Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREDSJEDNICA O ŽELJEZNOJ ZAVJESI

'Ako je itko nostalgičan za bivšom Jugoslavijom idemo uvesti jedan dan bivše Jugoslavije'

Foto: Milan Sabic/PIXSELL
1/8
27.10.2019.
u 21:17

- Znate tko će najviše profitirati? Ja osobno jer ako kažete bilo što protiv mene završit ćete na Golom otoku, rekla je predsjednica pojašnjavajući svoj subotnji govor prilikom primanja nagrade Fulbright u Washingtonu

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović kazala je u nedjelju kako je njezin govor u Washingtonu u kojem je među ostalim spomenula da je živjela iza 'željezne zavjese' imao toliko sadržajnih poruka da je fokusiranje na tu jednu stvar "vrlo, vrlo površno" i "nije dobro za ovo društvo".

"Churchill je rekao da se željezna zavjesa spustila od Szczecina na Baltiku do Trsta na Jadranskom moru i da su iza nje ostale sve prijestolnice srednjoeuropske kulture u koju je tada uključio i Beograd. Bez obzira kako su se stvari mijenjale, bio netko nesvrstan ili ne, nije bio neutralan", izjavila je Grabar-Kitarović novinarima na premijeri filma o kapetanu Hajduka Ivanu Gudelju u Splitu.

Pojašnjavajući svoj subotnji govor prilikom primanja nagrade Fulbright u Washingtonu poručila je: "Neka me, molim vas, nitko ne uvjerava u život kakav nije bio. Svi smo to prošli u bivšoj Jugoslaviji, svi znamo kako je bilo i kako je bilo putovati s crvenom putovnicom, kakva ste poniženja doživljavali, što je to značilo plaćati depozit. Ako je itko nostalgičan za bivšom Jugoslavijom idemo uvesti jedan dan bivše Jugoslavije. Znate tko će najviše profitirati? Ja osobno jer ako kažete bilo što protiv mene završit ćete na Golom otoku".

Nogomet je za nas koji smo voljeli Hrvatsku bio puno više od nogometa

Dodala je i kako večeras ne želi govoriti o tome nego o onome što nas je ujedinjavalo, a to je nogomet. Rekla je da je kao Riječanka odlazila na utakmice Rijeke, ali nažalost taj klub u to vrijeme je više bio rezervni klub za Partizan i Crvenu zvezdu i oni domaći igrači koji su bili dobri i kvalitetni kasnije su odlazili najviše u Hajduk, nešto malo u Dinamo. 

"Dinamo i Hajduk bili su toliko blizu mojem srcu. Nogomet je za nas koji smo voljeli Hrvatsku bio puno više od nogometa. Nogomet je značio narodno zajedništvo i on je za sve nas koji smo navijali za Hajduk i Dinamo bio ono što je povezivalo sve od juga do sjevera", istaknula je predsjednica Republike.

Upitana koliko je upoznata s karijerom najvećeg nogometaša svog vremena Ivana Gudelja odgovorila je kako je osamdesetih godina vrlo intezivno pratila nogomet. Napomenula je međutim i kako je tada jako malo djevojaka odlazilo na nogometne utakmice pa su imale besplatne ulaznice, a danas nogomet nije muški sport jer ga i cure definiraju svojim navijanjem.

"Ivan Gudelj i cijela ta generacija u Hajduku, ali i Dinamo za koji sam isto navijala, za mene su bili heroji, to su ljudi čije sam postere kao tinejdžerica imala na svojim zidovima i koje sam pratila, ali i koje i danas podržavam. Kao što sam rekla Ivanu, odjurila sam iz Amerike, platila sam kartu sama kako bi došla do Splita i kako bi podržala Ivana, te sve naše, ne samo nogometaše, nego sve koji se bore za korisne stvari u društvu, bilo da je riječ o sportu, zdravlju, domoljublju, budućnosti naše države", izjavila je predsjednica Grabar-Kitarović.

Kazala je kako je noćas oko tri sata još bila u SAD-u, ali je morala doći u Split jer je to "nešto što je silno simbolično za nju", nogomet osamdesetih godina i prije toga nije bio samo nogomet, jer nogomet je tada bio izraz nacionalne pripadnosti" pa je tako i ona navijala za Hajduk i Dinamo. "Voljela bih kada bi to naše zajedništvo s juga i sjevera ponovno proradilo u korist cijele naše Hrvatske", kazala je predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović.

Ključne riječi

Komentara 187

DU
Deleted user
21:44 27.10.2019.

A juge vise nikada. Neprocijenjivo.

Avatar Gab Dissenter
Gab Dissenter
22:04 27.10.2019.

Onaj tko žali za Jugoslavijom nije normalan i nema mozga.

Avatar Hrvatski domobran
Hrvatski domobran
21:52 27.10.2019.

Ako si Hrvat, onda nije pretjerivanje. Ili namjerno mutiš vodu. Eto neki dan sam pogledao dokumentarac Dinamovo proljeće o 82'. I u jednom trenutku neko priča kako su Marko Mlinarić i još dva lika pjevala Ustani bane u Karaki. I kako su došla dva milicionera i htjela ih privesti u stanicu pa je jedan smirio drugoga, a taj drugi je na srpskom rekao da je do njega da bi ga on priveo. Eto to ti je bila Jugoslavija. Zemlja u kojoj je srpski milicioner usred Zagreba privodio Hrvate jer su pjevali hrvatsku domoljubnu pjesmu. Ako nisi balavac ti bi to sve trebao znati. I milijun drugih primjera. Prema tome, da Hrvati moraju mrziti Jugoslaviju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije