Naslovnica Vijesti Hrvatska

Hrvatsko izaslanstvo: Ne, nema nove granice između nas i Slovenije

“Ako je režim međusobnog nekažnjavanja ribara bio dobar od 2005. do sada, zašto se ne bi mogao nastaviti dok ne riješimo granicu”
02. svibnja 2018. u 19:20 47 komentara 7123 prikaza
Miro Cerar i Andrej Plenković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Hrvatska je na pravi način znala odgovoriti na slovensku pritužbu i Europska komisija sada ima dovoljno podataka i argumenata da sama donese vlastito mišljenje, a u našem završenom izlaganju rekli smo da će EK najbolje učiniti ako ne prihvati slovenski zahtjev jer ovo zaista nema nikakve veze s povredom prava EU - rekla je državna tajnica Andreja Metelko Zgombić danas u Bruxellesu.

Karl Erjavec KARL ERJAVEC 'Kad imaš susjeda koji eklatantno krši međunarodne propise onda ne ide drugačije'

Hrvatski i slovenski dužnosnici iznosili su danas, pred dužnosnicima pravne službe Europske komisije, svoje suprotstavljene argumente o odluci arbitražnog suda o razgraničenju, koju Hrvatska ne priznaje, a Slovenija ne može implementirati sama pa kroz najavu tužbe pred Sudom EU pokušava natjerati Hrvatsku na implementaciju.

- Sama rasprava pokazala je da se svi naši argumenti sučeljavaju oko pitanja međunarodnog prava i naše granice. Osnovni slovenski argument je da imamo novu granicu i sad Hrvatska ne primjenjuje pravo EU zato što Slovenija misli da se granica iznenada, sama od sebe, preselila na mjesto različito od onog gdje je bila i gdje ustvari jest od 1991. A Hrvatska je odgovorila: ne, granica je ostala tamo gdje smo zajednički potvrdili našim ustavnim odlukama o suverenosti i samostalnosti, da je to ona bivša republička granica, i to je čak stajalište koje su dvije države zajednički potvrdile 2005., kad smo dogovorili izjavu o izbjegavanju incidenata - rekla je Metelko Zgombić nakon sastanka.

Miro Cerar i Andrej Plenković
1 / 20
Istarski ribari

Upravo u tom sporazumu o izbjegavanju incidenata iz 2005. Hrvatska vidi rješenje trenutnih napetosti, i to je prenijela i sugovornicima u Komisiji: - Ako je taj režim međusobnog nekažnjavanja ribara bio dobar od 2005. do sada, ne vidimo zašto se ne bi mogao nastaviti dok Hrvatska i Slovenija međusobno ne riješe granicu u okvirima međunarodnog prava - rekla je državna tajnica u MVEP-u, koja ipak na sastanku nije sudjelovala kao politička dužnosnica, već stručnjakinja s iskustvom u svim razgovorima o granici, pa i iskustvom iz arbitražnog suđenja prije odluke Hrvatske da iz njega izađe zbog skandala na slovenskoj strani.

- Hrvatska definitivno gleda na ovo kao stručno pitanje, koje se konačno treba prestati rješavati političkim izjavama - napomenula je Metelko Zgombić.

Članak 259. temeljnog ugovora o funkcioniranju EU propisuje da država članica ne može podići tužbu protiv druge države članice pred Sudom EU ako nije prethodno podnijela svojevrsnu pred-tužbu Europskoj komisiji, koja onda u roku od tri mjeseca odlučuje hoće li stati iza te tužbe države članice ili ostati po strani. Taj rok u ovom slučaju istječe 18. lipnja.

Savudrija: Ribari i policija na moru uz granicu sa Slovenijom Savudrijska vala Slovenski ribari dobili kazne hrvatskog inspektorata Andrej Plenković i Miro Cerar Sastanak u Sloveniji Cerar: Nećemo popustiti kad je riječ o našim pravnim interesima Miro Cerar ODGOVOR PLENKOVIĆU Cerar nije isključio blokadu hrvatskog ulaska u Schengen

Slovenci nas optužuju 
i da kršimo članak o 
funkcioniranju Unije

Iz same Komisije neslužbeno se doznaje kako će se držati linije da treba “ostati neutralan”. Doznaje se i da Slovenija - uz optužbe koje se tiču ribarstva, prostornog planiranja i Schengenske granice, optužuje Hrvatsku i da navodno krši jedan od članaka Temeljnih ugovora o funkcioniranju unije. Preciznije, citiraju članak 4 (3) koji se tiče suradnje država članica. U tom se članku kaže kako “na temelju načela lojalne suradnje i uz puno uzajamno poštovanje, Unija i države članice međusobno si pomažu pri obavljanju zadaća koje proizlaze iz Ugovorâ. Države članice poduzimaju sve odgovarajuće mjere kako bi osigurale ispunjavanje obveza koje proizlaze iz Ugovorâ ili akata institucija Unije”. (Sandra Veljković)

Lesnina roštilj
PROLJETNE RADOSTI
Došlo je proljeće, a mi smo se uputili u potragu za novim roštiljem

A1 izdvaja za Vas

 • IvanLu:

  Ruku na srce... sve je to lijepo i EU i NATO, ali samo ako mi imamo korist od toga. Postoji nešto što se zove državna dogma u što spada pitanje teritorija. NIKAD niti jedna vlada NE SMIJE i NE MOŽE ... prikaži još! trgovati ili dogovarati se o zamjeni ili prodaji državnog teritorija. Država se mora ponašati čisto makjavelistički - sve učiniti za dobrobit naroda i zemlje. Zbog navedenog treba biti spreman pokvarenim Slovencima odgovoriti oružjem ako poduzmu mjere koje ugrožavaju državni integritet. To nitko ne želi ali je zadnja opcija.

 • Avatar CROCLEUNA
  CROCLEUNA:

  Nikakve ustupke, koncesije ne moramo raditi. Čini se da Janezi sada ulaze polako u zonu očajnosti, nakon koje nemitno slijedi otrežnjenje i suočavanje sa stvarnošću. Hrvatsku se ipak nije moglo osakatiti za pola Pirankog zaljeva/ Savudrijske vale. Manevarski prostor 'kekec ... prikaži još! diplomacije' postaje sve uži, sve je manje načina da se ucjenjuje, kamatari i razbojničuje koristeći bolje polazne pozicije kojih više u stvari i nema. Ostaje samo arlaukanje isfrustriranih morem deficitarnih Slovenaca. Još malo i nitko ih neće zarezivati. Just look and C...

 • zg223:

  dobit ce te samo polovicu artiljerijske granate a ne more...nisam jos cuo da su odhebali sa po istoj presudi hrvatske svete gere...alpski srbi