Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HT NA MOBILE WORLD CONGRESSU

Hrvatski Telekom pomiče tehnološke granice

HT
Foto: JÖRG HEUPEL
1/3
29.03.2023.
u 14:01

Predstavljena su smart city rješenja po kojima je Dubrovnik na svjetskoj razini jedan od istaknutih primjera dobre prakse, kao i 5G testiranje iznad Pule kad je 5G veza prvi put u svijetu besprijekorno ostvarena preko različitih mrežnih slojeva

Na Mobile World Congressu, najvećem svjetskom sajmu mobilne industrije koji se održao u Barceloni, upečatljiv nastup imale su Marijana Bačić, članica Uprave i glavna operativna direktorica za poslovne korisnike Hrvatskog Telekoma, te Jelka Tepšić, zamjenica dubrovačkog gradonačelnika. Zajedno su prezentirale smart city rješenja po kojima je Dubrovnik na svjetskoj razini jedan od istaknutih primjera dobre prakse, kad je riječ o primjeni IoT tehnologije u službi građana i održive turističke destinacije. S pomoću tih su rješenja smanjeni negativni učinci prekomjernog turizma.

Pametna rješenja implementirana su u Dubrovniku kao dio projekta Respect the City, i to nekoliko godina nakon što je Dubrovnik proglašen destinacijom koju zbog prekomjernog turizma treba izbjegavati. Neka od predstavljenih rješenja su Bus Web Shop platforma, sustav Dubrovnik Visitors, Car Sharing i najnoviji Dubrovnik Pass.
Josip Stjepanović, Senior Product Owner u HT-u, predstavio je iz Dubrovnika u javljanju uživo tehnologiju koja taj grad čini povezanijim – smart parking rješenja te rješenja za mjerenje kvalitete zraka i mora. Funkcioniranje smart parkinga demonstrirao je na gradskom parkiralištu Žičara.

Foto: HT

Marijana Bačić se osvrnula na trendove u ICT industriji jačanja poslovne sinergije. Usto su zahvaljujući sustavnoj destinacijskoj politici i suradnji s nizom lokalnih i međunarodnih dionika, uvođenju ograničenja u broju putnika s kruzera i oslobađanjem javnih površina postignuti izvrsni rezultati i koristi za stanovnike i goste grada.
Boris Drilo, član Uprave i glavni operativni direktor za tehniku i informacijske tehnologije u HT-u, preuzeo je četiri nagrade Ookla Speedtest Awards koje su pokazale da je mobilna mreža Hrvatskog Telekoma ponovno najbolja, najbrža, mreža s najboljom mobilnom pokrivenošću, kao i najbrža 5G mreža u 2022. godini.

Omogućavanje 5G mobilne pokrivenosti iz stratosfere putem izravnog satelitskog prijenosa na uređaj segment je u kojem je HT definitivno predvodnik revolucije povezivosti

Hrvatski Telekom je na sajmu bio i u ulozi partnera Deutsche Telekoma u suradnji s Europskom svemirskom agencijom. ESA i DT zajednički će raditi kako bi omogućili besprijekornu povezanost sa zemaljskih mreža, iz zraka ili iz svemira. Memorandumom o razumijevanju (MoU) partneri su dogovorili suradnju na hibridnim mrežama budućnosti. Plan je jasan: otpornija i sigurnija rješenja za povezivanje koja će biti odgovor na buduće komunikacijske potrebe, a koja su osobito važna u slučajevima mogućih poremećaja u funkcioniranju mreža na terenu. U takvom bi se slučaju nezemaljska mreža (non-terrestrial network – NTN) sa satelita ili iz stratosfere mogla koristiti za uspostavu i održavanje povezanosti s pametnim telefonima zahvaćenih korisnika, ili sa spasilačkim timova na terenu, te bi tu zamijenila konvencionalnu zemaljsku infrastrukturu ako je ona izvan funkcije.

Tijekom testiranja u Istri, 5G veza je prvi put u svijetu ostvarena besprijekorno preko različitih mrežnih slojeva. U tom procesu, mobilna usluga pružena iz stratosfere bila je povezana preko satelita i njihove zemaljske infrastrukture do prijenosne zemaljske mreže ili izravno do zemaljske stanice. Prijenos podataka započeo je standardnim 5G mobitelom preko kanala od 20 MHz, a Deutsche Telekom je tijekom testiranja u veljači 2023. godine u zračnom prostoru iznad Pule postigao podatkovne brzine do 200 Mbit/s.

Tijekom testiranja u Istri 5G veza je prvi put u svijetu ostvarena besprijekornopreko različitih mrežnih slojeva
Foto: HT

"Kao dio Deutsche Telekoma, Hrvatski Telekom je dijelom grupacije koja pomiče tehnološke granice – doslovno. Tako i danas radimo na inovativnim, jedinstvenim rješenjima koja će igrati značajnu ulogu u povezivosti u budućnosti i koja će doprinijeti smanjenju digitalnog jaza. Najveći izazov u tom pogledu su rijetka naseljenost na brojnim područjima, te raznolikost i složenost terena koji izgradnju mreže u Hrvatskoj čine vrlo zahtjevnom. Neovisno o tome, kontinuirano radimo na pronalasku rješenja da mrežama novih generacija pokrijemo sve dijelove Hrvatske. Omogućavanje 5G mobilne pokrivenosti iz stratosfere putem izravnog satelitskog prijenosa na uređaj je segment u kojem je HT definitivno predvodnik revolucije povezivosti. Ponosan sam na ulogu naših stručnjaka iz planiranja i inženjeringa pristupnih veza u ovom revolucionarnom pristupu prvog svjetskog testiranjima ovog tipa i to u Hrvatskoj. Ovime smo još jedanput pomalo, ali snažno odškrinuli vrata budućnosti u Hrvatskoj i na tome nećemo stati", izjavio je Boris Drilo, član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije Hrvatskog Telekoma.

Ovogodišnji Mobile World kongres pohodilo je oko 100.000 posjetitelja uz izlaganje više od 2200 tvrtki i brendova s područja pametnih telefona i mobilnih uređaja. Teme su unapređenje kvalitete svakodnevnog života kroz jednostavno prakticiranje tehnoloških inovacija i sredstava, pronalaženje novih načina povezivanja i oblikovanje pametnih modela koji će biti pogodniji za društvo.

Sadržaj nastao u suradnji s Hrvatskim Telekomom

 

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije