Naslovnica Vijesti Svijet

Hladan tuš za Skoplje: Pariz i Berlin protiv početka pregovora s Makedoncima

Ministri vanjskih poslova 14 država članica EU objavili su u utorak zajedničku izjavu u kojoj apeliraju na otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom tijekom ovog mjeseca. No, Francuska, Nizozemska, Danska, ali i Njemačka, nisu među potpisnicama te izjave
13. lipnja 2019. u 10:23 8 komentara 801 prikaza
Stevo Pendarovski
Foto: OGNEN TEOFILOVSKI/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Unatoč promjeni imena države, unatoč pozitivnoj preporuci Europske komisije, unatoč upozorenju 14 država članica Unije da se ne smije ostaviti na cjedilu država kandidatkinja koja je toliko puno učinila da otkloni blokade na svom europskom putu, Sjeverna Makedonija ipak najvjerojatnije neće tijekom ovog mjeseca dobiti datum početka pregovora o članstvu u Europskoj uniji. Ni Albanija, koja je zajedno s Makedoncima dobila preporuku Komisije da otpočne pregovore. Priznao je to i predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk kad je jučer primio u posjet novog makedonskog predsjednika Stevu Pendarovskog.

Stjepan Mesić Stjepan Mesić: 'Rat nije bio potreban. Mogli smo biti u konfederaciji 3 godine pa da vidimo...'

Napravili ste sve, ali ipak...

– Napravili ste sve što se od vas očekivalo. Ali želim biti iskren prema vama: nisu sve države članice spremne donijeti odluku o otvaranju pregovora u sljedećih nekoliko dana – rekao je Tusk.

Ministri vanjskih poslova 14 država članica EU objavili su u utorak zajedničku izjavu u kojoj apeliraju na otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom tijekom ovog mjeseca. No, Francuska, Nizozemska, Danska, ali i Njemačka, nisu među potpisnicama te izjave. Kako neslužbeno doznaje Večernji list u Bruxellesu, njemački diplomati prenose stav svoje vlade i parlamenta, koji kaže da je premalo vremena ostavljeno za razmatranje Komisijina prijedloga, pa da stoga umjesto lipnja Nijemci žele ciljati srpanj ili rujan. No, opasnost od takve, makar i kratke odgode leži u činjenici da se u Grčkoj početkom srpnja održavaju parlamentarni izbori nakon kojih bi vladu mogli formirati protivnici Prespanskog sporazuma, što može (premda ne mora automatski) zakomplicirati trenutačni zamah koji je stvorio taj makedonsko-grčki sporazum.

Joška Broz Joška Broz Titov unuk otkrio što mu je djed priznao kao svoju najveću pogrešku

Hrvatska za pregovore

Francusko protivljenje poznato je otprije: stav predsjednika Emmanuela Macrona je da se EU prvo mora sama reformirati iznutra prije no što se nastavi otvarati za daljnje proširenje. No, mnogi diplomati iz ovih 14 država potpisnica pisma potpore Makedoncima i Albancima, kao i dužnosnici Komisije, na takav francuski stav uzvraćaju činjenicom da odluka o datumu početka pregovora ne znači novo proširenje jer do završetka pregovora obje zemlje imaju još dalek put, a i na kraju tog puta države članice opet mogu, ako baš žele, uskratiti odobrenje za ulazak u članstvo. Zbog toga francusko protivljenje ovoj konkretnoj odluci nije baš najjasnije.

U zajedničkoj izjavi 14 država članica, među kojima je i Hrvatska, upozorava se da je ovo pitanje vjerodostojnosti EU. Poziva se skeptične ili neodlučne države članice da priznaju “iznimne napore i napredak koje su Albanija i Sjeverna Makedonija učinile u usvajanju i primjeni nužnih reformi”, a u slučaju Sjeverne Makedonije i da posebno priznaju “povijesnu važnost sporazuma s Grčkom i s Bugarskom, koji su postali primjer za rješavanje otvorenih pitanja u regiji i šire”. I Donald Tusk je osobno na takvom stavu, ali nije do njega, nego je nužan konsenzus svih 28 država članica u Vijeću EU. I predsjednik EK je na takvom tragu.

– Ako zemlja poput Sjeverne Makedonije, pod teškim okolnostima i zahvaljujući pomoći grčke vlade, poduzme potrebne korake, onda im ne možete zatvoriti vrata – rekao je Jean-Claude Juncker.

VIDEO Što se krije u torbi koju nosi Putinov tjelohranitelj:

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
  • crocop97:

    Objektivno je EU pogrijesila sa 50% clanica koje je primila od svog osnutka (ukljucujuci tu Grcku npr.). Zemlje poput Rumunjske, Bugarske su primljene apsolutno preko svakog reda - cisto iz geopolitickih (vojnih NATO) razloga. Hrvatska pak - kao i Baltickee ... prikaži još! zemlje, Ceska ,Slovacka, Madjarska ...tako - tako: poluspremne za EU. Zemlje "potencijalni kandidati" poput Makedonije ( kakava j..bena Sj. Makedonija ,zbog grckih nacionalfashista ? ) , Albanije, BiH ,Turske, Srbije, Kosova nisu ni priblizno objektivno zrele za neko clanstvo u EU. Najspremnije zemlje i najjzasluznije da ih se prime bile su Slovenija i Poljska. Od potencijalnih kandidata vjerojatno C.Gora najvise odmice.

  • didajoza:

    Francuska, Nizozemska., Danska i Njemačka su suzdržana kada je u pitanju Sj.Makedonija ali nisu bile suzdržane kada su otvorena pitanja ulaska u EU Srbija koja je začetnik ratova u Hrvatskoj Bosni i Kosovu a još sanja o uzimanju tuđih teritorija. ... prikaži još!. To su demokratske Velike Sile!

  • Marko_M:

    Rece fino Vucic prije mesec dana da nema nista od toga.. njega i Orbana niko ne uzima ozbiljno..a polupanoj EU svako vjeruje