Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Protiv slovenskih teza

Hrvatsko izaslanstvo: Ne, nema nove granice između nas i Slovenije

Miro Cerar i Andrej Plenković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
02.05.2018.
u 19:20

“Ako je režim međusobnog nekažnjavanja ribara bio dobar od 2005. do sada, zašto se ne bi mogao nastaviti dok ne riješimo granicu”

Hrvatska je na pravi način znala odgovoriti na slovensku pritužbu i Europska komisija sada ima dovoljno podataka i argumenata da sama donese vlastito mišljenje, a u našem završenom izlaganju rekli smo da će EK najbolje učiniti ako ne prihvati slovenski zahtjev jer ovo zaista nema nikakve veze s povredom prava EU - rekla je državna tajnica Andreja Metelko Zgombić danas u Bruxellesu.

Hrvatski i slovenski dužnosnici iznosili su danas, pred dužnosnicima pravne službe Europske komisije, svoje suprotstavljene argumente o odluci arbitražnog suda o razgraničenju, koju Hrvatska ne priznaje, a Slovenija ne može implementirati sama pa kroz najavu tužbe pred Sudom EU pokušava natjerati Hrvatsku na implementaciju.

- Sama rasprava pokazala je da se svi naši argumenti sučeljavaju oko pitanja međunarodnog prava i naše granice. Osnovni slovenski argument je da imamo novu granicu i sad Hrvatska ne primjenjuje pravo EU zato što Slovenija misli da se granica iznenada, sama od sebe, preselila na mjesto različito od onog gdje je bila i gdje ustvari jest od 1991. A Hrvatska je odgovorila: ne, granica je ostala tamo gdje smo zajednički potvrdili našim ustavnim odlukama o suverenosti i samostalnosti, da je to ona bivša republička granica, i to je čak stajalište koje su dvije države zajednički potvrdile 2005., kad smo dogovorili izjavu o izbjegavanju incidenata - rekla je Metelko Zgombić nakon sastanka.

Miro Cerar i Andrej Plenković
1/20

Upravo u tom sporazumu o izbjegavanju incidenata iz 2005. Hrvatska vidi rješenje trenutnih napetosti, i to je prenijela i sugovornicima u Komisiji: - Ako je taj režim međusobnog nekažnjavanja ribara bio dobar od 2005. do sada, ne vidimo zašto se ne bi mogao nastaviti dok Hrvatska i Slovenija međusobno ne riješe granicu u okvirima međunarodnog prava - rekla je državna tajnica u MVEP-u, koja ipak na sastanku nije sudjelovala kao politička dužnosnica, već stručnjakinja s iskustvom u svim razgovorima o granici, pa i iskustvom iz arbitražnog suđenja prije odluke Hrvatske da iz njega izađe zbog skandala na slovenskoj strani.

- Hrvatska definitivno gleda na ovo kao stručno pitanje, koje se konačno treba prestati rješavati političkim izjavama - napomenula je Metelko Zgombić.

Članak 259. temeljnog ugovora o funkcioniranju EU propisuje da država članica ne može podići tužbu protiv druge države članice pred Sudom EU ako nije prethodno podnijela svojevrsnu pred-tužbu Europskoj komisiji, koja onda u roku od tri mjeseca odlučuje hoće li stati iza te tužbe države članice ili ostati po strani. Taj rok u ovom slučaju istječe 18. lipnja.

Komentara 47

PU
Pukovnik
19:32 02.05.2018.

Ruku na srce... sve je to lijepo i EU i NATO, ali samo ako mi imamo korist od toga. Postoji nešto što se zove državna dogma u što spada pitanje teritorija. NIKAD niti jedna vlada NE SMIJE i NE MOŽE trgovati ili dogovarati se o zamjeni ili prodaji državnog teritorija. Država se mora ponašati čisto makjavelistički - sve učiniti za dobrobit naroda i zemlje. Zbog navedenog treba biti spreman pokvarenim Slovencima odgovoriti oružjem ako poduzmu mjere koje ugrožavaju državni integritet. To nitko ne želi ali je zadnja opcija.

Avatar CROCLEUNA
CROCLEUNA
20:31 02.05.2018.

Nikakve ustupke, koncesije ne moramo raditi. Čini se da Janezi sada ulaze polako u zonu očajnosti, nakon koje nemitno slijedi otrežnjenje i suočavanje sa stvarnošću. Hrvatsku se ipak nije moglo osakatiti za pola Pirankog zaljeva/ Savudrijske vale. Manevarski prostor 'kekec diplomacije' postaje sve uži, sve je manje načina da se ucjenjuje, kamatari i razbojničuje koristeći bolje polazne pozicije kojih više u stvari i nema. Ostaje samo arlaukanje isfrustriranih morem deficitarnih Slovenaca. Još malo i nitko ih neće zarezivati. Just look and C...

ZG
zg223
20:36 02.05.2018.

dobit ce te samo polovicu artiljerijske granate a ne more...nisam jos cuo da su odhebali sa po istoj presudi hrvatske svete gere...alpski srbi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije