Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministar vanjskih poslova

Kovač odgovorio Srbiji: Nema ulaska u EU bez promjene zakona o regionalnoj nadležnosti za ratne zločine

Miro Kovač
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
14.07.2016.
u 18:37

– Gospodinu Dačiću jasno ću reći da je naša želja da budućnost bude europska, pa i standardi moraju biti europski. To znači da Srbija neće moći imati takav zakon o ratnim zločinima – rekao je Kovač.

Bez promjene zakona o regionalnoj nadležnosti za ratne zločine nema ulaska Srbije u Europsku uniju, ponovio je ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač, komentirajući izjavu voditelja tužiteljstva Srbije za ratne zločine da Srbija ne namjerava odustati od tog zakona. 

Srbijanski voditelj Tužilaštva Srbije za ratne zločine Milan Petrović za Radio Slobodna Evropa izjavio je kako Srbija ne namjerava ukinuti zakon o regionalnoj nadležnosti za ratne zločine te da će ga i dalje primjenjivati i da postoje predmeti za ratne zločine u kojima su osumnjičeni hrvatski državljani, među kojima su i hrvatski branitelji.

– Ne razumijem takve izjave i ne znam zašto se one daju – rekao je Kovač o Petrovićevoj izjavi, istaknuvši kako su "poznati kriteriji i standardi te da je uvjeren da će se oni ispunjavati. 

Kovač sutra u svojstvu izaslanika predsjednice Republike putuje u Vojvodinu na proslavu 26. obljetnice osnutka Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, gdje će se susresti i sa srbijanskim ministrom vanjskih poslova Ivicom Dačićem. – Gospodinu Dačiću jasno ću reći da je naša želja da budućnost bude europska, pa i standardi moraju biti europski. To znači da Srbija neće moći imati takav zakon o ratnim zločinima – rekao je Kovač.

– Bit će mi drago dati podršku Hrvatima u Vojvodini koji konačno mogu uživati u svim svojim manjinskim pravima i imati zajamčeno mjesto zastupnika u Narodnoj skupštini – zaključio je Kovač. 

>>Kovač potvrdio: Hrvatska šalje svoju vojsku na istok Europe

>>Nakon sastanka sa ministrima Kovačem i Medvedom o Srbiji, Glogoški najavio donošenje deklaracije hrvatskih branitelja

Komentara 68

Avatar juricamesko
juricamesko
21:42 14.07.2016.

ministre Kovaču ukoliko dopustite Srbiji otvaranje poglavlja 23 i 24 bez ukidanja tog nakaradnog zakona od strane Srbije vi ste isključivi krivac ili objasnite hrvatskoj javnosti tko to iz EU vrši na vas toliki pritisak da moramo na sve pristajati i dokle.

LM
livadhii.madh
20:53 14.07.2016.

gospodinu kovac nedajte davas varaju kao dosada oni su dvolicni narod

DU
Deleted user
23:17 14.07.2016.

Miro, to nije želja Hrvatske. To je UVJET (Vorasussetzung). Eto tak, skroz jasno i jednostavno formulirano. Bez tog nema napretka...nije komplicirano, ne?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije