Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

'Kad imaš susjeda koji eklatantno krši međunarodne propise onda ne ide drugačije'

Slovenija u pismu predsjedniku Komisije Jean-Claudeu Junckeru tvrdi da je pitanje stare devizne štednje stvar budućih sukcesijskih pregovora
23. travnja 2018. u 19:28 26 komentara 2333 prikaza
Karl Erjavec
Foto: Grgur Žučko/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec u ponedjeljak je skeptično reagirao na pismo koje je premijer Miro Cerar uputio Europskoj komisiji, zatraživši posredovanje u sporu s Hrvatskom oko tzv. neprenesene devizne štednje hrvatskih građana u bivšoj Ljubljanskoj banci Zagreb.

Karl Erjavec EK O ARBITRAŽI Erjavec: Ako se Hrvatska ne odazove na raspravu, bit će to šamar Zagreba Bruxellesu

"Ja nisam optimist jer to nije jedini slučaj hrvatskog kršenja međunarodnih ugovora", kazao je u ponedjeljak u vezi s Cerarovom inicijativom o posredovanju Komisije Erjavec, komentirajući slučaj novinarima, pri otvaranju dvodnevnog summita Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) na Brdu kod Kranja.

Erjavec je kazao da Hrvatska već krši arbitražni aporazum o granici, te da ne poštuje niti arbitražnu presudu u slučaju Ina-Mol.
Vlada u ostavci koju vodi Cerar zamolila je Komisiju za medijaciju, kako bi se postupci pred hrvatskim sudovima koje su pokrenuli Privredna banka Zagreb i Zagrebačka banka, zaustavili uz navod da to smanjuje vrijednost Nove Ljubljanske banke (NLB) koju je Slovenija prema dogovoru s Komisijom dužna privatizirati, odnosno prodati tri četvrtine njenih dionica.

Slovenija u pismu predsjedniku Komisije Jean-Claudeu Junckeru tvrdi da je pitanje stare devizne štednje stvar budućih sukcesijskih pregovora i da je memorandumom iz Mokrica pred ulazak Hrvatske u EU bilo dogovoreno da se svi sudski postupci protiv slovenske banke u Hrvatskoj obustave.

Premijer Cerar obratio se Bruxellesu za posredništvo i zato jer je naveo da Hrvatska do sada nije reagirala na pozive da hrvatski sudovi prekinu sve postupke niti reagirala na diplomatsku protestnu notu, pa jedino ostaje intervencija Komisije, odnosno njeno posredovanje.

Kako navode slovenski pravni izvori takva medijacija u europskoj praksi prilično je rijetka, a da bi ju Komisija prihvatila nužna bi bila i prethodna privola hrvatske strane.

Ako do medijacije Komisije ipak dođe i ona ne bude uspješna, onda će Slovenija morati Hrvatsku tužiti pred sudom EU-a u Luksemburgu, upozorio je slovenski šef diplomacije, reagirajući na pismo Komisiji koje su potpisali premijer Miro Cerar i ministrica financija Mateja Vraničar Erman.

"Ne ide drukčije. Kad imaš susjeda koji eklatantno krši međunarodne propise, onda ti ne preostaje ništa drugo nego koristiti pravna sredstva jer drugih mogućnosti ni nemaš", kazao je Erjavec.

Mjere zaštite Slovenska vlada želi zaštititi NLB od odluka hrvatskih sudova o prenesenoj štednji Ljubljanska banka Prosvjed Slovenija uputila Hrvatskoj verbalnu notu zbog presuda protiv Ljubljanske banke nlb Stara štednja Slovenska vlada donosi zakon koji će NLB zaštititi od tužbi u Hrvatskoj
vraćamo sat
Noćas počinje zimsko računanje vremena: Evo što se još mijenja
RIT Croatia
PROMO
Svakodnevno mjerimo razinu sigurnosti na našim kampusima