Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

HSU pokreće peticiju protiv skupljeg dopunskog, a prijeti i referendumom

Predsjednik HSU-a Silvano Hrelja ne sumnja u dobar odaziv s obzirom da je posukupljenjem direktno pogođeno 1,6 milijuna korisnika dopunskog zdravstvenog osiguranja od kojih velika većina, čak 98 posto, uredno, kaže, plaća svoju policiju.
07. travnja 2016. u 15:30 11 komentara 617 prikaza
Silvano Hrelja
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) pokreće peticiju protiv poskupljenja police dopunskog zdravstvenog osiguranja sa 70 na 89 kuna, što je najavljeno od 1. svibnja. Prikupljanje potpisa počinje u ponedjeljak i trajati će do kraja mjeseca. HSU će pozvati sve udruge civilnog društva, sindikate, političke stranke i građane da ih podupru, a prikupli li se veliki broj potpisa, a država svejedno provede svoju namjeru o poskupljenju, iz HSU-a najavljuju da će tada organizirati referendum.

Predsjednik HSU-a Silvano Hrelja ne sumnja u dobar odaziv s obzirom da je poskupljenjem direktno pogođeno 1,6 milijuna korisnika dopunskog zdravstvenog osiguranja od kojih velika većina, čak 98 posto, uredno, kaže, plaća svoju policu. Njima se, kazao je Hrelja, sada želi dodatno iz džepova “izbiti” 400 milijuna kuna godišnje i to zato što država nije ispunjavala svoje obaveze. Naime, država ima obavezu uplaćivati dopunsko za oko milijun korisnika (besplatnu policu imaju oni kojima prihod po članu obitelji ne prelazi 1516 kuna te samci čiji prihod nije veći od 1939, 39 kuna), a no to ne čini, odnosno prema izračunima HSU-a uplatila je tek oko 40 posto obaveza.

– Vlada problem lako može riješiti. Neka samo uplati 350 milijuna kuna koje lani nije platila bivša Vlada i sustav može funkcionirati na razini od 70 kuna za policu– kazao je Hrelja i dodao kako poskupljenje police znači i 250 milijuna kuna dodatnog troška države za građane kojima ona plaća dopunsko osiguranje.

U slučaju kada bi policu dopunskog, kaže Hrelja, plaćala i država i građani prikupilo bi se čak 2,2 milijarde kuna godišnje. Što bi, drži Hrelja, značilo da bi se otvorio i prostor za smanjenje cijene police ili pak povećanje cenzusa za oslobađanje od plaćanja dopunskog osiguranja za što se HSU također zalaže.

– Kada iz dopunskog osiguranja HZZO-a odu privatnim osiguravateljskim kućama zbog ‘dampinških’ cijena mladi i zdraviji ljudi, cijena police za stare i nemoćne bit će puno viša od 150 kuna– poručio je Hrelja. Kritizirao je i potpredsjednika Vlade Božu Petrova.

– On ne zna što znači riječ solidarnost jer najavom poskupljenja razbija međugeneracijsku solidarnost. Takvim najavama čine svaki dan nedostupnijom zdravstvenu zaštitu starima i nemoćnima– poručio je Hrelja.

>> Poskupljenja su nužna, objasniše nam oni koji uvijek idu preko reda

Karneval
PROMO
Karneval nam se bliži, a odabir idealne maske je najvažniji događaj za sve klince
Skipper4you.com
MIRNO MORE
Znate li da se kod nas školuju skiperi koje cijene svugdje u svijetu
 • Avatar TAJSAM
  TAJSAM:

  E pravi se javio u zaštiti potrošača. Kad su dizali cijene struje i plina za 25% nigdje ga nije bilo a to je bio puno veći razlog za uzbunu potrošaća poglavito umirovljenika ali onda ni traga ni glasa od Hrelje. ... prikaži još! Očito da se sad osjeća ugroženim sa novom Hrvatskom vlašću koju pokušava skinuti i na svoj mizeran način. Cijena od tih 19 kuna nije vrijedna spomena pa molim Hrelju da "ne talasa" Narod kojemu je krenuo izlazak iz mraka u koji ga je uvalio on i njegovi drugovi iz komunističke vlade. Siguran sam da če Narod pročitati što se želi sa ovom inicijativom. Svakako ne pomoć umirovljenicima nego svim snagama strušiti ove koji su nam otkrili malo sunca naspram njegovih drugova kao npr. Milanovića, Pusića, Jovanovića itd...... Pozdrav dobrim ljudima

 • Bjelovar112:

  bravo druze relja dok si vladao i sa cijenama radio sto te volja dok ste skidali place uciteljima, ljecnicima i jos nekim dizao si ruku za to sramoto politicka

 • Deleted user:

  Kada je Milanovčeva vlada za 2 % povisila pdv,poskupila struju i plin niste skupljali podpise. Puno više je bilo to povečanje po đepu nego ovih 19