Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Fleksibilno radno vrijeme

Grci će jedan dan raditi 12, drugi dan 4 sata. Što očekuje hrvatske radnike?

Prosvjedi u Grčkoj
Foto: Alkis Konstantinidis/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/2
19.06.2021.
u 08:09

Promjene u organizaciji radnog vremena i mjesta rada postale su ključna tema rasprava zakona o radu u vrijeme pandemije, no strah od zloupotrebljavanja tih promjena nije bezazlen; na samom početku pandemije, prošle godine, hrvatska je Vlada također pokušala progurati prijedlog novog Zakona o radu

Zbog fleksibilizacije radnog vremena koju je izglasao parlament u Grčkoj jučer su prosvjedovale tisuće radnika: temeljna je izmjena da se, u skladu s potrebama poslodavca, može kombinirati radno vrijeme tako da se, primjerice, jedan dan radi i 12 sati, a drugi četiri. Zakon zadire i u pravo na štrajk.

Promjene u organizaciji radnog vremena i mjesta rada postale su ključna tema rasprava zakona o radu u vrijeme pandemije, no strah od zloupotrebljavanja tih promjena nije bezazlen; na samom početku pandemije, prošle godine, hrvatska je Vlada također pokušala progurati prijedlog novog Zakona o radu koji bi suspendirao sva bitna prava zaposlenika. Budući da sljedeći tjedan počinju pregovori sindikata i Vlade o ZOR-u, ove su teme vrlo aktualne i za Hrvatsku.

Rad na daljinu

– Vladi je sad najsnažniji interes zbog pandemije regulirati rad na daljinu i na izdvojenu mjestu rada, ali ne pokušava drastične promjene. Važno im je i povećati udio rada na neodređeno i smanjiti rad na određeno vrijeme. Nama nije prihvatljiva “fleksibilizacija” na način na koji je predlažu, poslodavce neće motivirati da više sklapaju ugovore na neodređeno vrijeme – kaže predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel. Kad je posrijedi prijedlog povećanja udjela dodatnog rada kod drugog poslodavca, ističe da je trenutačnih osam sati apsolutno dovoljno, a da radnici u industriji ili građevini sigurno neće ni pomisliti na dodatni rad.

– Inzistirat ćemo da se bolje uredi radno vrijeme, smanji nerazmjerno velik broj prekovremenih sati i definira jasan raspored radnog vremena – kaže Novosel te dodaje da bi ZOR trebao precizirati i poslove i mjesto rada, kao i strukturu plaća da spriječe manipulacije brutom i netom. Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata, upozorava da je potpuno pogrešan pristup da će se povećati konkurentnost i privući ulagači manjim izdvajanjima za plaće i nestalnijim oblicima rada.

Nema klasične podjele

– Globalno to poslodavci sve više shvaćaju, ali u Hrvatskoj i dijelu zemalja EU, kao što je i Grčka, idu suprotnim smjerom. “Uravnoteživanje rada i privatnih obveza” dosad je išlo u korist poslodavca, i u Grčkoj je to lažno uravnoteživanje – kaže Sever te dodaje da se to i u Hrvatskoj pokušava tako da se nesigurnost rada na određeno vrijeme pretoči u rad na neodređeno, što je već potjeralo tisuće radnika.

– Ako ustraju, neće nam preostati drugo nego da i mi najesen izađemo na ulice – najavljuje sindikalist. Ekonomski analitičar Damir Novotny, međutim, smatra da se bez fleksibilnijeg radnog vremena ne može ostvariti održivi rast u budućnosti.

– Globalno su veliki pritisci, posebno u građevinskom sektoru, gdje kineske i turske tvrtke takve teme zaštite radnika ni ne spominju. Fleksibilno radno vrijeme treba i turistički sektor, a što je s vama novinarima, informatičarima, kreativnim industrijama? Sindikati su usmjereni na državni sektor i teško je provesti reforme na takvom tržištu – kaže Novotny, koji je uvjeren da više ne postoji klasična podjela na rad i poduzetništvo i da radnička klasa – nestaje. Kaže da je ova kriza pokazala kako je rad od doma jedna od opcija, ali i da su kod nas jednako veliki otpori kao u Grčkoj.

Ključne riječi

Komentara 6

ST
stefj
09:06 19.06.2021.

Vidim da mediji vole Grčku isticati kao primjer, a svi znamo sudbinu Grčke... Isto tako vidim da vlada ide koracima Grčke - plaće u javnim strukturama veće su i preko 50% nego u privatnom sektoru, "stečena prava" donose više novaca od rada, rad i rezultati uopće nisu bitni, dug nemilice raste, zajedno s različitim nametima... Imamo jedan od najvećih parafiskalnih (paradržavnih) sektora u EU. Gledali smo različite borbe vlasti "protiv" toga. Npr. SDP ih je ukidao na način da je neki parafiskalni namet jednostavno proglasio da to nije i time smanjivao listu, dok HDZ sada objedinjuje po 2-3 u jedan pa time smanjuje listu. No u oba slučaja ukupna davanja su rasla... I tako, opet će profitirati zaposleni u javnim strukturama, a oni u privatnom sektoru ili njihovi poslodavci dobit će još koji namet to to izdržavaju. I onda će se opet netko čuditi što sposobni i stručni ljudi odlaze iz Hrvatske...

Avatar Oneill
Oneill
11:46 19.06.2021.

Demokracija je za radnike loša solucija.

BI
Biouskoli91
10:03 19.06.2021.

Ugovori za rad na odredjeno vrijeme je jedna od najvecih sramota u Hr. Koliko je ono, oko 80-90% ugovora na odredjeno? Poslodavci uvelike muljaju s tim na ustrb radnika. Kad ce anemicni poduzeti nesto oko toga? Zakoni postoje, ali se ne postivaju. A kazni nema.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije