Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POZITIVNO ISKUSTVO

Hrvat na Islandu: Dobio sam plaću, a onda je uslijedilo još veće iznenađenje

Reykjavik
Reuters/PIXSELL
10.10.2017.
u 08:40

Otkrio je i kako se na prvu dobivenu plaću ne plaćaju porezi i druge stvari tako da radnik dobije bruto iznos.

Da je mnogo Hrvata sreću potražilo u drugim zemljama, to svi znamo. Poznato nam je i kako, primjerice, izgleda život u Njemačkoj ili Irskoj i koliko se tamo može zaraditi.

Ima onih koji su sreću okušali na Islandu, a jedno takvo iskustvo s javnosti je podijelio saborski zastupnik Goran Aleksić. On je na svojem Facebook profilu objavio poruke koje mu je poslao ''nesuđeni prijatelj''.

Prijatelj mu je u porukama napisao kako se na Islandu ''cijeni rad'' te da se taj rad dobro plaća. 

– Svi su sretni, nasmijani, pristupačni, srdačni (vjerojatno zato što nemaju ustaše i partizane). Ovdje nema šanse da vas poslodavac zezne i za jednu krunu! Glavnu riječ, što se tiče radnika i poslodavaca, vode sindikati kojih na Islandu ima, mislim, tri. Svaki stanovnik Islanda, tako i ja, dobije kennitalu, to je njihov OIB, a svaki poslodavac dužan je imati na poslu digitalni sat u koji radnici upisuju svoj OIB kada su došli na posao i kada su otišli s posla. Taj je sat od sindikata te oni na taj način kontroliraju je li sve u redu sa satnicom te na kraju mjeseca i s plaćom. Plaća na Islandu uvijek je prvoga u mjesecu, svima, bez izuzetaka, ako prvi pada na vikend ili neradni dan, onda je uvijek dan prije toga – napisao mu je prijatelj i dodao da se prvi put osjeća cijenjeno na poslu.

Otkrio je i kako se na prvu dobivenu plaću ne plaćaju porezi i druge stvari tako da radnik dobije bruto iznos.

– Dobio sam prvu plaću... Mogu reći da je "saborska", a druga će biti najvjerojatnije premijerska! Ono što me je iznenadilo ovdje pri otvaranju računa u banci jest da banka ne naplaćuje ništa za vođenje računa, to sve rješava poslodavac, ja plaćam eventualno naknade ako želim prekoračenje po računu, ali to je normalno... – stoji u poruci.

Ključne riječi

Komentara 127

Avatar nekakav
nekakav
08:57 10.10.2017.

što nije napisao da iz te bruto plaće mora platiti porez i sva ostala davanja, koja na islandu nisu mala. 2% manja nego kod nas. čemu ovaj tekst, koga bi trebalo interesirati činjenica da je dobio prvu plaću bruto, i da na nju nije obračunat porez? u americi si sam plaćaš mirovinsko, zdravstveno, vrtiš godinu kroz razne porezne igre, pogledajte neku episodu stare serije 'roseane', pa vam bude jasnije. želi li ovaj lik reći da se na islandu ne plaća porez? otišao na piće sa društvom. super, nek veli kolko puta mjesečno odlazi i kolko potroši. uštedi? super, za naše prilike lijepa cifra, za njihove zanemarivo. i da, što radi? vadi crijeva ribama iz trbuha?

DO
Donato
09:15 10.10.2017.

ja čuo da se tamo uopće ne mora raditi,samo kažeš da si iz Hrvatske i da si pripadnik manjine ili ostataka mrzitelja Hrvatske i dobiti ćeš sve moguće privilegije,koja glupi tekst,svima tamo teče med i mlijeko a non stop su po Hr portalima

DU
Deleted user
09:33 10.10.2017.

Da, super, krasno, bajno.. Jeste otisli van ?? Jeste.. Jel vam dobro ?? Jeste...Samo neznam koji penijalni misic nas bombardirate stalno textovima kako je auslanderima super. Sto mislite time postici ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije