Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ne prestaju sukobi

Predsjednica ruši Ovršni zakon na Ustavnom sudu

Kolinda Grabar Kitarović
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/2
Autor
Ivanka Toma
24.02.2015.
u 19:15

Milanović:
 Ne mogu postojati dvije vlasti. Zna se kako funkcionira demokracija

Nakon zahtjeva premijeru Zoranu Milanoviću da podnese ostavku, potom prezentiranja pet točaka u kojima bi Vlada na tematskoj sjednici predsjednici Republike Kolindi Grabar-Kitarović odgovorila što misli poduzeti do kraja mandata u vezi s gospodarstvom, šefica države krenula je u novu ofenzivu. Ruši dijelove Ovršnog zakona, čime ispunjava predizborno obećanje Udruzi blokirani koja je podupirala njezinu kandidaturu.

84a i 127

– Predsjednica ne želi rušiti cijeli Ovršni zakon, niti biti destruktivna. No, smatra da mora reagirati na dijelove Zakona koji su, umjesto da zaštite socijalno osjetljive kategorije građana, produbili razliku između njih – kaže nam blizak suradnik predsjednice Grabar-Kitarović.

Uz naglašavanje da je nužno osigurati naplatu duga, predsjednica u ustavnoj tužbi napominje kako je Vlada kao predlagatelj, a Sabor kao donositelj Ovršnog zakona sam u taj propis uveo socijalne elemente, ali je to učinio loše i prouzročio novu diskriminaciju, i to na štetu socijalno najugroženijih. Grabar-Kitarović osporava dva članka Ovršnog zakona kojima se štite stambeno ugroženi ovršenici. To su članci 84a i 127. Zakona. Prvi kaže da će se ovrha nad nekretninom koja je ovršeniku nužna za zadovoljenje osnovnih stambenih potreba odgoditi na godinu dana ako ovršenik uvjeri sud da će u tome roku podmiriti dug iz drugih imovinskih sredstava. Drugi osporavani članak kaže da će ovršenik moći godinu dana ostati u posjedu ovršene nekretnine, ali uz plaćanje najma. Stvaranjem iznimaka zakonodavac je, smatra predsjednica, u diskriminirajući položaj doveo treću skupinu stambeno ugroženih ovršenika koji nemaju nikakvih drugih sredstava iz kojih bi podmirili dug, a nemaju ni mogućnosti plaćati najam. Ovakvom diskriminacijom povrijeđena su ustavna prava najranjivije skupine stambeno ugroženih ovršenika – poanta je ustavne tužbe predsjednice.

Premda je ustavnom tužbom predsjednica skrenula fokus s prepiske s premijerom Milanovićem na novu temu, ipak su se nastavile reakcije na njezin zahtjev za tematsku sjednicu Vlade. U osvrtu na njezino pismo kojim traži sjednicu Vlade na kojoj bi joj premijer i ministri referirali što će poduzeti tijekom godine kako bi se riješila gospodarska i socijalna kriza, Milanović je rekao da u Hrvatskoj ne mogu postojati dvije vlasti. Upozorio je na politički sustav i ustavne okvire u kojima funkcionira vlast u RH. Rekao je kako “Vlada odgovara Saboru, a Sabor i Vlada hrvatskom narodu, i ne mogu postojati dvije vlasti”.

Zna se kome odgovaram

– Ponosan sam na ono što radim i na ono za što se borim. Vrednujem i rad drugih. Zna se kome Vlada odgovara i da je Hrvatski sabor najviše tijelo vlasti u Hrvatskoj. Iz njega proizlazi hrvatska Vlada koju podržava većina u Saboru i ja sam premijer te Vlade. To su vrlo jednostavna pravila po kojima demokracija funkcionira – rekao je Milanović, poručivši da oni koji imaju dobre namjere dolaze s konkretnim prijedlozima. U Uredu predsjednice smatraju da premijer svojim ponašanjem podcjenjuje instituciju predsjednika države. Zato je, kaže naš sugovornik, odbio poziv predsjednice da dođe na Pantovčak, kao i prijedlog da zajednički pripreme tematsku sjednicu Vlade.

>> Vujčić: Banke bi dužnicima trebale otpisati glavnice

>> Miljenić: Ovršni zakon sa socijalno ugroženima nema ništa

Zahtjev za ocjenu ustavnosti odredbi Ovršnog zakona

Komentara 267

Avatar aj_ća
aj_ća
15:56 24.02.2015.

Eto svima koji su sumljali 'pleska'! Sto je obećala to i radi, a ni tjedan dana nije predsjednica! Kapa do poda!

Avatar navijač
navijač
15:59 24.02.2015.

Čitava ova vlada je neustavna i nehrvatska a ne samo ovaj zakon.Što prije treba organizirat prijevremene izbore!

ZA
zagrepcaninb
15:58 24.02.2015.

Još jedan u nizu genijalnih poteza predsjednice. Bravo predsjednice! I samo hrabro dalje naprijed. Psi mogu lajati ali karavan se kreće!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije