Naslovnica Vijesti Hrvatska

Grabar-Kitarović: Htjela sam pokazati premijeru da ne može ponižavati državne institucije

"Iz medija sam pročitala nešto što je bilo potpuno protuustavno – on mene poziva na davanje konkretnih mjera, njihovih učinaka i financijskih i svih drugih"
25. veljače 2015. u 19:55 242 komentara 18906 prikaza
Kolinda
Foto: Nova TV
Pogledajte galeriju 1/3

Kolinda Grabar-Kitarović dala je svoj prvi predsjednički intervju za Dnevnik Nove TV. Između ostalog, komentirala je pismo kojim je pozvala premijera Zorana Milanovića na ostavku.

– Ne, nisam pogriješila. Napravila sam to svjesno kako bih demonstrirala koliko je takva vrsta komunikacije uzaludna i kako takvim načinom komunikacije možemo samo izgubiti i jedni i drugi. Ovakav način, na koji je premijer Milanović meni poslao pismo, a da ga uopće nisam dobila, nego sam o njemu čitala u medijima, dok sam ja istodobno njemu najavila inicijativu za sazivanje sjednice Vlade sukladno svojim ustavnim ovlastima i najavila nekoliko tema – nedopustiv je. Dakle, ja sam iz medija pročitala nešto što je bilo potpuno protuustavno – on mene poziva na davanje konkretnih mjera, njihovih učinaka i financijskih i svih drugih. Odgovorila sam mu na takav način zato što svi mi u svemu ovome moramo surađivati – rekla je predsjednica Grabar-Kitarović.

Naglasila je i da je "htjela pokazati premijeru da on ne može ponižavati državne institucije". 

– Tu nije u pitanju mišljenje o meni samoj ni o meni kao o predsjednici, to je pitanje institucije predsjednice i volje građana koji su izabrali tu predsjednicu, pa i volje građana koji nisu meni dali glas, ali koje ja želim zastupati. Dakle moramo poštivati institucije i zato je moj odgovor bio takav da bih dokazala da neću dopustiti da se gaze ni institucije ove zemlje, ali ni građani – rekla je. Odbacila je optužbe da je pod kontrolom HDZ-a ili čak da ide na ruku Milanoviću kako bi on ojačao svoju poziciju unutar SDP-a.

Predsjednica je rekla kako je s timom stručnjaka danima radila na prijedlogu za preispitivanje pojedinih stavki pojedinih članaka Ovršnog zakona.

– U jednu ruku, naravno, moja je obveza štititi sustav, štititi pravni sustav, štititi stabilnost institucija, ali u drugu ruku isto tako je moja obaveza, kao najvišeg državnog dužnosnika koji je izravno izabran od građana, štititi prava građana. Ono što sam podnijela na ocjenu ustavnosti jest činjenica da držim da ti članci, o kojima je riječ, krše prava građana na dom, da nije postignuta ravnoteža između prava vlasništva onih koji su stekli pravo vlasništva nad nekretninom koja je pod ovrhom i pravo na dom osoba koje imaju tu jednu jedinu nekretninu. U tome neću stati, svakako ću nastaviti, kao što sam rekla, štititi i stabilnost sustava, stabilnost državne vlasti, ali i brinuti o ljudima jer ne može se dogoditi da vama netko napravi ovrhu nad vašom jednom jedinom nekretninom, da ste vi dužni određeni iznos novaca, a da vrijednost te nekretnine višestruko premašuje iznos duga koji dugujete prema bankama ili prema bilo kome drugome – rekla je Grabar Kitarović, dodajući da su time prekršene temeljne odredbe povelje Ujedinjenih naroda, kao i Ustava koji definira Hrvatsku kao socijalnu državu i koji definira socijalnu jednakost svih građana pred Ustavom.

Na pitanje hoće li tražiti da se konačno izradi nova strategija nacionalne sigurnosti, rekla je da već jest, jutros.

– Držim da su je već u uredu premijera zaprimili pa mogu govoriti sada o tome, o svome dopisu u kojem prihvaćam njegov prijedlog za sazivanjem sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost, da se razmotre smjernice za rad sigurnosno-obavještajnih službi, ali isto tako u tom pismu mu predlažem da započnemo dijalog i raspravu o novoj strategiji nacionalne sigurnosti jer prethodna je iz 2002. Kao što znate, Hrvatska je u međuvremenu ušla u NATO, postala članica Europske unije, promijenile su se i sigurnosne ugroze i uvjeti u kojima Hrvatska živi, radi, ali i gospodarsko stanje u Hrvatskoj. Molim vas, nemojmo zanemarivati gospodarsku krizu koja u bilo kojem trenutku može generirati u sigurnosnu krizu – rekla je predsjednica.

Komentirala je i svoj budući odlazak u Srbiju.

– Mislim da je dijalog preduvjet svega i preduvjet rješavanja otvorenih pitanja i tako uvijek ulazim u bilo koji odnos. Dakle, sa Srbijom, sa srbijanskim dužnosnicima želim uspostaviti dijalog u rješavanju otvorenih pitanja. Ohrabrena sam posjetom gospodina Vučića Zagrebu zato što smo pokrenuli taj inicijalni dijalog i osjećam tu želju s druge strane da krenemo u rješavanje problema na osnovi politike čistih računa. Naravno, pružit ćemo Srbiji svu potporu isto tako na njihovu putu u članstvo u Europskoj uniji, ali i inzistirati na provedbi svih kriterija za članstvo, uključujući i položaj manjina – rekla je Grabar-Kitarović.

Govoreći o sutrašnjem sastanku s braniteljima, rekla je da želi učiniti sve što je u njezinoj moći da se prekine trenutačno stanje, da odu domovima nakon mjeseci prosvjedovanja na kiši, snijegu i hladnoći. Otkrila je da je danas dala nalog da se formira povjerenstvo za smještaj Ureda predsjednice.

– Moja ideja i dalje je Visoka, međutim to nije Visoka 22. Ja sam govorila o cijelom kompleksu u Visokoj ulici, dakle i o ove dvije pomoćne zgrade, a prije svega želim da povjerenstvo donese konkretne odluke, konkretne prijedloge jer nije preseljenje samo po sebi svrha. Svrha je ušteda – znači treba vidjeti jeli to moguće, na koji način, je li Visoka odgovarajuća lokacija ili možda postoji neka druga? I naposljetku ću poslušati riječ stručnjaka jer u ovom slučaju nije riječ o volji jedne osobe odnosno mene, nego je riječ o odluci koja je dalekosežno važna za državu i na taj način ću se postaviti i ponašati – rekla je Grabar-Kitarović.

>> Predsjednica ruši Ovršni zakon na Ustavnom sudu

>> Predsjednice, pamte se oni političari koji grade, a ne koji ruše

VIP izdvaja za Vas

 • dominik1D:

  Bravo Predsjednice! Sve za pet. Premijer se ponaša ko razmaženo dijete od deset godina. On ništa ne osjeća za Hrvate već se osjeća ko veliki vođa kp. sdp.

 • Avatar AnteMostar
  AnteMostar:

  Predsjednice samo naprijed nemojte da vas pokoleba.

 • mojazemlja:

  Tito je 60-ih i 70-ih, iselio preko pola milijuna Hrvata.Milanović će isto napravit za manje od pet godina.Nije sve slučajno.