Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVE VEĆI BROJ

U svijetu je više ultrabogataša nego Island ili Malta imaju stanovnika

Ilustracija
Foto: DENIS BALIBOUSE/REUTERS/PIXSELL
06.03.2020.
u 20:30

Raste broj onih s imovinom većom od 30 milijuna dolara

Promjene na financijskim tržištima, rast cijena dionica i rast vrijednosti nekretnina prouzročili su prilično velik porast broja ultrabogataša u svijetu, onih s imovinom koja premašuje 30 milijuna dolara. Prema najnovijim podacima, na svijetu je u 2019. godini broj ultrabogataša narastao za čak 31 tisuću, pa ih je danas nešto više od pola milijuna odnosno, da budemo precizniji, točno 513.244.

To znači da je broj ultrabogataša na svijetu veći od broja stanovnika pojedinih zemalja poput Islanda, Malte, Belizea... Naravno, taj broj nije konačan jer broj ultrabogataša i njihova akumulacija imetka neprestano rastu. Procjenjuje se da će broj ljudi “teških” najmanje 30 milijuna dolara u sljedeće četiri godine narasti u svijetu na više od 650 tisuća, i to najviše zahvaljujući pridošlicama u taj “klub” iz Indije, Kine, Vijetnama, Indonezije i Egipta, mahom zemalja koje na Zapadu smatraju zemljama Trećeg svijeta.

Trenutačno je najviše ultrabogatih u Sjedinjenim Američkim Državama – 240 tisuća. Druga na listi je Kina s nešto više od 61.000 ultrabogataša, a slijede Njemačka, Francuska, Japan, Velika Britanija...

Uz broj ultrabogataša raste i broj bogataša čiji se imetak procjenjuje na više od milijun dolara. Njih je trenutačno diljem svijeta oko 50 milijuna, čime su po broju premašili populaciju Španjolske ili Argentine. Naravno, i većina njih nalazi se u Sjedinjenim Američkim Državama, a dobar dio njihova imetka najčešće se odnosi na nekretnine i vlasništvo dionica brojnih kompanija.

– Unatoč svemu, zanimljivo je vidjeti kako se bogatstvo razvija diljem Azije, s brzorastućim brojem ultrabogataša u Indiji, Vijetnamu, Kini i Maleziji – kaže Liam Bailey, direktor sektora analitike tvrtke Knight Frank iz Londona.

Prema procjenama te analitičke kompanije, broj ultrabogataša u Indiji u sljedećih pet godina narast će za 73 posto, znatno brže nego što se broj ultrabogatih povećava na Zapadu.

Primjerice, broj ultrabogataša prošle je godine u Njemačkoj narastao za oko pet posto, a u Velikoj Britaniji čak je i pao, i to za oko četiri posto, najvećim dijelom zbog Brexita.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije