Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 192
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VRLO OPASNO

HGSS objavio niz savjeta u slučaju poplava, objavili i snimku s terena: 'Ne sjedajte u automobile'

Foto: HGSS
1/10
15.05.2023.
u 22:51

Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS) tijekom cijelog dana objavljuje upute građanima te im daju savjete kako izbjeći sve potencijalne tragedije

Savjeti i upozorenja građanima zbog iznimno visokih vodostaja pristižu sa svih strana tijekom cijelog dana, i to nakon što su se rijeke na području Gračaca i Obrovca izlile i poplavile cijele gradove. Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS) tako tijekom cijelog dana objavljuje upute građanima te im daju savjete kako izbjeći sve potencijalne tragedije. 

''Ceste pod naletom bujice mogu biti prepune rupa ili ostati bez sloja asfalta. Tada i poznati putevi skrivaju zapreke koje mogu biti pogubne. Stoga, ne idite automobilima po poplavljenim cestama. Ne zaboravite da se 50 % nesreća sa smrtnim ishodom u poplavama događa upravo u automobilima'', jedna je od objava na Facebooku tijekom dana, i to uz snimku iz vozila HGSS-a na cesti kojoj je došlo do velikih oštećenja asfalta. 

Osim toga, HGSS-ovci su objavili i infografiku kako bi građane uputili na trenutno stanje. Kako navode, voda s visinom od tek 30 centimetara pri brzini od 10 km/h sposobna je pomaknuti svako osobno vozilo, a uslijed poplava svaki teren mijenja svoju morfologiju, zbog čega i tada poznati teren više nije poznat.

''Pripremite se za evakuaciju i prikupite nužne potrepštine. Ne pokušavajte preći poplavljena područja - to je izuzetno opasno. U slučaju bujica, potražite visoko mjesto i ostanite informirani.  Nakon poplave, nemojte se vraćati domovima dok ne dobijete službeno odobrenje'', jedan je od savjeta koje je HGSS uputio građanima.

Pročelnik HGSS-a Josip Brozičević ispričao je za Dnevnik Nove TV kako je na terenu stanje najkritičnije bilo u nedjelju navečer na području Gračaca. - Mi smo organizirali 24-satno dežurstvo jer je Zrmanja na svom maksimumu i treba reći da nismo ni mi svemogući - navodi Brozičević koji je također dao nekoliko savjeta. - Ne treba sjedati u vozila, to je opasno jer se otvaraju šahtovi i može vas bujica nabiti na ogradu i može doći do smrtnih slučajeva. Ljudi odbijaju otići iz kuća, mi ih ili evakuiramo ili ih opskrbimo potrepštinama i najophodnije je opskrbiti se s potrepštinama - poručio je. 

>> VIDEO Pogled iz zraka na poplavljeni Obrovac

Inače, Državni hidrometeorološki zavod objavio je u ponedjeljak posebno priopćenje povodom jakih oborina koje su od nedjelje uzrokovale poplave u Gračacu i Obrovcu, a i dalje prijete drugim naseljima u blizini rijeke diljem Hrvatske. Najviše je kiše izmjereno na postaji Gračac gdje je od nedjelje do ponedeljka u 8 sati izmjereno rekordnih 256,4 mm oborina, što je 200 posto prosječne svibanjske oborine. Oglasili su se i iz Hrvatskih voda, predviđajući kako se najviše kiše očekuje u utorak, a osim toga najavili su također i mogućnost velikih vodnih valova rijeka Save, Kupe i Une u narednim danima.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije