Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POVRAT NACIONALIZIRANE IMOVINE

Grofu Nikolausu vraćeno 1500 ha šuma, dvorac, vila u Opatiji...

Trakoscan
Foto: Grgur Zucko/PIXSELL
1/2
24.06.2020.
u 19:11

Nakon smrti oca Karla u prosincu 2019. sin Nikolaus nastavlja borbu za povrat vrijedne imovine koja je nekad velikaškoj obitelji oduzeta nakon II. svjetskog rata

Grof Ivan Drašković svoj je posjed u Velikom Bukovcu prenamijenio u vlastelinstvo nakon što mu je imanje, zajedno s okolnim selima, darovao kralj Ferdinand III. Vlastelinstvo se sastojalo od plemićke kurije u Velikom Bukovcu i sedam sela te šumom Križančijom. Dvorac je podigao grof Josip Kazimir Drašković, a kao nasljednici nanizali su se Josip II., Karlo, Pavao II, Pavao III., Karl II., Nikolaus Peter... 

Dvorac od cara Maksimilijana

Potonji nakon smrti oca Karla u prosincu prošle godine nastavlja borbu za povrat vrijedne imovine koja je nekad moćnoj velikaškoj obitelji, koja je dala četiri hrvatska bana, oduzeta nakon Drugoga svjetskog rata. Nakon što je 1997. omogućen povrat oduzete imovine, Draškovići su jedan dio uspjeli vratiti, poput spomenutog dvorca u Velikom Bukovcu koji je početkom 90-ih postao prvi dvorac u Hrvatskoj vraćen prijašnjim vlasnicima, čak i prije službenog početka denacionalizacije, zahvaljujući darovnom ugovoru i dogovoru sa susretljivom gradskom vlašću u Ludbregu. Bio je u derutnom stanju, pa su ga morali obnoviti, a osnovali su i tvrtku za poljoprivrednu proizvodnju. Pedesetdvogodišnji grof Nikolaus Peter Draskovich živi u njemu kad je u Hrvatskoj, u koju je prije pandemije dolazio češće zbog brojnih postupaka vezanih za povrat imovine.

Obitelj Drašković ne traži natrag dvorac Trakošćan, već okolne šume
Foto: Grgur Zucko/PIXSELL

- Uz dvorac u Velikom Bukovcu vraćen im je i prostor u Martićevoj ulici u centru Zagreba, dva objekta Ville Keglevich u Opatiji i nešto šuma - kaže Ivan Domislović iz Varaždina, koji grofu Draškoviću pomaže u vraćanju nekretnina u Hrvatskoj. Dobili su natrag oko 1500 hektara šuma, uglavnom na području Trakošćana i Ludbrega u Varaždinskoj županiji. Grofovi Draškovići stoljećima su držali posjede diljem Hrvatske. Među njima je i jedan od najljepših dvoraca u Hrvatskoj u Trakošćanu, koji su dobili od cara Maksimilijana. Ne nadaju se da će im dvorac u državnom vlasništvu, u kojem od 1956. godine radi muzej, biti vraćen, ali zato su dobili natrag hektare i hektare šuma i zemljišta, uključujući park-šumu oko dvorca. 

- Što će s dvorcem? Pa neće živjeti u njemu. Država se dobro brine za Trakošćan - kaže Domislović. Grof Drašković ima i posjede i u Slavoniji. Gospodari hrastovim šumama kod Slatine, gdje je u tijeku pošumljavanje jer je dio šuma devastiran. Stručni dio posla povjerio je Hrvatskim šumama. Kuriju u Slatini, koji mještani zovu Draškovićevim dvorcem, obitelj ne očekuje. U Opatiji su im zato vraćene mala i velika Villa Keglevich, koje je prošle godine grof ponudio na prodaju za ukupno deset milijuna eura. 

- Nisu prodane. Situacija na tržištu je takva kakva jest. Grofu se ne žuri, ali ako dođe dobar kupac, prodat će ih - kaže nam Domislović. 

Postupak raščišćavanja zemljišnih knjiga i vlasničkih odnosa nad oduzetom imovinom diljem Hrvatske trajat će, žali se Domislović, još godinama, kao što već 23 godina traje bitka dokumentima s državnim institucijama.

- Za grofa koji živi u sređenoj Austriji to je vrlo frustrirajuće. No, rekao je da su čekali pedeset godina, čekat će još pedeset - kaže. Draškovići, uz ostalo, čekaju i na još oko 500 hektara šuma. 

Često su u Hrvatskoj 

Svi su hrvatski državljani. Grof Nikolaus, koji je uz ekonomiju diplomirao i šumarstvo, često je u Hrvatskoj. On i supruga, libijska plemkinja Rula, imaju troje djece - blizance Ivana Alexandera i Mariju Alisaru te Karla-Faisala. Nije isključeno da će se neki od njih trajno doseliti u Hrvatsku. Obitelj se u Austriji bavi poduzetništvom i, prema pisanju tamošnjih medija, žive skromno. Njegov se djed Pavao III. sa suprugom i djecom potkraj Drugoga svjetskog rata odselio na imanje u Güssingu u austrijskom Gradišću, gdje danas živi Nikolaus sa svojom obitelji. Ima i dvije godinu stariju sestru Mariju Eleanoru. Inače, u Trakošćanu se svake godine trči "Utrka za mač grofa Draskovicha" u organizaciji Atletskog kluba Varaždin, a pobjednicima priznanja uručuje grof Nikolaus osobno. Nastoji se što više uključivati u društveni život, a kad riješi sve zavrzlame s nekretninama, planira još veći poduzetnički proboj.

Komentara 24

AD
adminka
19:46 24.06.2020.

sve je to od seljaka i radnika, niti jedan se grof za tu zemlju nije namučio i zaradio ih, nego je oteo od sirotinje

SS
sokac sa drave
19:48 24.06.2020.

Austrija je nase hrvatsko dala draskovicu da se on moze prozvati grofom i veleposlijednikom.Zasto je to sada moguce njima vratiti.To njihovo nikada nije bilo niti su znoj za to prolili.Koji su ti sto su u ime hrvata donijeli zakon oo vracanju te imovine koja je ustvari nasa hrvatska.Narode mi smo prevareni za cega smo ginuli.Sto to nisu trazili da im drug TITO vrati.Aha malo morgen.

DU
Deleted user
19:44 24.06.2020.

a kako se to moze poklanjati zemljiste, sta to zemljiste nije imalo vlasnika? cija su ta sela u hrvatskoj bila da ih austrougarska poklanja kome ih volja. nema austrougarske , nema zemlje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije