Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAJMLAĐI HRVATSKI CHEF S MICHELINOVOM ZVJEZDICOM

Hrana za mene predstavlja radost, druženje i toplinu doma

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
1/4
02.01.2021.
u 21:45

Za ambicioznog mladog kuhara s Krka jedna Michelinova zvjezdica, koja je stigla kad je bio u restoranu Draga di Lovrana, nije vrhunac karijere

Deni Srdoč, najmlađi chef u Hrvatskoj koji se može pohvaliti Michelinovom zvjezdicom koju je dobio u 27. godini, od rujna više nije dio zvjezdane ekipe lovranskog restorana Draga di Lovrana. Tamo je ostala i prestižna zvjezdica, ali dio sjaja s mladim, ambicioznim kuharom prelazi i u Hilton Rijeka Costabella Beach Resort & Spa koji je pred otvaranjem. U međuvremenu, paralelno s opremanjem restorana i ekipiranjem tima za Nebo Restaurant & Lounge kojem će biti na čelu, dosta kuha privatno. Kako kaže, igra se i eksperimentira s namirnicama, a ovih dana, recimo, radi sireve.

– Moja jela su kreativan i suvremen prikaz mediteranske i hrvatske tradicije, s receptima i sastojcima koji potječu iz cijele Hrvatske. Predstavljanje moje interpretacije nove hrvatske gastronomije na tako jedinstvenom mjestu kao što je Nebo Restaurant & Lounge, zajedno s timom iz Hilton Rijeka Costabella Beach Resort & Spa, vrlo je uzbudljiv projekt kojem se jako veselim - riječi su chefa Denija Srdoča koji u svojoj kuhinji kombinira moderno i tradicionalno s daškom talijansko-francuskog utjecaja.

Mjesec dana bez kuhanja je stagnacija, reći će ovaj nesuđeni elektrotehničar, koji je trebao nastaviti obiteljsku tradiciju. Međutim, na drugoj godini elektrotehničkog fakulteta u Rijeci shvatio je da to nije njegov put. No nije se prepustio plandovanju. Odmah prvu ljetnu sezonu nakon toga odradio je u ujakovoj konobi na svom rodnom Krku. I to je bilo dovoljno. Zahvaljujući tom iskustvu, kuhar koji tada nije imao diplomu spoznao je što želi raditi u životu. Iako, ljeto je praktički proveo guleći krumpire, čisteći salatu, ribe, lignje... Izgubio je deset kilograma, ali bilo mu je jasno da je kuhinja njegov teren.

27.06.2019., Lovranska Draga - Najmladi hrvatski chef s Michelinovom zvjezdicom, Deni Srdoc (Hotel Draga Di Lovrana) .Photo: Nel Pavletic/PIXSELL
Foto: Ilustracija - Nel Pavletic/PIXSELL

Vrijeme za nove izazove

Iako, ljubav prema kuhanju čučala je u njemu od ranije, još od djetinjstva. Ujakova konoba samo je pomogla da na površinu iziđe ono što je radovalo malog krčkog dječaka dok se uz baku Mariju motao po kuhinji.

– Uz njezinu sam pomoć već s osam godina ispekao svoju prvu tortu. I to u obliku medvjedića – smije se Deni, koji ni u jednom trenutku nije požalio što je zanemario obiteljsku tradiciju i napravio drastičan životni preokret.

Ubrzo po napuštanju fakulteta uslijedile su edukacije, pa praksa u ponajboljim restoranima, a nije dugo trebalo da Denijev talent osim gostiju prepoznaju i strogi Michelinovi inspektori. Kulminacija njegove dosadašnje karijere uslijedila je nakon šest godina u kulinarstvu od čega je dvije godine proveo u restoranu Draga di Lovrana, koji je jesenas napustio bez loših emocija. Jednostavno, došlo je vrijeme za nove izazove. A restoran na vrhu novog resorta pod Hiltonovim brendom to će i donijeti u svakom slučaju. U tu se pustolovinu s njim upušta i Mario Štokić, koji mu je bio sous chef i u restoranu Draga di Lovrana.

Inače, danas dvadesetosmogodišnji chef Deni Srdoč, osim Michelinovom zvjezdicom, može se pohvaliti i titulom najboljeg mladog hrvatskog kuhara 2018. i titulom mladog talenta godine koju mu je dodijelio prestižni vodič Gault & Millau. Ambicije su mu tek dijelom zadovoljene, a mladi kvarnerski kulinarski mag ne krije da one ne staju na jednoj Michelinovoj zvjezdici. Radišan, discipliniran i fokusiran na cilj, ima dovoljno natjecateljskog duha da svaki dan nastoji biti bolji nego jučer.

O životnoj filozofiji najmlađeg hrvatskog kuhara koji je dobio Michelina dosta govori i tetovaža na njegovoj desnoj ruci, koju je dao napraviti kad se prekvalificirao za kuhara. Piše ‘Whatever the mind can conceive and believe it can achieve’ (sve što um može zamisliti i vjerovati, može i ostvariti, op.a.). Pritom, kuharstvo, za razliku od elektrotehnike primjerice, pruža slobodu i mogućnost kreativnog izražavanja, što je chefu Deniju jako važno.

Iako, danas zna da je ipak presudan osjećaj koji vezuje uz hranu otkako pamti.

- U mojoj obitelji su svi izvrsni kuhari, a i dosta toga nam je vezano uz hranu. A u tome je nekako centralna figura bila baš baka Marija, kod koje smo se kad sam bio dijete nedjeljom okupljali na ručku. I ti mirisi jela koja je ona pripremala, razgovori i druženja, spadaju u moje ponajljepše obiteljske uspomene iz djetinjstva. Atmosfera na tim okupljanjima bila je lijepa, sve nas je to usrećivalo i mislim da me taj osjećaj i doveo u ovu profesiju. A najzaslužnija je za sve to upravo moja dobra i skromna baka Marija, koja je prije kuhala, a sad je to preuzela mama – priča Deni za kojeg hrana, pogotovo u ovo blagdansko vrijeme, predstavlja radost, druženje i toplinu doma.

Mama peče bolje kolače

Zbog toga je i pristao, unatoč brojnim obavezama uoči skorog otvorenja novog resorta u Rijeci, ‘kuhati’ za naše čitatelje. Odlučio se za jela koja se za božićne blagdane tradicionalno jedu u mnogim kvarnerskim obiteljima, ali, dakako, jednako prijaju u svim dijelovima naše zemlje. Bilo bi super, predlaže svima koji su u mogućnosti nabaviti te namirnice, da objed počne hladnom platom na kojoj će se naći krčkog pršuta i sira, slanih srdela, kaštradine (suhomesnati proizvod koji se dobiva soljenjem, salamurenjem, dimljenjem, sušenjem i zrenjem ovčjeg ili kozjeg mesa), te ukiseljenog motara (divlje povrće dugih mesnatih listova, koje se bere poput šparoga)

27.06.2019., Lovranska Draga - Najmladi hrvatski chef s Michelinovom zvjezdicom, Deni Srdoc (Hotel Draga Di Lovrana) .Photo: Nel Pavletic/PIXSELL
Foto: Ilustracija - Nel Pavletic/PIXSELL

. – Plata s tim otočnim proizvodima bila bi odlična početak svečanog ručka. Nakon tog glavnog predjela, predlažem gulaš sa šurlicama, nakon toga janjeću plećku i rebra s krumpirom i varivom od graška. Za desert sugeriram presnac, poznatu krčku slasticu punjenu ovčjim sirom – kazuje Deni, koji se raduje blagdanima. Bit će to dani u obiteljskom okruženju, iako, zbog korone, u suženom sastavu, a on će biti gost i neće se primati kuhače. Bez obzira na to što je bezbroj jela spremao za najizbirljivija nepca, reći će da u njegovoj obitelji ima boljih kuhara od njega.

– Ja sam bolji s nekim jelima, ali mislim da mama i dalje bolje od mene priprema tradicionalna jela i kolače – kaže Deni, koji je našim čitateljima poželio sretne blagdane i, dakako, dobar tek!

Presnac

TIJESTO

- 250g glatkog brašna

- 50g šećera

- 50 g svinjske masti

- 1 jaje - prstohvat soli

NADJEV

- 1 kg mladog ovčjeg sira

- 250 g šećera - 50 g svinjske masti

- 100 g glatkog brašna

- 6 žumanjaka

- korica limuna

- 1 mahuna vanilije

PRIPREMA

Najprije pripremite tijesto. Sve sastojke stavite u multipraktik i izradite u jednoličnu smjesu. Zamijesite u okrugli oblik, malo spljoštite i prekrijte prozirnom folijom. Pustite da se tijesto malo odmori u hladnjaku. Razvaljajte ga na radnoj plohi u promjeru većeg dubokog tanjura ili dvaju manjih. Zatim ga stavite na tanjur i prijeđite na pripremu nadjeva.

Mladi sir dobro izradite, šećer i žumanjke kratko izmiješajte. Siru dodajte sastrugane sjemenke vanilije i naribanu limunovu koricu. Zatim polako sipajte brašno i sve lagano povezujte. Nadjev stavite na pripremljeno tijesto, poravnajte ga i tijestu na svakih 5 centimetara odignite rub. Presnac pecite 20 minuta na 180 stupnjeva. Pustite ga da odstoji najmanje 20 minuta i poslužite ga s domaćom marmeladom po izboru.

Janjeća plećka i rebra s krumpirom i varivom od graška (recept za 4 osobe)

SASTOJCI

- 2,5 kg janjeće plećke i rebara

- 1,2 kg Krumpira - 5 režnja češnjaka

- 1 velika kapula - 1 rog paprika

- mješavina sušenih začina: origano, menta, paprika, muškatni oraščić, korica limuna

- limun

- maslinovo ulje

PRIPREMA

Krumpire narezati na police, začiniti soli, paprom, maslinovim uljem, narezanom kapulom te staviti u pleh. Janjeću plećku i rebra posoliti i popapriti te obilno natrljati sušenim začinskim biljem te sokom jednog limuna. Staviti u pleh na krumpir i sve lijepo preliti maslinovim uljem. Prekriti aluminijskom folijom te peći 2 sata na 160 stupnjeva. Nakon 2 sata otkriti janjetinu i povećati temperaturu na 200 stupnjeva Celzijevih da se pojavi predivna zlatnosmeđa boja. Zatim janjetinu izvaditi iz pleha da se odmara na ovalu, a krumpir promiješati i ostaviti da se lijepo zahrskavi do kraja. Poslužiti u lijepom keramičkom ovalu, krumpir neka bude na dnu, a janjetina gore. 

Šurlice i gulaš

Šurlice

SASTOJCI

-1 kg oštrog brašna

- 500 ml vode

-1 cijelo jaje

- 1 žumanjak

- 10 g soli

- 1 žlica maslinovog ulja

PRIPREMA

Zakipiti vodu i ulje te tako vruću uspiavati u posudu sa brašnom i soli. Mješati dok se ne sjedini. Pričekati da tjesto postane mlako pa unutra staviti jedno jaje i jedan žumanjak te dobro umjestiti i sjediniti. Pustiti da odmori umotano u krpu kojih sat vremena. Na pobrašnjenoj površini komade tijesta oblikujte u valjke, a potom ih izrežite na manje komadiće. Svaki komadić stanjite na dlanu, a nakon toga ih jedan po jedan omotajte oko pobrašnjenog štapića i valjajte na drvenoj dasci ili izmedu dlanova te oblikujte u šuplje rolice.Tjesto možete kuhati sviježe ili ga zalediti. Ovako pripremljene šurlice kuhajte u većoj količini vode koja je lijepo zasoljena. Šurlice su gotove kada isplivaju na površinu. Kuhane šurlice procijedite i poslužite tople

Gulaš

- 1 kg junećeg buta

- 4 glavice kapule

- 3 režnja češnjaka

- 4 mrkve

- papar

- sol - koncentrat rajčice

- 0,5 l crvenog vina

- lovorov list

- timijan

- ružmarin

- peršin

- maslinovo ulje

PRIPREMA

Kapulu, češnjak i mrkvu narezati na sitne komadiće i staviti dinstati u lonac s lovorom, timijanom i ružmarinom. Kada se to lijepo karameliziralo, izvadimo začinsko bilje i štapnim mikserom razradimo u kremu. Na kremu ubacimo na kockice narezanu soljenu junetinu i koncentrat rajčice te dinstamo kojih 20 min dok se ne počne malo karamelizirati. Uliti crveno vino i iskuhavati da ispari alkohol. Nakon toga uliti vodu te kuhati dok meso ne bude željene mekoće. Nakon toga začinimo po želji paprom, maslinovim uljem i solju te poslužimo sa šurlicama. Šurlice su gotove kada isplivaju na površinu.

Varivo od graška

SASTOJCI

- 1 kg graška

- 1 kapula

- 2 češnja češnjaka

- 50 g mente

- 100 g maslaca

- bijeli aceto balsamico

- sol - papar

- lovor

- maslinovo ulje

PRIPREMA

Narežemo na sitne listiće kapulu i češnjak te prodinstamo na maslinovu ulju sa soli i lovorom. Kada lijepo uvene, ubacimo grašak, sol, papar i mrvicu vode te pustimo da zakuha. Kada je zakuhalo, smanjimo vatru te dodamo maslac, maslinovo ulje i bijeli aceto balsamico. Kada smo zadovoljni okusom, dodamo mentu koja se izvanredno slaže s janjetinom i graškom. Uz ovo božićno jelo izvrsno ide lisnata salata poput matovilca, mladi luk ili pečene cijele mrkve iz pećnice začinjene samo soli i maslinovim uljem.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije