDAVANJA VIJEĆEM SIGURNOSTI

Hrvatskoj terorizam ne prijeti izravno, ali prijeti turistima koji nam dolaze

25.11.2008.
u 13:53

S prvim danom ovogodišnjeg prosinca Hrvatska kao nestalna članica preuzima predsjedanje Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda, a već sada nalazi se na čelu Protuterorističkog odbora UN-a koji je operativno tijelo tog vijeća. Kako bi u punoj snazi preuzela ovu zahtjevnu međunarodnu ulogu, na dnevnom redu sjednice Vlade u četvrtak će se naći i Nacionalna strategija za prevenciju i suzbijanje terorizma, a prema izvoru s Markova trga taj nam je dokument potreban radi nacionalnog, ali i međunarodnog interesa.

Naša zemlja nije na meti terorizma, niti imamo neke neposredne prijetnje, ali gosti koji dolaze iz različitih zemalja kao turisti u našu zemlju to mogu biti, ocjenjuje Vladi blizak izvor poručujući kako će Strategija, na temelju koje će tim stručnjaka donijeti i akcijski plan, pomoći u njegovoj prevenciji i suzbijanju na našim prostorima.

Predsjednik Stjepan Mesić već je nekoliko puta javno pozvao međunarodnu zajednicu da ne „diže oči i pozornost“ s Bosne i Hercegovine koja je potencijalno žarište terorističkih aktivnosti, a i svi koji su sudjelovali u izradi strategije koja će se uskoro predočiti hrvatskoj javnosti drže da je područje zemalja nastalih raspadom Jugoslavije plodonosno za nestabilne sigurnosne prilike pa tako i razvoj terorizma.

Strategija stoga stavlja naglasak na preventivno djelovanje protiv terorizma te rano uočavanje pojava i pojedinaca koje mogu dovesti do njega. Prije svega, kako ističe Vladin izvor, mora se onemogućiti promidžba terorizma i pozivanje na njega, prepoznati radikalne stavova koji mogu voditi prema terorizmu, ali i spriječiti zloupotrebu civilnog društva i neprofitnog sektora u terorističke svrhe.

Strategija kao polazište uzima i činjenicu da terorizam danas ne poznaje granice te, prema najavama Vladina izvora, predviđa u tom smislu i sveobuhvatniju i kvalitetniju suradnju zemalja regije po tom pitanju.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije