Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HNS-ovka DORH-u:

HNS-ovka DORH-u: Šteta je što se predmeti rješavaju po 20 mjeseci

Nada Turina Đurić
Nel Pavletić/PIXSELL
15.02.2012.
u 13:00

Izvješće državnog odvjetnika podržat će svi klubovi zastupnika, iako imaju primjedbe

Izvješće o radu državnih odvjetništava za 2010. godinu napokon je došlo na raspravu u Saboru, a podržat će ga svi klubovi zastupnika, iako svi imaju i pokoju primjedbu na rad DORH-a.

Tako je HNS-ova Nada Turina-Đurić rekla da ne želi umanjivati važnost malih predmeta, ali kako misli da su mnogo važniji predmeti koji se tiču visokih državnih dužnosnika.

– Dolazim iz Rijeke, odnosno te regije gdje se istraga protiv jednog vrlo visokog dužnosnika vodi 20 mjeseci. Kako da ta osoba funkcionira, kako da taj grad funkcionira, da ne govorimo što drugi misle o nama, odnosno bi li u tih 20 mjeseci došao ijedan pošteni investitor razgovarati s gradonačelnikom koji je pod istragom – zanimalo je Turinu-Đurić te je dodala da nas je Europska unija u više navrata upozoravala kako te probleme moramo riješiti sada i odmah. DORH ima velike ovlasti, nastavila je, a sigurna je da će i svi u Saboru podržati sve mjere koje DORH odluči po tom pitanju poduzeti, i to najvećom mogućom brzinom.

– To ćete, naravno, vi procijeniti kojom brzinom možete, ali ako se javlja sumnja, ako se ti predmeti rješavaju po 20-ak mjeseci, kao što sam rekla, onda ste ili nesposobni ili ste manipulirani. A to je neprocjenjiva šteta – poručila je Bajiću HNS-ova Turina-Đurić.

SDP-ov Josip Leko rekao je da statistički izvještaj o radu DORH-a izgleda gotovo optimistično, ali zanimalo ga je čemu taj izvještaj služi ako nitko na njega ne reagira.

– DORH konstatira da se zloporaba droge povećava, ali zašto nijedna institucija koja se time bavi nije reagirala na to, napravila neku analizu i poduzela nešto da se problem riješi. Drugi je problem što mi o ovome raspravljamo godinu dana poslije, a zadaća Sabora je kontrolira rada DORH-a, što se događa kad nekoga optuže, a nije kriv za kazneno djelo – zanimalo je Leku koji je zaključio da treba naći model za sprečavanje pogrešaka DORH-a.

Šef Hrvatskih laburista Dragutin Lesar, čiji su stranački kolege na svoje klupe u sabornici postavili maske Anonymousa i tako pokazali svoje neslaganje s ACTA-om, zamjerio je zastupnicima što o izvještaju nisu razgovarali lani, kada je to trebalo biti na dnevnom redu.

Brine ga i što DORH više ne procesuira kršenje radničkih prava – neisplaćivanje plaća, nepoštovanje kolektivnog... – ali i činjenicom da se ne bavi više i gospodarskim kriminalom koji se radi prije nego što poduzeća završe u stečaju.

IDS-ov Damir Kajin ustvrdio je da se o izvješću iz 2010. nije raspravljalo lani jer bi se ona vjerojatno pretvorila u raspravu o Sanaderu i u političku arenu za predizbornu kampanju. Politika je, tvrdi, kumovala brojnim aferama u državi i da ih je DORH procesuirao na vrijeme, možda ne bismo danas bili u stanju u kakvom jesmo.

HDZ-ovi zastupnici hvalili su izvješće DORH-a, glavnog državnog tajnika, ali i svoju šeficu, bivšu premijerku.

Upravo je HDZ-ova vlada predložila da se ojača DORH promjenama ustava. Time smo čvrst doprinos za borbu protiv korupcije. Vlada HDZ na čelu s premijerkom Jadrankom Kosor udarila je snažan temelj za to, a on je bio preduvjet za završetak pregovora i demokratizaciju države. Vodili ste snažnu borbu protiv korupcije zajedno s Jadrankom Kosor. Vi, glavni državni odvjetniče, štitite interese Hrvatske kroz vašu neovisnost i zajedno sa Saborom štitite interese svih građana. A vaše je izvješće temeljito i stručno napisano – pun je hvale bio HDZ-ov Josip Salapić te je Bajiću poručio kako će uvijek imati potporu HDZ-a, pa čak i kad istraga dođe do njihovih članova.

Uz hvalu, Bajić je od HDZ-a ipak dobio i kritiku zbog curenja informacija iz istraga.

– Predložit ćemo zaključak da se od vas zatraži da ispitate kako je moguće da informacije iz istraga izlaze u javnost prije nego dođu do suda. Time se krše ljudska prava i onemogućava rad pravosuđa. Nemoguće je da se na osnovi onoga što je tajno ljudi unaprijed proglašavaju krivima. Molimo da to spriječite – poručuje HDZ.

Komentara 52

Avatar wkwkwkwk
wkwkwkwk
16:20 15.02.2012.

da nije smješno

TM
tesla moj ponos
21:59 15.02.2012.

Bećarino @ svaka čast !

ZG
zagreb_grad
15:23 15.02.2012.

velika jako velika steta je sto je hns-ov predsjednik jos uvijek na slobodi i ni manje ni vise prvi potpredsjednik vlade, a mjesto mu je u čeliji!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije