Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Cerar: Nećemo popustiti kad je riječ o našim pravnim interesima

– Nismo obavili neki temeljitiji razgovor o tome jer smo ovdje još uvijek u nekoj slijepoj ulici – rekao je Cerar odgovarajući na pitanje novinara.
24. travnja 2018. u 12:28 30 komentara 3371 prikaza
Andrej Plenković i Miro Cerar
Foto: Igor Šoban/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Slovenski premijer Miro Cerar rekao je nakon sastanka na vrhu Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) u Brdu kod Kranja, na kojemu sudjeluje i premijer Andrej Plenković, kako Slovenija podržava dijalog oko arbitraže s Hrvatskom ako je 
dijalog moguć i ako ima smisla, dodajući da je s Plenkovićem održao kraći razgovor.

Karl Erjavec Karl Erjavec: 'Susret Plenković-Cerar je moguć, ali bolje da do njega ne dođe'

– Nismo obavili neki temeljitiji razgovor o tome jer smo ovdje još uvijek u nekoj slijepoj ulici – rekao je Cerar odgovarajući na pitanje novinara.

– Slovenska vlada i ja vrlo smo otvoreni za dijalog, ali onda kad on ima smisla – dodao je.

– Nećemo popustiti kad je riječ o našim pravnim interesima – također je rekao Cerar odgovarajući na pitanja o arbitraži i Ljubljanskoj banci.

Cerar je u govoru rekao kako će Slovenija i dalje podržavati države koje to žele u njihovu putu u euroatlantske integracije. Izrazio je podršku širenju EU-a.

– Kod svih procesa pomoć Slovenije dobro je prihvaćena, prepoznata i također cijenjena – rekao je Cerar, dodajući da je Slovenija odigrala važnu ulogu u zatvaranju balkanskog migracijskog puta.

Susret je ocijenio vrlo uspješnim te je na tome zahvalio svim sudionicima. Donesena je odluka o budućim predsjedavajućim državama, sljedeće će biti Sarajevo pa Priština, rekao je Cerar.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić rekao je da se regija treba snažnije ekonomski povezati.

– BiH će svoje predsjedavanje prije svega fokusirati na dva cilja: članstvo u EU i svim asocijacijama koje jamče mir, sigurnost i ekonomski prosperitet – rekao je Zvizdić.

Na pitanje je li s Plenkovićem razgovarao o Pelješkom mostu, odgovorio je da su dogovorili njegov posjet Hrvatskoj koji će uslijediti vrlo brzo i koji će biti prilika da se definiraju modeli koji će ići prema prihvatljivom rješenju.

Proces pokrenut 1996.

Na sastanku se razgovara o proširenju Europske unije, sigurnosti, perspektivi za mlade i digitalnoj preobrazbi društva, što su prioritetna područja slovenskoga predsjedanja SEECP-om.

Proces suradnje u jugoistočnoj Europi pokrenut je 1996. godine u Sofiji radi jačanja regionalne suradnje, sigurnosti i stabilnosti, a sudionice su Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Bugarska, Grčka, Hrvatska, Makedonija, Moldova, Rumunjska, Srbija, Turska, Slovenija te Kosovo.

Hrvatska je predsjedala SEECP-om dva puta, od 2006. do 2007. te od 2016. do 2017. godine. Do sredine godine inicijativom predsjedava Slovenija koja je i domaćin ovog summita.

Na jučerašnjem uvodnom sastanku visokih predstavnika ministarstava vanjskih poslova zemalja sudionica dogovoreno je da će inicijativom nakon Slovenije jednu godinu predsjedavati BiH, a onda će tu ulogu preuzeti Kosovo.

Andrej Plenković i Miro Cerar
1 / 20
Istarski ribari

Slovenski mediji upozoravaju da Plenkovićev dolazak u Sloveniju na regionalni skup na vrhu dolazi u vrijeme zaoštrenih odnosa Ljubljane i Zagreba te u osjetljivo vrijeme pred parlamentarne izbore u Sloveniji koji se održavaju za manje od 6 tjedana, što ograničava manevarski prostor za eventualni pomak u nekom od otvorenih bilateralnih pitanja između dviju država.

"Hrvatski je premijer zadnji put u Sloveniji prije današnjeg sastanka na Brdu kod Kranja bio prije skoro godinu dana, kad je došao poručiti da su odnosi među državama dobri i prijateljski, ali da Hrvatska ne priznaje arbitražu o granici i da je za nju ta presuda nepostojeća. Slovensko-hrvatski odnosi danas ne samo da nisu ni dobri ni prijateljski nego su na najnižoj razini, a komunikacije među državama praktično i nema", navodi u utorak u komentaru ljubljansko Delo te dodaje da takvi odnosi dviju članica EU i NATO-ova saveza ne mogu biti uzor za druge.

Savudrija: Ribari i policija na moru uz granicu sa Slovenijom Savudrijska vala Slovenski ribari dobili kazne hrvatskog inspektorata Karl Erjavec KARL ERJAVEC 'Kad imaš susjeda koji eklatantno krši međunarodne propise onda ne ide drugačije' Pelješki most - Potpisivanje ugovora Veliki projekt Potpisan ugovor o izgradnji Pelješkog mosta: Ovo je povijesni dan za Hrvatsku!
vraćamo sat
Noćas počinje zimsko računanje vremena: Evo što se još mijenja
RIT Croatia
PROMO
Svakodnevno mjerimo razinu sigurnosti na našim kampusima
 • koraknaprijed:

  Ovi naši susjedi ne da su samo prevaranti,oni su dosta glupi i tvrdoglavi.

 • Avatar Mrki medvjed
  Mrki medvjed:

  U svemu ovome začuđujuća je hrvatska indolentnost i slovenska agresivnost u nastojanju dobiti ono što im ne pripada. Srbija je bar pokušala silom ostvariti svoje teritorijalne pretenzije, a slovenski političari se služe raznoraznim smicalicama.

 • thira:

  Cerar, nisu to vasi pravni interesi, jer pravo nije na slovenackoj strani. Rijec je iskljucivo i jedino o interesima (htjeli biste vise mora, a koje vam ne pripada).