Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tučnjava na valentinovo

HDZ osudio napade po nacionalnoj osnovi u Vukovaru

Anđelko Stričak, Marija Budimir, Stevo Culej
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
18.02.2016.
u 12:45

Saborski zastupnici HDZ-a danas su na konferenciji za novinare u Saboru oštro osudili napad trojice mladića srpske nacionalnosti na mladića hrvatske nacionalnosti koji se dogodio na Valentinovo u Vukovaru

Saborski zastupnici HDZ-a danas su na konferenciji za novinare u Saboru oštro osudili napad trojice mladića srpske nacionalnosti na mladića hrvatske nacionalnosti koji se dogodio na Valentinovo u Vukovaru te pozvali hrvatske institucije da taj slučaj istraže i procesuiraju počinitelje. Zastupnica i zamjenica gradonačelnika Vukovara Marija Budimir podsjeća da su 20-godišnjem Tomislavu Šandoru prijetili vatrenim oružjem te mu nanijeli teške ozljede.

- Upravo je retorika bivše vlade o ideološkim podjelama dovela do ovog napada, pa očekujem reakciju čelnika koji su govorili o ugroženosti srpske nacionalne manjine da reagiraju na ovaj napad – kazala je Budimir. Njen stranački kolega Stevo Culej podsjetio je da se nedavno obilježila obljetnica mirne reintegracije, no on smatra da ona i dalje nije gotova.

- Mirna reintegracija nije završena dok se ne steknu uvjeti međusobnog poštovanja, a u Vukovaru nije došlo do velikog suživota Hrvata i Srba. U tom smo gradu spojili žrtve i počinitelje zločina nad njima, što je proglašeno najuspješnijom mirnom reintegracijom, a u biti su Hrvati po tko zna koji put okrenuli drugi obraz samo zbog naše budućnosti – tvrdi Culej koji izražava duboku zabrinutost zbog ovog zločina za koji je uvjeren da je počinjen zbog nacionalne netrpeljivosti.

- Prošla vlada je nasilnim uvođenjem ćirilice pustila sjeme zla i duh prošlosti, pa mi branitelji i ratnici opet moramo vraćati taj duh prošlosti. Neka svatko od nas proba u svome prostoru mladima poručiti da ono što smo mi kao ratnici prošli nije potrebno ponavljati, a kao sudionik rata pozivam i one s druge strane da pronađemo načina da ne dođe do nečeg lošeg – poručio je Culej. Na pitanje zašto misli da je zločin počinjen po nacionalnoj osnovi, rekao je da je napadnuti mladić hrvatske nacionalnosti, dok su trojica koja su ga napala srpske nacionalnosti, a prije nego što su ga počeli tuči pitali su ga kako se zove, koje je nacionalnosti i za koji nogometni klub navija.

- Ovo nije prvi takav slučaj u Vukovaru, u kojem je policija pristrana. Ovaj slučaj je samo nastavak nečinjenja i nedjelovanja institucija – prigovara Culej te poziva institucije da odrade svoj posao u procesuiranju počinitelja ovog napada. HDZ-ov Anđelko Stričak je pak ovu konferenciju za novinare iskoristio da podsjeti na nestanak oružja iz policijskih skladišta u Varaždinu prije godinu dana.

- Pokušavamo već godinu dana pokrenuti institucije da se time bave. Naime, 2. siječnja policija je u jednom automobilu našla 25 komada vatrenog oružja te se pohvalila kako je to najveća takva zaplijena od rata iako znaju da je to oružje nestalo na iz njihovih skladišta. Da skrenu pozornost s tog detalja, rečeno je kako je vozač automobila u kojem je oružje pronađeno HNS-ovac iako to nema veze s pričom – prigovorio je Stričak koji smatra da se pokušava zataškati da je iz policijskih skladišta nestalo 154 komada automatskih pušaka i pištolja. Očevid je policija, tvrdi, napravila tek nekoliko mjeseci kasnije, te na poligraf vodila sve skladištare od Zagreba do Pule, ali bez rezultata.

- Postavljamo već godinu dana pitanja o ovom slučaju, ali ne dobivamo odgovore. Pitali smo i bivšeg premijera Zorana Milanovića hoće li smijeniti bivšeg ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića, no uvijek dobivamo samo odgovor da je istraga u tijeku. Ključno pitanje je je li Milanović kao premijer bio informiran o ovom slučaju od strane Ostojića i šefa SOA-e Dragana Lozančića te što se poduzima da se pronađe to oružje jer će vjerojatno od njega netko stradati – poručio je Stričak koji, zaključuje, ne proziva policiju, ali želi da se riješi slučaj.

Komentara 19

FO
ForeignLegion1987
12:58 18.02.2016.

nije dovoljno ,,,osuditi napade,,,treba osuditi napadace,,,privesti ih i podignuti optuznicu,,,njima,,,i njihovom sefu,,,pupavcu,,,jer on je taj koji siri mrznju ,,,gradjani ocekuju,,,da se protiv napadaca podigne optuznica,,a ne smao da se osudi napad i idemo dalje n ikome nista,,,ako se ne podigne optuznica,,,bojim se da ce gradjani hrvatske nacionalnosti biti prisiljeni na samoobranu a to nece biti dobro posebno ne za srbe stoga treba reagirati brzo i pokazati ,,,sljedecim napadacima,,da je ovo pravna drzava hrvatska,,,a ne srbija,,,,

PE
perfa57
13:03 18.02.2016.

U naslovu stoji "tučnjava" što znači ravnopravnu sudjelovanje dvije strane, a u ovom slučaju to nije točno već se radi o brutalnom napadu tri osobe na jednu. Naslovom sugerirate podjelu odgovornosti, kao i u Domovinskom ratu, što nije točno.

MA
mauricius
13:14 18.02.2016.

Nemojte sve Srbe izjednačavati sa gradskim o lošem sa Sajmišta,isti su više puta osuđivani za razna kaznena djela i prema Srbima pa policija nije ništa napravila jer su isti zaštićeni od strane Srpskih političara na nivou grada Vukovara.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije