Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Masovna grobnica u Brdovcu: Ekshumirani posmrtni ostaci najmanje 130 osoba

Ekshumirani posmrtni ostaci prevezeni su na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku Zagreb, gdje slijedi njihova antropološka obrada te priprema za njihovo dostojno i trajno zbrinjavanje
16. svibnja 2020. u 22:15 25 komentara 25674 prikaza
Ekshumirani posmrtni ostatci najmanje 130 žrtava
Foto: Ministarstvo branitelja
Pogledajte galeriju 1/4

Iz pronađene masovne grobnice na lokaciji Prudnice u Općini Brdovec u Zagrebačkoj županiji, ekshumirani su posmrtni ostatci najmanje 130 osoba, žrtve razdoblja nakon 2. Svjetskog rata, objavilo je Ministarstvo hrvatskih branitelja.

Ilustracija posmrtni ostatci U Vagancu pokopano 55 žrtava partizanskih zločina iz Drugoga svjetskog rata i poraća

Ekshumaciju posmrtnih ostataka iz masovne grobnice na području Prudnice u brdovačkoj Općini, Ministarstvo hrvatskih branitelja provelo je u protekla dva tjedna, od 4. do 15. svibnja, temeljem Zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, objavilo je Ministarstvo na svojim službenim internetskim stranicama.

Posmrtni ostatci najmanje 130 osoba ekshumirani su iz masovne grobnice dimenzija 20,3 puta 3,2 metra (64,96 m2), a prikupljena operativna saznanja nadležnih međuresornih službi pokazala su da je riječ o žrtvama poslijeratnog razdoblja, nakon Drugog svjetskog rata.

Ekshumirani posmrtni ostaci prevezeni su na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku Zagreb, gdje slijedi njihova antropološka obrada te priprema za njihovo dostojno i trajno zbrinjavanje. Temeljem zakonske obveze, jedinice lokalne samouprave na čijem se području pronađu posmrtni ostaci, dužna je u sklopu mjesnog groblja osigurati mjesto njihovog trajnog zbrinjavanja, navode iz Ministarstva.

Dodaju kako je po prvi put, obradom ove masovne grobnice ostvarena suradnja Ministarstva hrvatskih branitelja i Ministarstva unutarnjih poslova na dijelu dokumentiranja nalazišta korištenjem 3D laserskog skenera. Služba kriminalističke tehnike Ravnateljstva policije pružila je podršku u opremi i ljudstvu pri dokumentiranju i rekonstrukciji 3D modela grobnice, čime se dodatno ojačala već uhodana metodologija Hrvatskog modela za traženje nestalih osoba, ističe se u priopćenju.

Ekshumacija Splitski franjevci: 'U jami Križnjača u Zagori posmrtni ostaci žrtve partizanskog zločina iz 1944.'

Ministarstvo je prvu fazu terenskog istraživanja na toj lokaciji u Općini Brdovec provelo tijekom siječnja ove godine, kada je pregledano više od 1000 metara četvornih  terena. Na jednom dijelu probnim iskapanjem pronađena je masovna grobnica, čime su potvrđena ranije prikupljena saznanja.

Inače, priprema terenskog istraživanja počela je još u rujnu 2019., kada su obavljeni terenski izvidi i snimanje iz zraka mogućih lokacija grobišta na širem području općine Brdovec. Tijekom priprema, ali i za vrijeme same terenske obrade obavljeni su razgovori s mještanima koji su nudili svoja raspoloživa saznanja o grobištima. 

Počinju terenska istraživanja u općini Đurmanec

Ovim završetkom ekshumacije u Brdovcu, Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja započinje terenska istraživanja na području Općine Đurmanec, odnosno Maceljske gore, od ponedjeljka 18. svibnja.

Iz Ministarstva hrvatskih branitelja ističu da jasno propisanim postupkom žele osigurati sustavni pristup u obradi grobišta Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja.

SAVJETI NUTRICIONISTA
Mazali ste svinjsku mast na kruh, a danas je ne jedete? Bit će vam žao što ovo niste znali
Hotel Boškinac
Hotel Boškinac
Uspješna turistička priča u zagrljaju paške čarolije
  • Deleted user:

    Kaze zrtve posljeratnog razdoblja, nastale nakon 2. svj rata. Nisu to zrtve razdoblja nego zrtve svojih ubojica, ubijene od strane ovih koji su "oslobodili" Hrvatsku. Bas me zanima bi li tako pisali i da su ubijeni prije 45'.

  • Draš:

    Vijest bi bio pronalazak masovne grobnice počinjene od onih čije ime nije dozvoljeno napisati....

  • Draš:

    Smijem li išta napisati a što ne bi povrijedilo osjećaje partijaca i onih koji se tako osjećaju?