Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
najkritičnija mjesta

GONG najavio 66 promatrača u prvom krugu lokalnih izbora

Glasanje
Dusko Jaramaz/PIXSELL
16.05.2013.
u 13:15

GONG poziva građane da se informiraju o izbornim procedurama: edukativne materijale, poput Priručnika za promatranje izbora, vodiča kroz lokalne izbore te osnovne informacije o tome kako glasati

Radi postavljanja visokih demokratskih standarda u kontekstu brojnih pritisaka na birače, zloupotrebe javnih resursa u kampanji te netransparentnog financiranja kampanje, GONG će izborni dan, 19. svibnja 2013., promatrati i uz pomoć 66 educiranih promatrača raspoređenih u 33 mobilna tima koji će obilaziti određena \'\'najkritičnija“ biračka mjesta te dojavljivati nepravilnosti, priopćeno je iz te nevladnie organizacije. Na temelju njihovih i neanonimnih dojava građana, GONG će na svojim internetskim stranicama objaviti priopćenja (subota oko 16:00 te nedjelja oko 11:00, 16:00 i 20:00).

GONG poziva građane da se informiraju o izbornim procedurama: edukativne materijale, poput Priručnika za promatranje izbora, vodiča kroz lokalne izbore te osnovne informacije o tome kako glasati, a ako niste upisani u popis birača možete pronaći na GONG-ovim internetskim stranicama posvećenim lokalnim

Uočene nepravilnosti moguće je dojaviti GONG-u putem e-maila gong@gong.hr, telefona 01 4825 444 te Facebook i Twitter profila. No, za organizaciju i provođenje izbora su odgovorni Državno izborno povjerenstvo (01 4569 712; 01 4569 713; dip@izbori.hr) te nadležna općinska, gradska i županijska izborna GONG apelira i na biračke odbore da omoguće glasanje biračima lišenima poslovne sposobnosti i da izađu u susret biračima koji ne mogu pristupiti biračkom mjestu. Ujedno podsjeća da je njihova zadaća osiguravanje pravilnosti i tajnosti glasanja što zabranjuje vođenje evidencije birača koji su glasali. Istovremeno, poziva poslodavce da na izborni dan osiguraju zaposlenicima radno vrijeme koje će im omogućiti glasanje.

Još jednom, GONG podsjeća političke stranke, liste i kandidate koji se natječu na lokalnim izborima da ne koriste nedopuštene metode pritiska na birače te ih poziva na odgovornost i podizanje transparentnost izbornog procesa. K tome, poziva i medije i novinare da poštuju izborna pravila i izbornu šutnju te da se drže visokih profesionalnih standarda prilikom izvještavanja.

>>Milan Bandić plakatima posvadio GONG i DIP

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije