Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prikupljanje potpisa počinje u ponedjeljak

HSU pokreće peticiju protiv skupljeg dopunskog, a prijeti i referendumom

Silvano Hrelja
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
07.04.2016.
u 15:30

Predsjednik HSU-a Silvano Hrelja ne sumnja u dobar odaziv s obzirom da je posukupljenjem direktno pogođeno 1,6 milijuna korisnika dopunskog zdravstvenog osiguranja od kojih velika većina, čak 98 posto, uredno, kaže, plaća svoju policiju.

Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) pokreće peticiju protiv poskupljenja police dopunskog zdravstvenog osiguranja sa 70 na 89 kuna, što je najavljeno od 1. svibnja. Prikupljanje potpisa počinje u ponedjeljak i trajati će do kraja mjeseca. HSU će pozvati sve udruge civilnog društva, sindikate, političke stranke i građane da ih podupru, a prikupli li se veliki broj potpisa, a država svejedno provede svoju namjeru o poskupljenju, iz HSU-a najavljuju da će tada organizirati referendum.

Predsjednik HSU-a Silvano Hrelja ne sumnja u dobar odaziv s obzirom da je poskupljenjem direktno pogođeno 1,6 milijuna korisnika dopunskog zdravstvenog osiguranja od kojih velika većina, čak 98 posto, uredno, kaže, plaća svoju policu. Njima se, kazao je Hrelja, sada želi dodatno iz džepova “izbiti” 400 milijuna kuna godišnje i to zato što država nije ispunjavala svoje obaveze. Naime, država ima obavezu uplaćivati dopunsko za oko milijun korisnika (besplatnu policu imaju oni kojima prihod po članu obitelji ne prelazi 1516 kuna te samci čiji prihod nije veći od 1939, 39 kuna), a no to ne čini, odnosno prema izračunima HSU-a uplatila je tek oko 40 posto obaveza.

– Vlada problem lako može riješiti. Neka samo uplati 350 milijuna kuna koje lani nije platila bivša Vlada i sustav može funkcionirati na razini od 70 kuna za policu– kazao je Hrelja i dodao kako poskupljenje police znači i 250 milijuna kuna dodatnog troška države za građane kojima ona plaća dopunsko osiguranje.

U slučaju kada bi policu dopunskog, kaže Hrelja, plaćala i država i građani prikupilo bi se čak 2,2 milijarde kuna godišnje. Što bi, drži Hrelja, značilo da bi se otvorio i prostor za smanjenje cijene police ili pak povećanje cenzusa za oslobađanje od plaćanja dopunskog osiguranja za što se HSU također zalaže.

– Kada iz dopunskog osiguranja HZZO-a odu privatnim osiguravateljskim kućama zbog ‘dampinških’ cijena mladi i zdraviji ljudi, cijena police za stare i nemoćne bit će puno viša od 150 kuna– poručio je Hrelja. Kritizirao je i potpredsjednika Vlade Božu Petrova.

– On ne zna što znači riječ solidarnost jer najavom poskupljenja razbija međugeneracijsku solidarnost. Takvim najavama čine svaki dan nedostupnijom zdravstvenu zaštitu starima i nemoćnima– poručio je Hrelja.

>> Poskupljenja su nužna, objasniše nam oni koji uvijek idu preko reda

Komentara 11

Avatar TAJSAM
TAJSAM
15:14 07.04.2016.

E pravi se javio u zaštiti potrošača. Kad su dizali cijene struje i plina za 25% nigdje ga nije bilo a to je bio puno veći razlog za uzbunu potrošaća poglavito umirovljenika ali onda ni traga ni glasa od Hrelje. Očito da se sad osjeća ugroženim sa novom Hrvatskom vlašću koju pokušava skinuti i na svoj mizeran način. Cijena od tih 19 kuna nije vrijedna spomena pa molim Hrelju da "ne talasa" Narod kojemu je krenuo izlazak iz mraka u koji ga je uvalio on i njegovi drugovi iz komunističke vlade. Siguran sam da če Narod pročitati što se želi sa ovom inicijativom. Svakako ne pomoć umirovljenicima nego svim snagama strušiti ove koji su nam otkrili malo sunca naspram njegovih drugova kao npr. Milanovića, Pusića, Jovanovića itd...... Pozdrav dobrim ljudima

BJ
Bjelovar112
15:39 07.04.2016.

bravo druze relja dok si vladao i sa cijenama radio sto te volja dok ste skidali place uciteljima, ljecnicima i jos nekim dizao si ruku za to sramoto politicka

DU
Deleted user
16:17 07.04.2016.

Kada je Milanovčeva vlada za 2 % povisila pdv,poskupila struju i plin niste skupljali podpise. Puno više je bilo to povečanje po đepu nego ovih 19

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije