Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Goranko Fižulić:

'Hrvatska kasni s mjerama jer su im važniji izbori u HDZ-u, recesija je neminovna'

Goranko Fižulić
Foto: Tatjana Tadic/PD/PIXSELL
1/6
10.03.2020.
u 14:02

Zdravstvena kriza se prelijeva u gospodarsku situaciju. Recesija je neminovna, ali mi kao turistička država, koja ključni dio BDP-a ostvaruje u šestom, sedmom, osmom i devetom mjesecu, ako umjesto 20 milijuna dolazaka napravimo 15, onda je odavno trebalo napraviti rezervni proračun, rebalans proračuna, smatra Goranko Fižulić

Bivši ministar gospodarstva Goranko Fižulić komentirao je posljedice koje će koronavirus imati za gospodarstvo. On smatra kako je nova recesija neizbježna.

– Nesporno je da u Kini i Južnoj Koreji dolazi do usporavanja i da smo u zadnjih deset dana vidjeli da se krivulja poravnava, a istovremeno da je ključno žarište trenutno u Europi, ne samo u Italiji, koju svi gledaju, broj slučajeva je porastao u zadnjih 10 dana za pet i pol puta, ali u Njemačkoj, Francuskoj, Španjolskoj 10 do 15 puta. Isto se dogodilo i u SAD-u i ako to stavimo u neke usporedbe, možemo kazati da ove četiri države i manje države u njihovom susjedstvu, Nizozemska, Belgija, Švedska, Danska, kasne 10 do 15 dana za Italijom, jer Italija je početkom mjeseca imala 1700 slučajeva, sad je došla do 9200. Ako to stavite u ove relacije da trenutno i Francuska i Španjolska i Njemačka imaju 1200 - 1400 slučajeva, možemo, ako se ništa iznenađujuće ne dogodi, zaključiti da bi one bile za 10 do 15 dana tamo gdje je danas Italija – rekao je Fižulić gostujući u Novom danu na N1 televiziji.

Istaknuo je da je karantena u Italiji djelomično slična onoj koju je Kina provela u epicentru zaraze, Wuhanu.

– Danas Europa ima više zaraženih nego što ima cijela Kina bez Wuhana, 5 puta više preminulih, nego cijela Kina bez Wuhana. Cijeli svijet je prespavao to što nam je Kina omogućila da se zaštitimo. Italija je posljedica pukog slučaja, što je zaraza došla u nekoliko staračkih domova i bolnica, što je dovelo do većeg broja preminulih i to je stvorilo uzbunu – rekao je.

VIDEO Stožer civilne zaštite o trenutačnom stanju zbog koronavirusa

On smatra kako Hrvatsku čeka ovo što se događa u Italiji u prvoj polovici travnja.

– Zbog čega vlade ili vlasti ništa ne poduzimaju i drže u uvjerenju vlastito stanovništvo da se to događa negdje drugdje i nekom drugom? Bavimo se banalnostima poput popusta građanima da putuju na more, umjesto da se razmišlja da će se to bilo gdje dogoditi. Zatvaranje granica u Europi se ne može dogoditi – rekao je.

Ističe i kako Hrvatska kasni u mjerama koje uvodi, a po njemu su razlog tome izbori u HDZ-u.

– Mi mislimo da smo u drugoj fazi, kod pandemija vrijedi jedno pravilo, svaka mjera koju danas poduzmete, bez obzira koliko se ona čini paničnom, onda kad pandemija prođe ustanovi se da je bila okašnjela. Pretpostavljam da Hrvatska kasni s mjerama, jer imamo izbore unutar HDZ-a. Vjerojatno Plenković i svi oko njega više vremena i elana posvećuju rezultatu izbora, nego nečemu što će sigurno do kraja ove vlade itekako obilježiti njen mandat. Zdravstvena kriza se prelijeva u gospodarsku situaciju. Recesija je neminovna, ali mi kao turistička država, koja ključni dio BDP-a ostvaruje u šestom, sedmom, osmom i devetom mjesecu, ako umjesto 20 milijuna dolazaka napravimo 15, onda je odavno trebalo napraviti rezervni proračun, rebalans proračuna. Da, treba ga napraviti, treba ga usvojiti, ako se stvari odviju po optimističnom scenariju, onda se vratimo kako država voli trošiti. Ako to ne učinimo, ovaj proračun će biti limitiran – rekao je Fižulić.

Kaže kako se Hrvatska trebala ugledati na tri zemlje:

– Tri zemlje su za nas trebale biti škola, Tajvan, Singapur i Hong Kong, sve su vezane uz Kinu, u sve tri države danas je malo zaraženih, jer su reagirali na prvu loptu, stanovništvo je disciplinirano, političari se nisu bavili politikantstvom, na istom broju slučajeva reagirali su onako kako danas reagira Italija i to je paradoks.

Goranko Fižulić
1/24

Komentara 4

Avatar rubinet
rubinet
14:30 10.03.2020.

Nije li ovo onaj kome je propala velika tvrtka ?

Avatar Dipsy
Dipsy
15:06 10.03.2020.

Lako je kritizirati iz udobnosti fotelje i sa 0% odgovornosti.

KR
kronika20
16:04 10.03.2020.

Nije preporučljivo iznositi činjenice kao što je da je država odnosno kukulele mafija oprostila svom drugu Fižuliću 51 milijun duga i takvi bi davali recepte kako voditi državu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije