Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEČERNJAKOVA DOMOVNICA

VIDEO Hrvati iz iseljeništva izabrali Ivana Rakitića za osobu godine

Ivan Rakitić
Foto: Petar Glebov/Pixsell
1/9
29.02.2020.
u 20:59

Rođen je i odgojen u Švicarskoj, a kada je kao nadareni nogometaš morao odlučiti za koju će reprezentaciju igrati, unatoč tome što je znao da će imati problema u Švicarskoj koja ga je nogometno odgojila, Rakitić je izabrao vatrene.

Sinoć je osobom godine u hrvatskom iseljeništvu, na 14. Večernjakovoj domovnici u prepunoj dvorani Karhaus u Bad Homburgu, proglašen hrvatski nogometni reprezentativac Ivan Rakitić.

Najprestižnijom nagradom u iseljeništvu nagradili su ga čitatelji inozemnog izdanja Večernjeg lista. Njihov odabir i ne čudi kada je i sam Ivan Rakitić iseljeničko dijete rođeno i odgojeno u Švicarskoj koji ni danas, kada je na vrhuncu karijere, ne zaboravlja tko je i odakle je započeo njegov put među nogometne veličine.

Unatoč tome što ga je nogometni put odavno odveo iz države u kojoj je rođen i započeo karijeru, on sa svojim zemljacima u Švicarskoj nikada nije izgubio kontakt nego ga je dapače i pojačao. Zajedno s ocem Lukom i bratom Dejanom angažirao se na podizanju iseljeničkog nogometnog kluba Pajde iz Mohlina koji se natječe u drugoj nogometnoj ligi kantona Basel.

U videu pogledajte što nam je rekao Ivan Rakitić ovom prilikom:

Proglašenje Rakitića osobom godine bio je vrhunac sinošnjeg događaja u Bad Homburgu gdje se okupilo oko petstotinjak
uzvanika iz svih zemalja Europe gdje Hrvati žive, ali i iz Domovine.

Osim dodjele Večernjakove domovnice za osobu godine podijeljeno je još 12 Večernjakovih domovnica za postignuća u iseljeništvu u kategoriji sporta, glazbe, spektakla i radu udruga i klubova.

Domagoj Duvnjak, hrvatski rukometni reprezentativac i član njemačkoh THW Kiela, odlukom čitatelja inozemnog izdanja Večernjeg lista proglašen je sportašem godine, a isto prizanje žiri je dodjelio i nogometašu Bayerna Ivanu Perišiću.

Njemačka voditeljica i glumica Jasmin Gerat iz Berlina, koja s majčine strane ima hrvatsko podrijetlo, po ocjeni čitatelja najbolja je glumica u iseljeništvu, a za najboljeg redatelja proglašen je Danijel Hadrović iz Frankfurta.

Večernjakovu domovnicu za pjevačicu godine čitatelji su dodijelili mladoj kantautorici iz Njemačke Stelli Šolaji, a najboljim glazbenikom po ocjeni žirija proglašen je mladi pijanist iz Beča Hrvoje Jugović.

Najboljim sportašom amaterom žiri je proglasio Manuela Bodrožića, hrvatsku boksačku nadu iz Wiesbadena, a iseljenički nogometni klub Croatia iz Munchena izabrana je za najbolju amatersku momčad u iseljeništvu.

Hrvatska nastava u Baden-Wurttembergu iz Stuttgarta po mišljenju čitatelja najuspješnija je udruga u iseljeništvu, a istu Večernjakovu domovnicu odlukom žirija dobila je Hrvatska kulturna udruga Bremen.

Na kraju su dodijeljene i dvije jedinstvene Večernjakove domovnice i to: za događaj godine u iseljeništvu proglašen je Susret čuvara hrvatske etno baštine u Filferstadtu, a Domovnicu u kategoriji showbiz dobile su Mažoretkinje Croata iz Munchena. Kao i svih dosadašnjih godina priređen je bogat i sadržajan program koji je vodio poznati hrvatski voditelj Frano Ridjan i Dora Puđa, studentica iz Frankfurta. U glazbenom dijelu programa nastupila je Vanna Vrdoljak, te dubrovački tenor Stjepo Gleđ Markos i sopranistica Kristina Šop iz Munchena.

Ovogodišnja Večernjakova domovnica održana je pod visokim pokroviteljstvom ministra vanjskih i europskih poslova dr. Gordana Grlića Radmana i pod tradicionalnim pokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda izvan Hrvatske kojeg vodi državni tajnik Zvonko Milas.

U videu pogledajte djelić atmosfere s Večernjakove domovnice:

Osim njih svečanosti u Bad Homburgu nazočili su i gradonačelnici Bad Homburga Alexander Hejtjes i gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, te hrvatski znanstvenik u Njemačkoj Ivan Đikić, hrvatski župani Nikola Dobroslavić i Matija Posavec, njemački zastupnici u Budenstagu Markus Koob i Josip Juratović te hrvatski saborski zastupnik Željko Glasnović.

Večernjakovoj domovnici po prvi put nazočio je i novi hrvatski veleposlanik u Berlinu Gordan Bakota u pratnji hrvatskih generalnih konzula,te prestavnik Hrvata iz Vojvodine Tomislav Žigmanov. Inače, prije početka Domovnice gradonačelnik Bad Homburga upriličio je upisivanje hrvatskog ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana u zlatnu knjigu ovog njemačkog grada. Najprestižnije, najmnogoljudnije i najpoznatije okupljanje hrvatskih iseljenika u Bad Homburgu trajalo je do ranih jutarnjih sati, a na tim druženjima stekla su se nova prijateljstva i poticaji da se dogodine na 15. jubilarnu Večernjakovu domovnicu prijavi što veći broj talentiranih i uspješnih hrvatskih iseljenika.

Za ovogodišnju Večernjakovu domovnicu bila su nominirana 74 kandidata koji su iza sebe ostavili neizbrisiv trag u tuđini gdje su rođeni i gdje žive.

Ključne riječi

Komentara 2

KR
kronika20
11:33 01.03.2020.

puno ima Hrvata u iseljaništvu na koje možemo biti ponosni , koji vole svoju domovinu, koji su pomgali svom narodu u najtežim vremenima. Mnogi su morali otići zbog komunističke diktatur i bilo bi lijepo da se ti ljudi vrate aa da odu smradovi partijen koji su činili i čine zlo našem narodu.

PR
prajdali100
21:29 29.02.2020.

Prava nagrada u prave ruke.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije