Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POLOŽAJ HRVATA

'Hrvati u Srbiji i Vojvodini nisu više fizički ugroženi, ali se i dalje događaju incidenti'

Dražen Živić
12.10.2016.
u 15:29

Položaj hrvatske nacionalne manjine u okolnim zemljama je raznolik pri čemu je najsloženija situacija ona u Srbiji, rekao je Dražen Živić, voditelj Područnoga centra Instituta Pilar u Vukovaru

Hrvati kao manjina u okolnim zemljama: Povijest, položaji, izazovi“ naziv je znanstvenoga kolokvija danas održanoga u Vukovaru, a na kojem je bilo riječi o položaju pripadnika hrvatske nacionalne manjine u zemljama u regiji kao i problemima s kojima se suočavaju.  

- Položaj hrvatske nacionalne manjine u okolnim zemljama je raznolik pri čemu je najsloženija situacija ona u Srbiji. Želimo i na ovaj način da senzibiliziramo javnost ali i hrvatsku državu da se dodatno uključi kako bi se taj položaj poboljšao, rekao je Dražen Živić, voditelj Područnoga centra Instituta Pilar u Vukovaru.  

Na vukovarskom skupu nazočio je i Tomislav Žigmanov, ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, koji je govorio o položaju Hrvata u Srbiji. Prema njegovim riječima taj položaj je izrazito složen pri čemu su upravo oni ti koji prvi osjete dobre ili loše odnose dvije države.  

- Hrvati u Srbiji i Vojvodini nisu više fizički ugroženi, ali se i dalje događaju incidenti poput onoga ovoga proljeća kada je pretučen franjevac u Baču ili kod incidenta u Sonti. Nismo uključeni niti u donošenje odluka pa čak niti onih koje se direktno tiču nas. Želimo i da kod izbora imamo, kao što je to slučaj u Hrvatskoj, zagarantirana prava u Skupštini Srbije, rekao je Žigmanov.  

Dodao je kako je tijekom ovogodišnje izborne kampanje vladalo pravo antihrvatsko ozračje koje se nakon izbora vlasti ipak smirilo. Poslije svega očekuje, odmah nakon što se u Hrvatskoj konstituira Vlada, razgovore između vlasti u Zagrebu i Beogradu što bi trebalo poboljšati položaj pripadnika hrvatske nacionalne manjine u Srbiji. Govoreći o rezultatima izbora u Srbiji Žigmanov je rekao kako Hrvati ponovno imaju zastupnika u srbijanskoj Skupštini kao i da su zadržali mjesto u Skupštini Vojvodine. Zadržana su i mjesta u gradskim vijećima Sombora i Subotice. Ipak, i dalje izostaje kontakt sa službenim Beogradom.  

- Sudjelovali smo u lipnju mjesecu u razgovorima predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i srbijanskog premijera Aleksandra Vučića. Od tada nije bilo više nikakvih razgovora niti susreta, rekao je Žigmanov.  

U Srbiji trenutno živi 57.900 Hrvata iako je do početka Domovinskog rata na tim prostorima bilo više od 120.000. U isto vrijeme u Vojvodini, u odnosu na prijeratnih 80.000, danas živi 47.033 Hrvata. Interesantan je i podatak kako je u Srbiji još 1961. godine živjelo 157.000 Hrvata, odnosno da je u 50 godina ta brojka više nego prepolovljena. Kada je riječ o broju Hrvata u drugim zemljama regije procjenjuje se kako u Mađarskoj živi oko 17.000 Hrvata, Crnoj Gori 5.000, Rumunjskoj 4.000, Austriji 2.000, a na Kosovu 300-400.

>> Kovač odgovorio Srbiji: Nema ulaska u EU bez promjene zakona o regionalnoj nadležnosti za ratne zločine

Komentara 3

ŠU
Šumadinac
15:46 12.10.2016.

Moj zet se ne žali, ima dobar posao, finu platu i politika ga ne zanima.

Avatar Nesvrstani
Nesvrstani
15:40 12.10.2016.

U Srbiji je osećaj ugroženosti Hrvata najveći, a stvarna ugroženost najmanja.

Avatar ^orlando^
^orlando^
15:48 12.10.2016.

Nacionalne manjine ugrožene??? Samo u Srbiji ima, a lično ih poznajem, Mađare rođene u Vojvodini, znači rođeni , odrasli , imaj ih svih generacija a da nitko ne zna ni jednu riječ srpskog jezika. To samo u Srbiji ima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije