Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Haaško tužiteljstvo objavilo pročišćeni tekst optužnice

09. ožujka 2008. u 16:41 4 prikaza
Serge Brammertz, glavni haaški tužitelj
Foto: import

Haaško tužiteljstvo podnijelo je dva tjedna prije početka suđenja u predmetu "Gotovina, Čermak i Markač" pročišćeni tekst optužnice protiv trojice hrvatskih generala, u koji je uklopilo izmjene koje je predložilo sudu prije godinu dana, uključivši pojedinačno navedena djela progona te promjenu broja osoba koje su sudjelovale u udruženome zločinačkom pothvatu.

Tužiteljstvo je, naime, u svibnju prošle godine u prijedlogu izmjena optužnice u prvoj točki optužnice, kojom se generale Antu Gotovinu, Ivana Čermaka i Mladena Markača tereti za progon kao zločin protiv čovječnosti, nabrojilo pojedinačna djela koja su točkom obuhvaćena.

Dok su u ranijim verzijama optužnice trojica generala tom točkom bila optužena za "progon krajinskih Srba na političkoj, rasnoj i/ili vjerskoj osnovi", novi tekst optužnice poimence navodi da su Gotovina, Čermak i Markač "odgovorni za djela progona krajinskih Srba uključujući: deportaciju i prisilno premještanje, razaranje i paljenje srpskih kuća i poduzeća, pljačku javne i privatne srpske imovine, ubojstva i druga nehumana djela uključujući granatiranje civila i zlostavljanje; nezakonite napade na civile i civilne objekte; nametanje restriktivnih i diskriminatornih mjera uključujući nametanje diskriminatornih zakona, diskriminatornu eksproprijaciju imovine; nezakonita zatočenja, nestanke".

Tužiteljstvo je smatralo da se ne radi o uvođenju novih činjenica ni novih pravnih osnova optužbe, dok je obrana bila suprotnog stajališta. Sud je u međuvremenu odbio prigovore obrane na predložene izmjene optužnice, pa je tužiteljstvo sada podnijelo prijedlog konačnog teksta.

U zadnjoj verziji optužnice, koju je novi glavni haaški tužitelj Serge Brammertz podnio 22. veljače, druge nižerangirane neimenovane osobe, koje su u ranijim verzijama optužnice bile također navedene kao sudionici zajedničkoga zločinačkog pothvata, u ovim izmjenama optužnice "prevedene" su u osobe koje imaju funkciju instrumenta u izvršenju zločina.

Time je haaško tužiteljstvo uskladilo optužnicu "Gotovina, Čermak i Markač" s novom suženom definicijom sudionika zajedničkoga zločinačkog pothvata usvojenom pravomoćnom presudom u predmetu "Brđanin".

U optužnici se za nekadašnje nižerangirane neimenovane sudionike pothvata sada kaže da se radi o osobama koje su sudionici pothvata "upotrijebili ili s njima surađivali" u izvršenju zločina protiv srpskog stanovništva i njihove imovine. U te osobe tužiteljstvo uključuje i osobe kojima su trojica optuženih "zapovijedali ili nad njima imali djelotvornu kontrolu."

"Oni koji su korišteni ili su surađivali sa sudionicima zajedničkoga zločinačkog pothvata uključuju: razne časnike, dužnosnike i članove hrvatskih vlasti i političkih struktura na svim razinama (uključivši one u općinskoj vlasti i lokalnim organizacijama), razne prvake i članove HDZ-a, razne časnike i pripadnike HV-a, specijalnu policiju, civilnu policiju, vojnu policiju i druge obravještajne i sigurnosne snage RH, te druge osobe znane i neznane".

Dok se svi ostali pojavljuju u prethodnim verzijama optužnice, nova na tom popisu bila je vojna policija.

Suđenje bi trebalo započeti 11. ožujka uvodnim riječima tužiteljstva. Trojica generala optuženi su za zločine počinjene tijekom Oluje.

(Hina)

Najcool predavanje o financijskoj pismenosti u Splitu
Najcool predavanje o financijskoj pismenosti u Splitu:
Kako uložiti 32.000 kn s 18 godina, zašto propustiti maturalac i koja je količina motora potrebna za skladan brak