Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
znakovito ime franjo

Hrvatski biskupi uvjereni – papa će biti veliki obnovitelj Crkve

papa Franjo (1)
Reuters/PIXSELL
15.03.2013.
u 18:00

Odabirom imena Franjo novi papa poručuje da želi biti sredstvo Duha Svetog u obnovi

Hrvatski biskupi jednodušni su stavu da s izborom novoga pape Franje dolazi i novo vrijeme Katoličke crkve, kojoj će novi papa dati novi zamah.
– Vjerujem da je njegov odabir imena Franjo znakovit jer želi biti sredstvo Duha Svetoga u obnovi Crkve. Crkva se mora stalno obnavljati. To se događa posebno u prijelomnim razdobljima, a ta obnova mora biti prvo duhovna, kako bi se taj duhovni proces ostvario u strukturama koje treba reformirati. Uvjeren sam da će papa biti ustrajan na tom putu koji je potreban Crkvi, ali ne samo Crkvi nego i cijelom svijetu, jer Crkva postoji za evangelizaciju, a njezina je služba i dati doprinos boljitku suvremenoga svijeta – rekao je nadbiskup Nikola Eterović, glavni tajnik Biskupske sinode.

Živi karizmu

– Zanimljivo je također da jedan isusovac nije izabrao ime Ignacije, premda on živi doista isusovačku karizmu. Izabrao je ime Franjo kao da je htio proširiti svoje srce i na druge redove Katoličke crkve. Znamo da su redovi veoma zaslužni za evangelizaciju Amerike. Tako da je to bio novi svijet, a sad na neki način iz tog novog svijeta imamo papu koji će i ovom starom svijetu dati novi zamah. Zato moramo svi moliti, podržavati papu Franju duhovno, ali i surađivati na tom važnom zadatku naviještanja Blage vijesti suvremenom čovjeku – rekao je za IKA-u nadbiskup Eterović.

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić je nakon izbora novoga pape Franje sinoć pozdravio papu, prisjetio se susreta s njim u Argentini, što i Sveti Otac dobro pamti, i tražio blagoslov za Hrvatsku i cijeli hrvatski narod, što je on rado učinio. U izjavi za HKR, kardinal Bozanić rekao je da je novi papa nakon izbora bio uzbuđen i potresen.

Vjernička sigurnost

– Za njega je to poseban čin, kad se treba podvrći volji Božjoj i prihvatiti ono što Bog od njega očekuje. To se osjetilo u njegovim znakovima koje je dao i u riječima, ali osjetili smo i jednu veliku vjerničku sigurnost koju nosi osoba pape – rekao je kardinal Bozanić, dodavši da je novi papa u osobnom kontaktu veoma jednostavan i pozoran na sugovornika.

Na pitanje hoće li papa doći u Hrvatsku, kardinal je odgovorio: “Mi bismo željeli; sve u svoje vrijeme.” Na upit kako bi vjernici u Hrvatskoj trebali reagirati, kardinal Bozanić rekao je da papa želi da se moli za njega. – On očekuje da se moli za njega da mu Bog pomogne u važnoj službi koju nosi u Crkvi – poručio je kardinal Bozanić. Nadbiskup splitsko-makarski mons. Marin Barišić kaže kako je novi papa “novi znak nade i svježine”. – Geste pape Franje govore o novom znaku. I izbor imena znak jer je Franjo obnovitelj Crkve u teškim vremenima, obnovitelj Crkve iznutra. Onaj tko ljubi Crkvu taj zna kako je treba obnoviti – rekao je mons. Barišić.

>>Sve o novom papi Franji pročitajte u našem specijalu

Komentara 4

OB
-obrisani-
18:52 15.03.2013.

papa je revizionistički vođa sekte u propadanju

OB
-obrisani-
19:32 15.03.2013.

Ode crkva nizbrdo s ovim talentom, hahahah!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Avatar commentator
commentator
22:20 15.03.2013.

"Znakovito ime Franjo..." šta onda reći za galeba koji se spustio na dimnjak? Jeli netko zna da je Sv.Franjo propovjedao pticama? Ako je munju na kupoli Sv. Petra, na dan objave o povlačenju prošlog pape, netko mogao tumačiti kao slučajnost,st, evo mu ovdje još jedna "slučajnost." Kažu neki da je sve "slučajno," pa tako i život. Veliki su to "vjernici" u slučajnst.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije